U bent hier: Home » Blog » Nieuws » 4G: Een nieuw netwerk

4G: Een nieuw netwerk

Vorige week is het nieuwe 4g-netwerk geïntroduceerd in Nederland. 4G is de afkorting voor ‘the 4th generation’ en is de vierde generatie in het telecommunicatiesysteem. Een groot voordeel van 4G is de hogere snelheid die een netwerk kan verwerken. Binnen de 4G-systemen zijn er andere standaarden die tot 4G gerekend worden. Op dit moment mag volgens de Intertelecomunnicatie Unie maar één standaard tot echt 4G gerekend worden, LTE Advanced.

Op dit moment wordt 4G ondersteund op de meest nieuwe smartphones, zoals de iPhone 5. In Amsterdam en het noorden van de Randstad is netwerkprovider KPN vorige week begonnen met het uitrollen van het 4G-netwerk. Op dit moment ondersteunt de iPhone het nieuwe 4G-netwerk alleen voor gebruikers die de nieuwste iOS 6.1-versie van Apple hebben geïnstalleerd.

Regio’s
Met de uitrol van KPN kunnen de eerste klanten al van het nieuwe 4G-netwerk genieten. Zo kunnen Nederlandse consumenten vanaf begin februari 4G ontvangen in Amsterdam, Alpen aan den Rijn, Amstelveen, Haarlem, Purmerend en Zaandam.

Ook andere providers zoals Tele2 kochten onlangs een frequentie van het Agentschap Telecom om 4G aan te kunnen bieden. Zij zijn echter nog niet gereed om 4G aan te kunnen bieden aan de klant. Vodafone en T-Mobile doen eerst nog investeringen om het nieuwe netwerk te optimaliseren. Zij plaatsen eerst extra zendmasten, waarmee zij het netwerk ook meteen gereed kunnen maken voor de iPhone 4, 4S en de iPad.

Bereik
Het bereik van het nieuwe 4G-netwerk ligt tussen de 800MHz. De meeste smartphones gebruiken echter de 1800 MHz standaarden, waardoor de telefoons nog niet geschikt zijn voor het nieuwe netwerk. Doordat zowel Vodafone als T-Mobile nieuwe zendmasten plaatsen, kan het bereik vergroot worden. Op deze manier kunnen straks ook andere smartphones gebruikmaken van 4G of LTE Advanced.

Op dit moment zijn slechts vijf soorten smartphones geschikt voor het nieuwe netwerk.

Snelheid
Een groot voordeel van het nieuwe 4G-netwerk is de snelheid ten opzichte van het 3G-netwerk. Voornamelijk Vodafone en T-Mobile zeggen al jaren de snelheid van mobiel internet te willen verbeteren, en zich te willen meten aan de internetsnelheden die de consument thuis achter een modem kan behalen.

Zo zijn de snelheden van 4G ten opzichte van 3G tot wel tien maal sneller. De snelheid van mobiel internet moet komen te liggen op 100 tot 1000 Mbit per seconde bij mensen die zich op een vaste plek bevinden. Ook in rijdende objecten zoals de trein of de auto moet de snelheid flink omhoog: naar zo’n 12,5 Megabyte per seconde. Nu ligt de snelheid nog op maximaal 4Megabyte per seconde.

Aanleg nieuwe netwerken
Ook andere providers gaan nieuwe 4G-netwerken aanleggen om zo met KPN te concurreren. T-Mobile legt na de zomer een nieuw netwerk aan. Per 2014 kunnen klanten dan landelijk gebruikmaken van het 4G-netwerk. Vodafone en Tele2 hebben wel de benodigde licenties voor het aanbieden van 4G, maar zij hebben nog niet bekendgemaakt wanneer klanten dit nieuwe netwerk ook echt kunnen gaan gebruiken.

Vorig artikel:

Volgend artikel: