U bent hier: Home » Blog » Nieuws » 4G moet KPN-netwerk ontlasten

4G moet KPN-netwerk ontlasten

De komst van het 4G-netwerk moet de drukte op het netwerk tijdens de jaarwisseling gaan ontlasten. Tijdens de jaarwisseling worden er miljoenen sms’jes verzonden, telefoontjes gepleegd en WhatsApp-berichten verstuurd. Om die reden zet de telecomprovider ieder jaar meer netwerkcapaciteit in, om zo de grote vraag aan te kunnen. Op 1 januari 2014 moet het 4G-netwerk bewijzen wat het kan.

Telecomaanbieder KPN schrijft inmiddels al aan de voorbereidingen begonnen te zijn. Tijdens de jaarwisseling is er een speciaal team op de been dat het dataverkeer tijdens de jaarwisseling gaat monitoren en in goede banen gaat leiden.

Speciaal team
Het speciale team bestaat uit twintig mensen die het netwerk blijven controleren tijdens de jaarwisseling. Ook zorgen zij ervoor dat alle dataverkeer ook daadwerkelijk operationeel is. In het hele land houdt KPN bovendien meer medewerkers achter de hand die eventuele storingen moeten verhelpen.

Drukte
Al sinds jaren hebben mobiele providers ieder jaar tijdens oud en nieuw te maken met grote drukte op het netwerk. Op dat moment verzenden veel mensen sms’jes, plegen telefoongesprekken of internetten via het mobiele netwerk. Ook bij KPN is het op dat tijdstip erg druk.

Het speciale telefoonteam heeft de vraag naar netwerkcapaciteit de afgelopen jaren in kaart gebracht, en weet nu precies op welke plekken het erg druk is tijdens de jaarwisseling. Op die plekken worden voorzorgsmaatregelen genomen, door de netwerkconfiguratie te optimaliseren.

Volgens KPN staat het netwerk van de telecomprovider verder open dan op andere dagen van het jaar. Dat brengt beveiligingsrisico’s met zich mee, maar die worden gemonitord door extra medewerkers die worden ingezet tijdens oud en nieuw.

4G
Met 4G kunnen consumenten sneller bellen, sms’en en internetten. Vooral de internetverbinding is flink sneller: ongeveer net zo snel als de ADSL-verbinding thuis. De telecomprovider heeft het afgelopen jaar flink geld gestoken in de ontwikkeling van het nieuwe systeem.

Toen 3G geïntroduceerd werd, werden schakelkasten en antennes niet vervangen, omdat grotendeels dezelfde technologie werd gebruikt. Met de komst van 3G was dat anders, en dus werden er duizenden apparatuurkasten, antennes en schakelsystem vervangen.

De afgelopen maanden mocht KPN 300.000 4G-klanten verwelkomen. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse klanten kan het komende jaar gebruikmaken van het snellere en stabielere netwerk. Maar consumenten moeten niet te veel verwachten van 4G tijdens de jaarwisseling.

Stijging
KPN verwacht een flinke stijging van het dataverkeer tijdens nieuwjaarsnacht. Het bedrijf verwacht ongeveer dezelfde stijging als vorig jaar. Tijdens nieuwsjaarsnacht kan het mobiele datagebruik met meer dan vijftig procent toenemen. In 2013 nam het volledige dataverkeer ook met de helft toe, en dat komt onder meer doordat 4G het afgelopen jaar geïntroduceerd werd in de Randstad en Maastricht.

Op het 4G-netwerk verbruiken consumenten doorgaans meer data, doordat het minder lang duurt totdat de opgevraagde data geladen is. De snelheid van het 4G-netwerk ligt ook veel hoger dan bij het 3G-netwerk. Daardoor gebruiken klanten meer apps als WhatsApp en streamingapps als YouTube en Spotify. Daarmee wordt er meer data verstookt.

Maar toch houdt KPN nog een slag om de arm over de bereikbaarheid van het netwerk. Het is volgens een woordvoerder van het telecombedrijf mogelijk dat er op piekmomenten zoals tijdens de jaarwisseling zoveel consumenten gebruikmaken van het 4G-netwerk, dat de mobiele internetverbinding langzamer wordt dan normaal gebruikelijk is op het netwerk.

Ook kan het voorkomen dat SMS’jes wat later aankomen en dat de telefoonverbinding niet of nauwelijks werkt. Ieder jaar hebben mobiele providers grote moeite alle data te kunnen verwerken tijdens oud en nieuw.

Vorig artikel:

Volgend artikel: