U bent hier: Home » Blog » Informatie » Belplafond

Belplafond

Veel sim only providers werken met een zogenaamd ‘belplafond’ of ‘bellimiet’. Met een dergelijk limiet kun je voorkomen dat je onverwachts een te hoge telefoonrekening krijgen. Daarom bieden deze providers de optie om van tevoren een bedrag vast te zetten. Voor dit bedrag mag je dan maandelijks verbellen. Als het bedrag bereikt is, kan je nog wel gebeld of gesmst worden, maar zelf niet meer terug reageren.

Voorkomen
Met een dergelijk belplafond kunnen mensen die moeite hebben met zichzelf te beheersen, of bang zijn dat de kosten onverhoopt hoog worden, een limiet stellen aan hun belgedrag. Zo kan er voorkomen worden dat er een hoge rekening op de deurmat valt.

Daarnaast is een belplafond handig voor ouders met jonge kinderen die voor het eerst een mobiele telefoon krijgen. Het hebben van een eigen mobiele telefoon is een hele verantwoordelijkheid, maar in eerste instantie worden er veel belletjes gepleegd. Daarom kunnen de kosten toch nog behoorlijk oplopen. Met een bellimiet op het sim only abonnement, heb je zelf in de hand hoe hoog je telefoonrekening wordt.

Prepaid
Eigenlijk lijk het gebruikmaken van een prepaid-toestel een veel beter idee dan een belplafond op een sim only abonnement. Maar het tegendeel is waar: bij het prepaid bellen zijn de kosten per belminuut veel hoger dan bij een sim only abonnement.

Dit betekent dus dat als je prepaid belt, je veel sneller door je ‘belplafond’ heen bent. Het afsluiten van een sim only abonnement is daarom een beter idee.

Blokkeren
Is je belplafond bereikt? Dan blokkeert de provider de mogelijkheid om nog langer te sms’en, internetten en te bellen. De telefoon werkt dan als eenrichtingsverkeer: je kan wel gewoon berichten ontvangen en telefoneren als iemand jou belt.

Mocht je toch graag willen terug willen kunnen reageren: dan kun je ervoor kiezen om je belplafond nog te verhogen. Dat is mogelijk door online het belplafond aan te passen.

Aanbieders
Diverse telecomaanbieders hanteren een dergelijk belplafond, of een variant die daar op lijkt.

Bij Simpel wordt daadwerkelijk de term ‘belplafond’ gebruikt, en daar krijgen gebruikers ook echt een sms’je als zij het plafond bereikt hebben. Daarna kan er niet meer gebeld worden.

Bij een grotere provider, T-Mobile, wordt het bellimiet op een andere manier benaderd. Wanneer je het limiet nadert, krijg je een sms’je. Je wordt echter niet afgesloten.

Internet
Ook voor het internetgebruik kan een plafond ingesteld worden. Hoe sneller de verbinding, hoe meer MB’s er verbruikt worden. Het aantal MB’s per seconde ligt immers hoger. Daarom maken de meeste providers gebruik van een Fair Use Policy (FUP). Dreig je het limiet te naderen, dan verlaagt de provider de snelheid. Daarvan krijg je een melding. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent.

Vergelijken
Benieuwd welke providers er alles aan doen om de telefoniekosten zo laag mogelijk te houden, mede dankzij een bellimiet? Vergelijk sim only abonnementen om hier inzage van te krijgen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: