U bent hier: Home » Blog » Informatie » Besturingssysteem uitgelicht: Firefox OS

Besturingssysteem uitgelicht: Firefox OS

De komende weken bespreken we nieuwe mobiele besturingssystemen voor mobiele telefoons. Eerder bespraken we Sailfish OS al, het besturingsyssteem dat mobieltjesmaker Jolla gebruikt en kan worden gezien als de opvolger van Symbian en MeeGo.

Firefox kennen we eigenlijk alleen van de browsers. In 2004 begon Firefox met het uitbrengen van de eerste browser, die moest concurreren met Internet Explorer van Microsoft. In die tijd gebruikte vrijwel iedereen die browser. Dat is te vergelijken met de situatie nu: er zijn twee grote spelers op de smartphonemarkt: Apple en Samsung. En die grote spelers werken met iOS en Android. Beide zijn systemen die zonder aanpassingen van de gebruiker niet echt open zijn. iOS moet immers gejailbreakt worden en voor Android is eerst een root-toegang benodigd.

Met Firefox probeert Mozilla nu een gat in de markt op te vullen met een compleet nieuw besturingssysteem.

Een soort grote browser
Er zijn nog maar weinig telefoons die geleverd worden met Firefox OS, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. Wie er wel eens mee gewerkt heeft, valt het op dat de gebruiker vaak het gevoel heeft dat hij in een soort grote browser aan het werk is.

Firefox OS maakt namelijk gebruik van een aangepaste versie van Linux, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android en in mindere mate iOS, die op een zogenaamde ‘BSD’ leunt. Firefox maakt gebruik van technieken die gebruikers eigenlijk van Mozilla gewend zijn, zoals bijvoorbeeld html5, css en javascript.

De apps zijn dan dus ook in principe niets anders dan html en JavaScript-pagina’s. In de eerste versie was het zelfs mogelijk om de broncodes van de apps in te zien. Nu is dat niet meer het geval, maar het is wel tekenend voor hoe Mozilla denkt over transparantie. Daar waar bijvoorbeeld Android en iOS behoorlijk dichtgetimmerd zijn, is dat met Firefox eigenlijk helemaal niet het geval. Het ideaal van Mozilla is dan ook: een zo open en transparant mogelijk besturingssysteem creëren.

Zelfs het beginscherm is een soort ‘startpagina’, net zoals de gebruiker gewend is bij zijn browser. Bij Android en iOS worden apps opgeslagen via het beginscherm, maar bij Firefox lijkt het meer op een widget. De apps en widgets zijn zo open, dat iedere programmeur zijn eigen aanpassing zou kunnen maken.

API’s
Voor een doorsnee telefoongebruiker is het misschien niet zo interessant, maar Firefox staat het toe om ‘custom apps’ te maken. Dit houdt in dat iedereen die kan werken met html, CSS5 en JavaScript zelf apps kan maken. Deze apps kunnen gemakkelijk online gebruikt worden; er is dus geen verplichting tot toevoeging aan een Play- of Appstore.

Het bouwen van deze apps is heel open: alles werkt aan de hand van zogenoemde API’s. Daarmee kunnen deze apps bijvoorbeeld ook een camera of een locatie gebruiken, om vervolgens mee verder te werken.

Telefoondoelgroep
Een mobiel besturingssysteem is vaak ook afgestemd op een bepaalde doelgroep. Zo ook Firefox OS, die juist gericht is op goedkope telefoons met minder uitmuntende hardware. Daarom is het niet denkbaar dat een mobiele telefoon met Firefox OS snel naar Nederland of de Verenigde Staten zal komen. Maar toch is het goed om te weten dat een dergelijk systeem bestaat; wie op reis gaat naar Brazilië of Polen kan verwachten dat de telefoon met Firefox OS daar in de schappen ligt.

De toestellen die Firefox OS draaien zijn goed te vergelijken met smartphones die Android draaien en in het goedkopere segment te vinden zijn. Het besturingssysteem is dan ook niet bedoeld voor mensen die gevorderd zijn met hun smartphone, maar vooral voor de zogenoemde ‘instappers’. Het gaat dan om mensen die weinig geld uit willen geven aan een mobiele telefoon en voor het eerst een smartphone gebruiken.

Het idee van Mozilla wordt overigens wel van harte omarmd door de mobiele providers: zij ondersteunen de openheid van het besturingssysteem en willen de gesloten systemen van Apple en Google open breken. Door als provider met een open systeem te kunnen werken, kan immers de look- and feel flink aangepast worden. Ook kunnen providers dan weer betaalde services aanbieden; een macht die nu vaak nog ontbreekt.

Gebruikservaring
De belangrijkste factor voor het gebruik van een nieuw mobiel systeem is natuurlijk de gebruikservaring. Het is voor velen erg belangrijk hoe het interface van een mobiel besturingssysteem werkt. Kortgezegd: het ziet er volgens de reviewers allemaal nog een beetje basaal uit. Dat komt natuurlijk door de transparantie van het besturingssysteem, maar men hoeft geen oogstrelende speledingetjes te verwachten.

Het startscherm is simpel: de apps zijn horizontaal gerangschikt, net als de gebruiker gewend is bij Android en iOS. Er zijn alleen maar vier widgets geïnstalleerd. Via de “ik denk aan….”-app kunnen gebruikers invoeren waar ze aan denken en daar wordt dan een plaatje bij gezocht. Ook het notificatiescherm wijkt eigenlijk maar weinig af van Android en iOS.

Maar het systeem is nog niet compleet. Zo kunnen gebruikers niet kopiëren en plakken, terwijl dat door velen beschouwd wordt als een basisfunctie. Ook ontbreken er pushnotificaties en is er weinig ondersteuning voor sociale media. Testpanels zijn het er dan ook over eens dat Firefox OS nog niet toe is aan het grote publiek.

Firefox OS komt waarschijnlijk niet in Nederland uit, maar is wel te vinden op buitenlandse smartphones. Het is niet ondenkbaar dat het systeem binnenkort ook op goedkopere Chinese toestellen te vinden is.

Vorig artikel:

Volgend artikel: