U bent hier: Home » Blog » Informatie » Afrekentarieven

Afrekentarieven

Sim only providers moeten sinds 1 oktober 2010 duidelijk aangeven op welke manier zij de telefoonkosten in rekening brengen. Toch is lang niet altijd even duidelijk of de provider de telefoonkosten per minuut of per seconde in rekening brengt. De tarieven zijn als het goed is terug te vinden op de website van de provider. Daarnaast moeten providers verplicht één abonnement aanbieden dat geen starttarief kent. Dat abonnement moet dan per seconde afrekenen en het secondetarief moet net zo laag zijn als de tarieven bij andere concurrenten.

Afrekenen per seconde
Het grootste voordeel van per seconde afrekenen, is in principe dat je niet te veel betaalt voor de kosten van de mobiele telefoon. Wanneer een gesprek 61 seconden duurt, betaal je alleen die 61 seconden. In tegenstelling tot per minuut bellen is dit dus een stuk goedkoper. Want een minuut telt bij de provider vanaf de eerste seconde van de nieuwe minuut, en dus niet bij de laatste seconde. Heb je 61 seconden gebeld, dan betaal je dus het tarief voor twee minuten.

Tarief per minuut
Veel providers werken nog steeds op deze manier. KPN begon met deze manier van afrekenen in 2010, waarna andere grote providers volgden. Afrekenen per minuut was de opvolger van ‘het starttarief’, waarbij mobiele providers met een vast bedrag per gesprek kwamen.

Het is niet altijd te zeggen of een starttarief voordeliger is dan afrekenen per minuut. Wie maar een paar seconden belt, heeft toch al de hele kosten betaald. In de zomer van 2011 kreeg T-Mobile forse kritieken na het invoeren van het minutentarief. Daarom draaide deze provider toen al het minutentarief terug.

Voicemail
Een groot misverstand bij de tarifering is dat veel consumenten onterecht denken dat het bellen van de voicemail gratis is. Ook voor het bellen met deze service worden gewoonweg belminuten in rekening gebracht. Wie dus kort even een berichtje afluistert en per minuut betaalt, betaalt dus in principe altijd te veel.

Een secondetarief is in dit geval wederom aantrekkelijker. Let wel: ook bij het afluisteren van de voicemail als er geen berichten zijn, worden er gewoon seconden in rekening gebracht. Gemiddeld ontvangen providers zo’n 20 tot 30 procent meer winst dankzij deze manier van tariferen.

Bellen vanuit andere EU-landen
Iedereen bevindt zich wel eens in het buitenland. Niets nieuws is dat de tarieven van buitenlandbellen echt behoorlijk hoog kunnen zijn. Inmiddels worden de tarieven per SMS weergegeven wanneer de abonnee zich in het buitenland bevindt.

Vroeger mochten providers zelf een hoog tarief rekenen per minuut. Inmiddels heeft de Europese Unie daarop ingegrepen, en moeten telecomproviders de eerste halve minuut niet per minuut, maar per seconde afrekenen. Daarna mogen zij wel weer per minuut afrekenen.

Een onterechte gedachte is dat consumenten denken dat telecombedrijven belminuten niet meer mogen afronden naar boven. Dat komt door uitspraken van Neelie Kroes in 2010. Achteraf bleek dat telecomproviders juridisch gezien nog steeds in hun recht staan als zij belminuten naar boven afronden.

Vervaldatum
Maandelijks gooien Nederlanders voor bijna 68 miljoen euro aan belminuten en sms’jes weg. Dat komt doordat providers over het algemeen werken met een afloopperiode. Binnen deze periode moeten belminuten en sms’jes opgemaakt zijn. Consumenten denken vaak ten onrechte dat zij hun tegoeden mee kunnen nemen naar volgende periodes. Bij T-Mobile is dat ook een tijd zo geweest, maar in 2011 wogen de kosten niet meer op tegen de voordelen en werd deze optie ook hier onmogelijk gemaakt.

Hoe lang de periode is dat het beltegoed geldig is, staat weergegeven in de algemene voorwaarden. Het is dus ook erg nuttig eerst de algemene voorwaarden te lezen alvorens een contract af te sluiten.

Zo zijn er providers die twee maanden de tijd geven om belminuten op te maken. Maar deze periode duurt alleen twee maanden als er in deze 30 dagen nieuwe belminuten opgewaardeerd worden. Anders vervalt dit recht en zijn belminuten ongeveer een maand houdbaar. Let er ook op dat deze vervaldata ervoor kunnen zorgen dat je onbewust buiten de bundel gaat bellen.

Bij sommige providers gelden deze vervaldata ook voor MB’s. Daardoor kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: