U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Betalen met mobiele telefoon wordt makkelijker

Betalen met mobiele telefoon wordt makkelijker

Steeds meer IT-bedrijven werken met nieuwe mobiele technieken, zodat consumenten in de toekomst hun betalingen kunnen doen via het internet of via de mobiele telefoon. In de toekomst gaan steeds meer consumenten betalen via de mobiele telefoon, waardoor de portemonnee thuisgelaten kan worden. Uit onderzoek van onder meer Robeco en onderzoeksbureau Gartner zal de komende jaren het aantal mobiele betalingen met ongeveer 35 procent toenemen.

Minder via de portemonnee
De komende jaren zullen consumenten steeds minder met hun portemonnee betalen. In een aantal jaar zal het aantal betalingen stijgen met zo’n 35 procent. Op dit moment vindt nog maar 41 procent van alle betalingen plaats met contant geld. De verwachting van Robeco is dat de komende jaren deze oude manier van betalingen afnemen.

De verwachting is dat steeds meer consumenten gaan betalen met hun smartphone. Verschillende besturingssystemen al manieren om met de mobiele telefoon te betalen, bijvoorbeeld via een NFC-chip of PayPal.

Baat bij mobiel betalen
Het is niet alleen voor consumenten gemakkelijker om mobiel te betalen, maar ook voor bedrijven. Ten eerste kunnen consumenten op een heel gemakkelijke manier over hun geld beschikken. Het is ook gemakkelijker om een saldo te checken. Mensen die een smartphone hebben, gebruiken dat apparaat ongeveer 20 keer per maand om een betaling te doen.

Die hoeveelheid ligt veel lager bij mensen die een computer gebruiken. Waarschijnlijk komt dat doordat de processen die consumenten moeten doorlopen bij het online bankieren op de computer veel langer is dan via een app.

Consumenten hebben niet alleen voordeel bij het mobiel bankieren, maar de bedrijven zelf ook. Zij hoeven immers minder geld de bewaren in kas en hebben een beter zich op elektronische betalingen. Computers kunnen alle betalingen gemakkelijk bijhouden, waardoor het dus voor een bedrijf ook makkelijker is om inzicht te krijgen van de financiële situatie.

De kosten dalen voor banken dankzij elektronisch betalen. Er is immers geen belang meer bij het houden van wisselgeld. Ook hoeven er geen biljetten en munten meer geteld worden door de bank. Daardoor worden de kosten voor de bank lager.

Is mobiel bankieren veilig?
Vraag die veel consumenten stellen, is of het veilig is om bankzaken via de mobiele telefoon te regelen. Er bestaat inmiddels ook schadelijke software die toetsenbordaanslagen via de telefoon kan registreren en naar kwaadwillenden kan verzenden.

Voor zowel de iPhone, Windows Phone en Android bestaat er inmiddels virusscanners die dit soort schadelijke software kunnen verwijderen.

Ook al is de telefoon niet besmet met schadelijke software, dan nog blijft de vraag of telefoonproviders bijvoorbeeld de ingetoetste pincodes kunnen zien. Volgens de wet op privacy is het voor providers niet toegestaan om in data te snuffelen. In het verleden lagen er al telefoonproviders onder vuur, omdat zij aan zogenaamde Deep Packet Inspection (DPI) deden.

Deep Packet Inspection houdt in dat telefoonproviders bekijken welke gegevens hun klanten sturen naar een server. Dit kan dus ook betekenen dat een provider een pincode kan zien. Om die reden is DPI nu wettelijk verboden, dankzij de wet ‘netneutraliteit’.

Het is niet aangeraden te bankieren op openbare draadloze verbindingen. Bankieren via 3G is in principe veiliger dan betalingen doen via draadloze netwerken (WiFi). Vooral bij openbare draadloze netwerken zijn er gevaren. Het is immers niet zeker of een computer of mobiele telefoon data kan onderscheppen en uit kan lezen. Daarnaast is het niet verstandig via WiFi te bankieren, als de eigenaar van dit draadloze netwerk niet bekend is.

Veilige methoden
Bij iPhones wordt in Amerika al gebruikgemaakt van een ‘passenprogramma’. Deze virtuele pas werken op betaalmethodes in winkel, en kan gebruikt worden als een soort digitale creditcard.

In Nederland zijn we nog niet zover met deze moderne technieken. Wel wordt het steeds gebruikelijker te betalen via PayPal. Met PayPal is het mogelijk een online betaling te doen, of euro’s om te laten zetten naar vreemde valuta. Ook betalen via iDEAL is een relatief veilige manier om betalingen via het internet te doen.

Wie bijvoorbeeld online via Marktplaats iets bestelt, doet dit met aankoopbescherming van PayPal (mits er via PayPal betaald is). Levert de verkoper niet, dan krijgt de klant zijn geld terug.

Andere manieren om mobiel te betalen zijn Montetise, Wirecard, Square en de gerespecteerde merken Visa en Mastercard.

Vorig artikel:

Volgend artikel: