U bent hier: Home » Blog » Nieuws » 112 niet altijd bereikbaar

112 niet altijd bereikbaar

Op 50.000 adressen in Nederland kunnen klanten van aanbieders van mobiele telefonie geen gebruikmaken van het landelijke noodnummer 112. Zelfs binnenshuis is daarvoor niet voldoende bereik. Het is geen typisch probleem voor mensen die op het platteland wonen; zelfs in grote steden is het nummer soms onbereikbaar.

1 procent
Een woordvoerder van KPN bevestigde het probleem tegenover De Persdienst. De uitgever stelde in haar kranten de problemen aan de kaak. Volgens KPN heeft nu ongeveer één procent van het Nederlandse grondgebied geen mobiele dekking. De provider zou de problemen op kunnen lossen door extra zendmasten te plaatsen, maar dat klinkt makkelijker dan het is. De telecomaanbieder wijst erop dat het plaatsen van een zendmast ‘een weerbarstig proces’ is.

Met name in grensgebieden komen problemen voor. Ook regionale omroepen als RTV Oost ontvangen veel klachten over het slechte bereik. Toch zijn die grensgebieden niet de enige plekken waar de klant mobiel bereik wel kan vergeten. Zelfs in de Amsterdamse Jordaan werkt een gsm-toestel vaak niet.

Ernstige ongelukken
De alarmcentrale van het landelijke noodnummer 112 kent voorbeelden waarbij 112 niet met een mobieltje te bellen was. Daarom doet het ministerie van Economische Zaken nu onderzoek naar het mobiele bereik in Nederland. Later dit jaar komt het ministerie met de resultaten van dat onderzoek.

Witte vlekken
Op de website van telecomaanbieder KPN kunnen consumenten precies zijn waar ‘witte vlekken’ in het mobiele bereik zitten. Die witte vlekken betekenen dat er geen bereik is en dat bellen met 112 onmogelijk is. De provider kan nog geen indicatie geven wanneer de problemen zijn opgelost. Daarom raadt het bedrijf consumenten aan om ook een vaste lijn aan te houden. Daarmee kunnen consumenten altijd 112 bellen, in geval van nood.

Dat advies komt niet helemaal uit de lucht vallen; eerder riepen ook ministers nog op om een vaste lijn te houden, omdat een 100 procent dekking in Nederland nooit gegarandeerd kan worden. De landelijke politie roept op om het nummer vooral niet te testen. Dat zorgt namelijk voor overlast.

Vorig artikel:

Volgend artikel: