U bent hier: Home » Blog » Informatie » Batterijproblemen?

Batterijproblemen?

Iedereen met een smartphone heeft het probleem vast wel eens ervaren: de batterij loopt ontzettend snel leeg. Een snel leeglopende batterij kan te maken hebben met een probleem met de batterij zelf, maar ook andere storingen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een probleem is met de oplader, of dat de telefoon apps gebruikt die veel van de batterij vergen. Hoe weet de abonnee eigenlijk welke apps er veel van de batterij vergen? In dit artikel nemen we de meest voorkomende problemen door.

Staat van de batterij
Kijk eens hoe het met de batterij gesteld is. De kans is klein dat als een nieuw toestel meteen al snel leegloopt, de batterij verzadigd is. Er zijn inmiddels allerlei apps voor zowel Android als iOS waarmee de status van de batterij uit te lezen valt.

Vooral oudere telefoons hebben de neiging problemen te krijgen met de batterij. In principe zijn de meeste LiteOn-batterijen geschikt voor ongeveer 1000 oplaadbeurten. Daarna raakt de batterij verzadigd en merkt de gebruiker dat hij zijn telefoon minder lang kan gebruiken.

Een goed idee is uit te zoeken hoe de batterij op de juiste manier opgeladen moet worden. Het is niet altijd een goed idee de batterij op te laden, als hij niet volledig leeg is. Bij iPhones lijkt het omgekeerde het geval: als de batterij tussendoor wordt opgeladen, is dat beter voor de batterij.

Het volledig leeg laten lopen van de batterij, om vervolgens deze weer helemaal op te laden, worden ‘power cycles’ genoemd. Deze power cycles kunnen goed zijn voor de batterij, maar te veel cycli zorgen ervoor dat de batterij verzadigd raakt. Daardoor raakt de batterij sneller leeg.

Bluetooth
De meeste telefoons zijn tegenwoordig uitgerust met Bluetooth. Met Bluetooth is het mogelijk andere apparaten te koppelen aan de smartphone. Daarmee kunnen bijvoorbeeld bestanden overgedragen worden, of kan een apparaat gebruikt worden als externe functie.

Bluetooth staat in principe altijd aan, als de gebruiker dat eenmaal heeft ingesteld in de instellingen. Toch zijn niet alle apparaten altijd in de buurt, waardoor het onnodig is om Bluetooth altijd aan te hebben staan. Bluetooth heeft de gewoonte te werken met intervallen: eens in de zoveel tijd scant het apparaat of er nieuwe apparaten beschikbaar zijn.

Door alle intervallen kan de telefoon behoorlijk snel leeglopen. Kijk bij problemen met de telefoon dus eerst eens of Bluetooth ingeschakeld staat. Sommige telefoons hebben Bluetooth standaard aan staan.

Apps
Ook kan het probleem met de capaciteit van de batterij veroorzaakt worden door het gebruik van apps. Het is bekend dat er apps zijn die ervoor zorgen dat de batterij sneller leegloopt. Dat komt doordat de ontwikkelaar een batterij-onvriendelijke manier gebruikt om zijn doel te bereiken.

Net als bij Bluetooth werken sommige apps met intervallen. Door het grote aantal intervallen dat zich op de achtergrond afspeelt, wordt de batterij intensief gebruikt. Daardoor kan het zijn dat na enkele uren de batterij alweer leeg is. Bekende voorbeelden van apps die veel batterij gebruiken, zijn Facebook, Twitter en WhatsApp.

3G
Naast apps kan ook de 3G-functie een behoorlijke capaciteit van de batterij vergen. 3G is een snellere manier van het oudere GPRS. Met GPRS kunnen abonnees internetten op hun mobiele telefoon. Het probleem van GPRS of ook wel EDGE genoemd, is dat het erg land duurt totdat de data geladen is.

Daarom introduceerden providers een paar jaar geleden een nieuwere techniek: 3G. Om de vertraging op te lossen, ligt het aantal intervallen en aanvragen een stuk hoger. Bij iOS staat zelfs uitdrukkelijk vermeld dat het inschakelen van 3G ertoe kan leiden dat de batterij sneller leegloopt.

Voor Android geldt ook dat 3G ervoor kan zorgen dat de batterij sneller leegloopt.

Betaversies
Tot slot: sommige mensen gebruiken in plaats van final releases tussenversies, ook wel betaversies genoemd. Deze betaversies zijn eigenlijk niet voor productie bedoeld. Daarmee bedoelen we dat de software nog in ontwikkeling is, en er dus nog fouten in kunnen zitten. Eén van die fouten kan zijn dat de batterijinformatie niet juist wordt uitgelezen, waardoor de batterij voor het gevoel van de gebruiker dus sneller leegloopt.

Gebruik betasoftware alleen voor testdoeleinden. Het is niet bedoeld om te gebruiken in het dagelijks leven.

Vorig artikel:

Volgend artikel: