U bent hier: Home » Blog » Nieuws » 2013: Een jaar vol smartphones

2013: Een jaar vol smartphones

Tegen het einde van het jaar blikken we terug op een jaar vol smartphones. Smartphones worden in de Nederlandse samenleving steeds belangrijker. Steeds minder mensen kiezen weliswaar voor een smartphone bij een abonnement, maar er is wel een groei in het aantal smartphones te zien. Dat komt doordat meer mensen een sim only abonnement afsluiten, en zelf een telefoon aanschaffen.

2013 was een zeer bewogen jaar in de smartphonewereld. Er werden flink wat Android-toestellen uitgebracht, Apple bracht de nieuwe iPhone 5S, er is een nieuwe telefoon uit Finland en er kwam een nieuwe tegenhanger voor besturingssystemen iOS en Android op de markt.

Strijd
In 2013 was vooral de strijd tussen iOS, het besturingssysteem van de iPhone en Google’s besturingsyssteem Android te zien. Nokia was de laatste jaren flink populair, net als BlackBerry. Beide merken moesten echter het veld ruimen voor iOS en Android.

In september dit jaar kwam Apple officieel met iOS versie 7 op de markt en lanceerde daarbij twee nieuwe toestellen: de iPhone 5S en de iPhone 5C. Voor het eerst sinds de eerste versie van iOS werd het uiterlijk van het besturingssysteem compleet veranderd. Meesterontwerper kreeg namelijk de touwtjes in handen bij Apple en sloopte alle ouderwetse ontwerpen zoals het groene bord en de leren agenda eruit. Een nieuw strak design was het gevolg.

Met het nieuwe uiterlijk van iOS kreeg Android concurrentie: de stijl van iOS begint namelijk steeds meer te lijken op de gebruikersinterface van Android en Windows Phone. Volgens Apple staat nu op 78 procent van alle toestellen het nieuwe besturingssysteem.

Samsung
Samsung kwam in 2013 net als Apple ook met nieuwe smartphones uit, waardoor het Koreaanse concern flink meer te zeggen kreeg op de telecommarkt. Succesnummers van Samsung zijn onder meer de Galaxy Note 3 en de Galaxy Gear. Net als bij iOS kwam ook Android met een nieuwe versie van zijn besturingssysteem uit. Toen de Google Nexus 5 uitkwam, introduceerde Android zijn nieuwe versie: Android 4.4 Kitkat.

Google nam daarnaast het telefoonmerk Motorola over en kwam met de Moto X en de Moto G. HTC kwam daarnaast met de nieuwe HTC One, die dubbele speakers heeft aan de voorkant. De Androidmarkt was in 2013 dus volop in beweging.

Finland
Ook in Finland staat de smartphonemarkt niet terug. Ooit was het Finse merk Nokia behoorlijk populair, maar die populariteit moest het inboeten op andere merken zoals iOS en Android. In 2013 kwam Microsoft met het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 8, die standaard geleverd werden op de nieuwe Nokia mobieltjes. Micorosoft heeft inmiddels de mobieltjestak van het Finse Nokia voor 5 miljard euro overgenomen.

In 2010 kozen Nokia en Microsoft al voor een uitgebreide samenwerking, en dus is het geen verrassing dat Nokia alle telefoons nu uitrust met Windows Phone 8. Maar erg onder de indruk zijn de Finnen zelf niet. Daarom kwamen oud-Nokia-medewerkers met een nieuwe telefoon: Jolla. De opvolger van Nokia’s Symbian^3 was MeeGo, maar die werd nog voor de eerste release afgestoten. De oud-medewerkers kwamen met Sailfish OS en de telefoon Jolla, die sinds de feestdagen te koop is in de Nederlandse winkels.

Ondergang Research in Motion
Research in Motion, het bedrijf achter de ooit immer populaire BlackBerry kreeg het in 2013 zwaar te verduren. Tegenwoordig bestaat Research in Motion niet meer, maar heet het BlackBerry. Het kwam net als Apple en Android met een nieuw besturingssysteem: BlackBerry 10. Dat nieuwe besturingssysteem zou BlackBerry er weer bovenop moeten helpen, maar het lijkt voorlopig alsnog een flop te worden. Daarmee hangt de toekomst van het bedrijf nog altijd aan een zijden draadje.

Nieuwe merken
Firefox, bekend van de internetbrowser, bracht in 2013 Firefox OS voor de mobiele telefoon uit. Ubuntu, bekend van het Linux-systeem, kwam ook met een eigen besturingssysteem voor de mobiele telefoon: Canonical. Dat werd echter een flop: een actie om geld in te zamelen voor ontwikkeling van de actie mislukte.

Tot slot kwam in Nederland ook een nieuwe, eerlijke smartphone op de markt: de Fairphone. De onderdelen van deze telefoons zijn op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd en de eindgebruiker kan zijn besturingssysteem aanpassen. De inzamelingsactie voor productie van deze telefoon pakte wel goed uit, waardoor er inmiddels 25.000 telefoons geproduceerd zijn. Nu wordt de telefoon nog geleverd met Android, maar in te toekomst wordt deze ook geleverd met Firefox OS en Ubuntu Touch.

Samsung gaat daarnaast het nieuwe besturingsysteem Tizen helpen met het ontwikkelen van een nieuw, open besturingssysteem. De verwachtingen zijn in ieder geval veel belovend, omdat 2013 een goed jaar was voor Samsung. Of het bedrijf de verwachtingen ook daadwerkelijk zal waarmaken, blijft een vraag voor 2014.

Vorig artikel:

Volgend artikel: