U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Beste wensen vooral via internet

Beste wensen vooral via internet

Klanten van T-Mobile en KPN hebben dit jaar meer gebruik gemaakt van mobiel internet dan van telefonie of SMS-berichten tijdens de jaarwisseling. Beide telecomoperators zagen het dataverkeer op hun netwerken flink toenemen bij de intrede van het jaar 2014.

Dat schrijven T-Mobile en KPN afgelopen woensdag. Vooral bij T-Mobile groeide het dataverkeer behoorlijk. Ook was er een forse toename in het dataverkeer op het 4G-netwerk.

T-Mobile
In vergelijking met vorig jaar op Oudejaarsdag, groeide het dataverbruik met bijna de helft: een toename van 42 procent. Voornamelijk in de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag nam het dataverkeer flink toe.

Een kwart van alle dataverkeer liep bij T-Mobile via het nieuwe en snellere 4G-netwerk, de opvolger van het 3G-netwerk.  Zoals voorspeld ontlastte het 4G-netwerk inderdaad het dataverkeer op het 3G-netwerk, waardoor vrijwel de meeste telefoontjes, sms’jes en WhatsApp-berichten op tijd konden worden afgeleverd.

KPN
Niet alleen bij T-Mobile, maar ook bij KPN zag de telecomoperator het dataverkeer flink groeien, maar minder hard dan bij T-Mobile. Het dataverkeer groeide bij KPN tussen elf uur ’s avonds en één uur middernacht met ongeveer 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

Klanten van KPN stuurden samen 8,5 miljoen nieuwjaarswensen per SMS. Dat is een flinke daling in vergelijking met vorig jaar: toen werden er nog 12,8 miljoen berichtjes verstuurd via het netwerk. Wel steeg het aantal telefoongesprekken: vorig jaar werden er 4,7 miljoen telefoongesprekken gepleegd tijdens oud en nieuw, tegenover 5 miljoen telefoongesprekken deze jaarwisseling.

Bij KPN werd in totaal 7,5 miljoen terabyte aan dataverkeer verstookt, tegenover 6,1TB vorig jaar. Dat is een groei van bijna een kwart. In de nacht van 31 december op 1 januari 2014 lag het dataverkeer vier maal zo hoog als overdag.

Vodafone
De enige telecomprovider die niet van een grote drukte spreekt, is Vodafone. De telecomprovider laat weten dat het niet bijzonder druk was op hun netwerk en dat de provider wel vaker grote verkeershoeveelheden te verwerken krijgt..

Uit metingen blijkt dat er een toename van 85 procent was in het dataverbruik tijdens oud en nieuw ten opzichte van vorig jaar tussen 18:00 en 04:00. Ongeveer 15 procent van alle dataverkeer verliep via 4G. Nog 80 procent van alle telefoontjes, sms’jes en WhatsApp-berichten werden verstuurd via het oudere 3G-netwerk en 5 procent van alle berichten verliepen nog via het verouderde 2g-netwerk. Inmiddels handelt Vodafone 15 procent van alle berichten af via 4G.

Vodafone zag het aantal verstuurde sms-berichten verder teruglopen met ongeveer tien procent.

Terugloop
Volgens zowel KPN, Vodafone als T-Mobile is er een trend gaande op het gebied van WhatsApp-berichten, die gratis zijn om te verzenden. De consument heeft wel een databundel nodig om te kunnen internetten via de mobiele telefoon.

Het aantal SMS’jes liep tijdens de jaarwisseling flink terug in vergelijking met andere jaren.

Vooral sociale media zoals Facebook, Twitter en WhatsApp zorgden ervoor dat het dataverkeer tijdens de jaarwisseling bij alle drie providers flink groeide.

Vorig artikel:

Volgend artikel: