U bent hier: Home » Blog » Informatie » 4G in Nederland: hoe ver zijn we?

4G in Nederland: hoe ver zijn we?

In de zomermaanden van 2013 boden vier telecomproviders op 4G-frequenties tijdens een veiling van het Agentschap Telecom. Met deze veilig zijn enorme bedragen gemoeid gegaan, alles om de frequenties voor het snellere netwerk te kunnen bemachtigen.

Met 4G moeten consumenten straks op een stabielere manier kunnen bellen en kunnen zijn enorme snelheidsverhogingen op hun mobiele internetverbinding verwachten. Die snelheden kunnen oplopen tot de snelheden die de consument normaalgesproken thuis haalt en komen rond de 20 en 30 Mbps te liggen.

Naast de drie grote providers: KPN, Vodafone en T-Mobile bood ook nieuwkomer op de 4G-markt Tele2 mee. Ook deze provider wist een frequentie te bemachtigen. Nu zijn we een paar maanden verder en kijken we naar hoe ver de providers in Nederland gevorderd zijn.

1 miljoen klanten
Allereerst: er zijn al bijna 1 miljoen consumenten die gebruikmaken van 4G in heel Nederland. Inmiddels heeft KPN een derde van alle klanten die 4G gebruiken op hun netwerk zitten: zo’n 300.000. Daarna volgt T-Mobile: daar maakten al 270.000 klanten gebruik van het nieuwe netwerk.

Vodafone telt inmiddels zo’n 200.000 4G-gebruikers. De cijfers die KPN en T-Mobile hanteren komen alweer uit december 2013 en zijn dus niet meer helemaal actueel. De kans is dan ook groot dat het aantal consumenten dat nu gebruikmaakt van 4G nog een stuk hoger ligt. Dat lijkt allemaal al heel mooi, maar de vraag is natuurlijk wel of iedereen al gebruik kan maken van het nieuwe netwerk. Het antwoord daarop is kortgezegd: nee. Wel zijn de providers steeds meer bezig met het uitbreiden van het aantal 4G-antennes.

Meer dataverbruik
Alle drie de grote providers erkennen dat consumenten die zijn aangesloten op het 4G-netwerk ook meer data verbruiken. Daarom passen de huidige databundels niet altijd op het nieuwe netwerk: de consument vliegt door de databundel heen en moet vervolgens flink bijbetalen. Om die situatie te voorkomen, hebben de providers nieuwe abonnementen geïntroduceerd.

Volgens Vodafone gebruiken hun klanten ongeveer 55 procent meer data dan consumenten die gebruikmaken van het 3G-netwerk. Inmiddels heeft de provider zo’n 600.000 klanten die in het dekkingsgebied wonen en dus 4G kunnen gebruiken. Maar een derde van alle klanten die in dat dekkingsgebied wonen kunnen het netwerk ook daadwerkelijk gebruiken. De rest heeft geen smartphone die al geschikt is voor het snellere internet.

Klanten van Vodafone die hun RED-abonnementen verlengden, kregen daarbij toegang tot het nieuwe netwerk. Klanten gingen daardoor 55 procent meer data verbruiken. De eigen verwachting van de provider is dat in het voorjaar van 2015 overal in Nederland de nieuwe techniek te gebruiken valt. Vodafone is niet de enige die deze verwachtingen heeft, ook T-Mobile verwacht rond hetzelfde tijdstip het netwerk rond te hebben.

Voor T-Mobile geldt dat er dan nog wel wat werk aan de winkel is. De provider loopt behoorlijk achter op Vodafone. Bij Vodafone kan 30 procent van de klanten nu gebruikmaken van 4G, maar bij T-Mobile ligt dat percentage op nog maar 21 procent.

Beide providers verliezen het overigens van KPN. Het grootste netwerk van Nederland begon als eerste met de landelijke uitrol van het nieuwe netwerk en is daarmee nu het verst gevorderd. Inmiddels is 4G van KPN in een dekkingsgebied van 80 procent van Nederland al te ontvangen. Naar verwachting is dit netwerk het eerst klaar en kunnen klanten van KPN en Simyo nog dit jaar al op het nieuwe netwerk.

Tele2
Tele2 is een vreemde eend in de bijt: het is niet één van de grootste netwerken in Nederland, maar het deed wel mee aan de veilingen voor een 4G-frequentie. De provider heeft veel geld neergelegd om een eigen 4G-netwerk te kunnen uitrollen. Op dit moment is Tele2 nog niet erg ver gevorderd met de landelijke uitrol. De dekking bedraagt namelijk precies 0 procent. De reden: Tele2 is nog steeds bezig met het testen van de techniek en heeft het netwerk nog niet opengesteld voor consumenten.

Nieuwe abonnementen
Met een nieuwe, snellere techniek om mobiel te kunnen internetten, wordt er volgens de providers ook meer dataverkeer verstookt. Daarom hebben de providers al aardig wat nieuwe abonnementen in de markt gezet. Vodafone verhoogde de prijs van de RED-abonnementen, maar bood daarbij ook meteen meer MB’s tot GB’s aan dataverkeer aan.

Ook de kleinere aanbieders zijn inmiddels klaar voor het gebruik van het nieuwe netwerk. Simyo is een virtuele mobiele provider en een dochteronderneming van KPN. De kleine mobiele provider gaat vanaf half februari dit jaar al 4G aanbieden bij budgetabonnementen, die op sim only-basis zijn af te sluiten. Voor alleen toegang tot het 4G-netwerk – dus zonder dataverkeer – rekent de mobiele provider al 5 euro extra.

Op dit moment heeft KPN oppervlaktetechnisch gezien een dekking van 60 procent en de vraag is dus ook of iedereen die straks bij Simyo een 4G-abonnement afsluit die ook al kan gebruiken. Simyo laat in een tweet aan de redacteur weten dat klanten er goed aan doen eerst de dekkingscheck op de website van KPN uit te voeren. In de grotere steden is er bijvoorbeeld wel al 4G, maar in de dorpen niet.

De dekking van T-Mobile en Vodafone zijn ook iets minder gevorderd dan in eerste instantie gedacht werd. De mobiele providers brengen eigen kaarten uit, die niet altijd de praktijk goed weerspiegelen. Toch heeft T-Mobile veel klanten die 4G kunnen gebruiken. Dat komt doordat iedereen die nu een abonnement afsluit bij het netwerk automatisch toegang krijgt tot het netwerk, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Simyo. Daar betaalt de consument 5 euro per maand voor toegang, en dat is nog exclusief de prijs van een databundel.

Vorig artikel:

Volgend artikel: