U bent hier: Home » Blog » Nieuws » 4G uitgebreid: Simyo maakt bundel bekend

4G uitgebreid: Simyo maakt bundel bekend

Sinds vorig jaar zijn telecomproviders druk bezig met de uitrol van het nieuwe, snellere netwerk, het 4G-netwerk. Dit netwerk moet vanaf volgend jaar het 3G-netwerk gaan opvolgen. Met het 4G-netwerk kunnen gebruikers ongeveer dezelfde internetsnelheden halen als de gebruikers thuis kunnen halen met hun ADSL-verbinding.

KPN is het eerste grote netwerk in Nederland dat het verst gevorderd is met de uitrol van het 4G-netwerk. Simyo is een provider die op het netwerk van KPN leunt en maakt nu een nieuwe bundel bekend, die vanaf februari af te sluiten is.

Simyo Flex 4G
Het nieuwe abonnement van de sim only provider gaat Simyo Flex 4G-bundel heten en kost 5 euro in de maand. Deze 5 euro betaalt de consument alleen voor de toegang tot 4G, en hierin is dus nog geen databundel gevestigd. Simyo heeft dat vandaag bekendgemaakt op haar eigen forum. Op dat forum is een speciaal testteam vanaf januari al bezig met het testen van 4G op plekken in Nederland waar 4G van KPN al is uitgerold.

Simyo schrijft op de website dat het abonnement in ieder geval 5 euro per maand gaat kosten, en dat dit bedrag bovenop de rekening van de internetbundel komt. Voor dat bedrag krijgt de consument alleen toegang tot het snellere netwerk, maar er is nog geen dataverkeer bij inbegrepen.

Databundels
Voor een abonnement met een databundel van 1,5GB per maand betaalt de consument straks 12,50 euro per maand. Daarover komt dan nog vijf euro overheen voor de kosten van het gebruik van het 4G-netwerk. Wie dan ook nog belminuten of sms’jes wil versturen, moet daarvoor ook nog een abonnement afsluiten.

Daarnaast wordt er ook een grotere databundel aangekondigd: 2,5 GB. Dit abonnement gaat 17,50 per maand kosten: 5 euro meer dan het goedkopere 1,5GB-abonnement. Wie een kleinere databundel wil, kan dat op aanvrag bij Simyo laten regelen.

Zelf aan- en uitzetten
Het is voor klanten van Simyo zelf ten aller tijden mogelijk om het Flex 4G-abonnement in of uit te schakelen. Dat is per maand mogelijk. Wie dus even minder gaat internetten, bijvoorbeeld omdat hij in het ziekenhuis ligt of op vakantie gaat, kan de bundel uitschakelen. Dat scheelt dat weer 5 euro per maand.

Klanten kunnen iedere maand de bundel aan- en uitschakelen: zo zit de klant niet voor een langere tijd vast aan een contract. Eerdere geruchten deden al de ronde dat Simyo met een dergelijk abonnement zou komen.

Geschikte smartphone
Om goed gebruik te kunnen maken van het nieuwe 4G-netwerk, is er wel een speciale smartphone benodigd die om kan gaan met de nieuwe technieken. De meeste nieuwe telefoons van bekende merken zoals Samsung en Apple kunnen overweg met de frequenties. Of ook Chinese smartphones met het nieuwe netwerk overweg kunnen, is maar zeer de vraag. Het is namelijk goed mogelijk dat de Chinese frequenties anders zijn dan de frequenties die in Nederland of zelfs binnen heel Europa gebruikt worden.

Bekijk dus goed of de telefoon geschikt is om 4G te gebruiken, alvorens een dergelijk abonnement af te sluiten. Zo wordt bijvoorbeeld het 4G-netwerk wel ondersteund op de nieuwste toestellen van Apple, de 5S en de 5C, maar niet op de iPhone 5. Die ondersteunt niet alle 4G-frequenties die KPN gebruikt. Om die reden is 4G eigenlijk niet optimaal te gebruiken.

Test
KPN is bezig om als grootste netwerk als eerste het 4G-netwerk in heel Nederland uit te rollen. In de Randstad en in Maastricht kunnen klanten van Vodafone ook al met het 4G-netwerk winnen.

Een groep van 100 geselecteerde Simyo-klanten was de hele maand januari al bezig met het testen van het 4G-netwerk. Simyo heeft als sim only provider geen eigen netwerk in bezit, omdat het een virtuele provider is. De virtuele provider maakt gebruik van het netwerk van KPN. Ervaringen van de tests worden geplaatst op het forum van Simyo.

Simyo gaf klanten verschillende opdrachten, om zo te testen of het abonnement optimaal werkt. De opdrachten liepen uiteen van simpele opdrachten als het toevoegen van de APN-instellingen tot iets gevorderdere opdrachten zoals het testen van de Speedtest-app. Gemiddeld haalde de testgroep een snelheid tussen de 20 en 30 Mb per seconde: dat is ongeveer even snel als het ADSL-netwerk thuis.

Aan het testen van de snelheid van het dataverkeer zitten overigens wel een aantal problemen verbonden: zo gaat de databundel wel erg snel op bij het testen van de snelheid. Het selecte testteam van Simyo hoeft overigens in de maand januari nog niet te betalen voor het gebruik van het netwerk, en ook de kosten voor de internetbundel worden kwijtgescholden. Buiten de bundel internetten gaat 0,15 euro per MB kosten.

Eerder werd al bekend dat gebruikers die regelmatig gebruikmaken van 4G, sneller door hun databundel heen zijn.

Vorig artikel:

Volgend artikel: