U bent hier: Home » Blog » Informatie » Besparen met Sim Only

Besparen met Sim Only

Sim Only is een nieuwe manier van telefoneren in Nederland. De kwaliteit of de dekking op het netwerk is niet anders. Ook de functies als bellen, sms’en en internetten blijven gewoon in tact. Maar toch zijn sim only abonnementen op maandbasis al een stuk goedkoper dan normale abonnementen. Daarin schuilt geen geheim: de telecomprovider geeft de klant geen cadeautjes of telefoons bij abonnementen. Daardoor kunnen klanten jaarlijks tot wel 80% besparen.

SIMkaart
Als je besluit in plaats van een normaal telefoniecontract een sim only abonnement af te sluiten, krijg je alleen een SIMkaartje thuisgestuurd. Daarbij horen dus geen telefoons, cadeautjes of andere factoren die een abonnement veel duurder kunnen maken.

De gedachte van dit SIM only abonnement is dat de klant geen nieuwe telefoon hoeft. Vaak worden bij nieuwe abonnementen ‘gratis’ de nieuwste telefoon aangeboden. Maar in feite betaalt de klant de telefoon zelf, omdat de prijs van het abonnement ook fors omhoog gaat.

Zelf in de hand
Daarnaast heb je bij de meeste sim only providers zelf in de hand hoeveel geld je van plan bent uit te geven aan het abonnement. In tegenstelling tot normale contracten waar je een x aantal belminuten afsluit per maand, wordt er hier gerekend met euro’s.

Vroeger konden klanten bij de supermarkt het zogenaamde ‘beltegoed’ kopen. In 2012 is met een sim only abonnement het ‘beltegoed’ weer op zijn retour. Klanten kunnen zelf online aangeven welke hoeveelheid geld zij willen verbruiken aan het bellen, sms’en en internetten.
De meeste providers noemen deze optie het zogenoemde ‘belplafond’.

Het netwerk
Het is een misverstand dat iedere telecomprovider gebruikmaakt van zijn eigen netwerk. Dat zou in principe ook veel te duur zijn, waardoor klanten met hoge kosten komen te zitten op hun abonnement.

Daarom zijn er in Nederland drie grote moderne netwerken: KPN, Vodafone en T-Mobile. De meeste sim only aanbieders maken gebruik van een groter netwerk. Zo maakt bijvoorbeeld Ben gebruik van het netwerk van T-Mobile.

Je maakt weliswaar gebruik van het netwerk van T-Mobile, maar de rekeningen worden gewoon door Ben verstuurd. Dat geldt ook voor andere providers die zijn ondergebracht bij KPN of Vodafone. Als je een technische vraagt hebt, dan heeft de telecomprovider zelf een eigen klantenservice die je vraag graag beantwoordt.

Wel werken de meeste sim only providers intensief samen met hun netwerkbeheerder. Dit om de kwaliteit en de dekking voortdurend te verbeteren.

Mobiel internet
De laatste tijd is er veel te doen rondom mobiel internet. Want waar je ook bent: je wilt overal bereikbaar blijven. Daarom proberen de meeste sim only providers nu dankzij investeringen in de modernisering van de grote moderne netwerken om de internetsnelheid te verhogen.

Hoeveel MB’s internet je wilt verbruiken, kan wederom ingesteld worden bij het belplafond.

Overstappen
Het is goed om regelmatig sim only abonnementen te vergelijken. De prijzen kunnen namelijk nogal fors verschillen. Heb je je keuze gemaakt, dan kun je meestal kosteloos en zonder al te veel rompslomp overstappen naar een andere aanbieder.

In de meeste gevallen kan zelfs je telefoonnummer behouden worden.

Vorig artikel:

Volgend artikel: