U bent hier: Home » Blog » Informatie » 4G-dekking in Nederland: waar en hoe?

4G-dekking in Nederland: waar en hoe?

De afgelopen maanden zijn de grotere telecomproviders in Nederland begonnen met de landelijke uitrol van 4G. 4G is de opvolger van 3G, de mobiele techniek om razendsnel te internetten. Bij 4G kunnen consumenten mobiel internetten tegen ongeveer dezelfde snelheden als die ze thuis achter een modem behalen. Om gebruik te maken van 4G, heeft de abonnee een (sim only) abonnement nodig met 4G-ondersteuning. Bovendien moet ook de mobiele telefoon de nieuwe technologie ondersteunen.

Vaak wordt met de letters LTE aangegeven of een mobiele telefoon in staat is LTE/4G te ontvangen en te verwerken. Bij de providers KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen abonnees binnenkort gebruikmaken van het snellere 4G-netwerk.

KPN
KPN is als eerste begonnen met de uitrol van 4G. Omdat Hi aangesloten is op het KPN-netwerk, kunnen ook Hi-klanten gebruikmaken van de nieuwe techniek. Voor het gebruiken van het 4G-netwerk, heeft de abonnee een abonnement nodig die de nieuwe techniek aanbiedt.

KPN heeft op dit moment het grootste gebied beschikbaar voor 4G. In vrijwel de volledige Randstad moeten abonnees kunnen internetten via 4G. Ook in delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant moet 4G te gebruiken zijn. De komende maanden gaat KPN verder met het landelijk uitrollen van 4G.

Vodafone
Het gebied waarin Vodafone op dit moment 4G aanbiedt, is een stuk kleiner. Op dit moment kunnen abonnees alleen gebruikmaken van 4G in de Randstedelijke gebieden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Een opvallende locatie waar 4G van Vodafone op dit moment ook is uitgerold, is Maastricht.

Het afsluiten van een 4G-abonnement kan bij Vodafone middels de zogenaamde Vodafone Red-abonnementen. Daarbij worden de internetsnelheden fors verhoogd. Doordat het internet sneller laadt, kan een telefoon ook streamingdiensten beter verwerken. Daardoor zal het dataverbruik wel fors toenemen.

Bij 4G van Vodafone is daarom niet alleen de internetsnelheid per seconde verhoogd, maar ook de mobiele internetbundel op zichzelf. Daarvoor betaalt de abonnee uiteraard wel wat extra.

T-Mobile
KPN en Vodafone zijn op dit moment de enige twee providers waar 4G al actief is. De andere twee providers die mee hebben geboden op een frequentie om 4G aan te bieden, zijn T-Mobile en Tele2.

Bij T-Mobile kunnen klanten nu nog geen gebruik maken van 4G, simpelweg omdat de techniek nog nergens is uitgerold. Per 18 november begint T-Mobile in dezelfde gebieden als Vodafone met het uitrollen van de 4G-dekking. In Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam moet het dan mogelijk zijn om het snellere internet te kunnen gebruiken.

Tele2
Ook Tele2 bood mee op een 4G-frequentie. Tele2 was nog niet erg actief in de mobiele telefoniesector. Daardoor was het verrassend voor velen dat de provider meebood op de veilingen.

Het aanbieden van 4G is voor deze provider nog nieuw. Daarom moeten er eerst nog nieuwe technieken en plaatsingslocaties onderzocht worden. Om die reden heeft Tele2 nog geen datum naar buiten gebracht, wanneer en waar 4G actief moet worden. Op dit moment is het ook nog niet mogelijk al een 4G-abbonement af te sluiten.

Overzicht
In totaal besteedden de mobiele telefoonproviders voor bijna 4 miljard euro aan de veiling van 4G-frequenties. KPN, Vodafone en T-Mobile zijn de gangbare drie grootste netwerken in Nederland. Ook Tele2 kon een frequentie bemachtigen, en begeeft ich daarmee als nieuwe speler op de 4G-markt.

KPN rolt zijn 4G-netwerk als eerste uit. De bedoeling is dan aan het einde van het eerste kwartaal overal in Nederland het 4G-netwerk beschikbaar is.

Dat soort plannen zijn er bij Vodafone nog niet. Alleen in de grote steden kunnen klanten van Vodafone en T-Mobile al gebruikmaken van 4G. Dat geldt echter niet voor providers als Simyo, die ook gebruikmaken van het KPN-netwerk. Alleen provider Hi gaat 3G aanbieden.

Op zijn vroegst volgend jaar begint Tele2 met de uitrol van het 4G-netwerk.

Hoe zet ik 4G aan?
Voor de iPhone werkt Apple samen met mobiele telefoonproviders om zogenaamde carrier updates uit te geven. Daarmee wordt 4G vanzelf geactiveerd.

Ook bij Android schakelt de telefoon uit zichzelf over op dit nieuwe netwerk. Wie geen 4G kan gebruiken, terwijl dat wel zou moeten, moet zijn telefoon even in vliegtuigmodus zetten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: