U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Chinese smartphones: een wereldrevolutie?

Chinese smartphones: een wereldrevolutie?

Gaan Chinese smartphones de wereld veroveren?
Bij een sim-only abonnement worden geen telefoons geleverd, en dus moet je daar zelf naar op zoek. Misschien is een Chinese smartphone het overwegen waard? In dit artikel bespreken we de positieve en negatieve punten van zo’n telefoon.

Vroeger waren Chinese smartphones niets meer dan mislukte rip-offs die eigenlijk niemand wilde hebben. Zo werd zelfs de GooApple 3 geïntroduceerd, een rechtstreekse kopie van Apple’s succesproduct iPhone 3. Dat was in 2007, maar er is in zes jaar tijd veel veranderd. Zo komt fabrikant Xiaomi met een nieuwe telefoon: de Mi 2.

Kwaliteit
Ontleedden we de Chinese smartphone van vier jaar geleden, dan kwamen vaak een brakke processor tegen met een slecht touchscreen. Het design liet te wensen over, want het waren eigenlijk rechtstreekse rip-offs van bekende merken als Apple en HTC.

Tegenwoordig zijn de telefoons onder de motorkap wel flink veranderd. Steeds vaker zijn Chinese telefoons uitgerust met processoren van Quallcomm, de toeleverancier van HTC. Ook het touchscreen is opmerkelijk beter. Misschien maakt de Operating System nog wel de grootste revolutie door: van een slecht java besturingssysteem naar het prima werkende Android.

Goedkoop
Ondanks dat de Chinese smartphones nog net zo goedkoop zijn als jaren geleden, is er onder de motorkap dus wel het één veranderd.

Er zijn natuurlijk wel fijnproevers die niet voor een dubbeltje  op de eerste rang willen zitten. Die kopen een Chinese smartphone uit de middenklasse. Deze telefoons zijn vaak iets duurder, maar kwalitatief gezien wel een stuk beter.

Net zo goed?
Is een Chinese smartphone een absolute no-go? Nee, de onderdelen die te vinden zijn in de telefoons worden steeds beter. Zeker voor mensen die minder budget hebben is de Chinese smartphone wellicht een uitkomst.

De meeste smartphones in de Westerse wereld zijn uitgerust met 1,2 GHz en ten minste 512 MB RAM. Dat is in Chinese smartphones helemaal niet anders. Hoewel sommige Chinese telecomproducten nog steeds lijken op ontwerpen van Apple en Samsung, zegt dat niet meteen iets over de kwaliteit.

Altijd bereikbaar
Nog een positief punt van de Chinese smartphone, is het feit dat ze altijd uitgebreid zijn met twee dual-sim-slots. Dat is ideaal voor de zakelijke gebruiker, want zo kun je wel privé als zakelijk altijd bereikbaar blijven.

Met een Europese smartphone is dat vaak niet het geval. Daar moeten consumenten het stellen met maar één dual-sim-slot. Daardoor lopen zakelijke gebruikers meestal met twee telefoons rond: een privételefoon en eentje van de zaak.

Minder goed
Maar toch maakt de Chinese smartphone niet zo’n grote revolutie door dan dat we je tot nu toe voorgesteld hebben. Want de kwaliteit is lang niet altijd even goed.

De responsiviteit van deze displays zijn vaak veel slechter dan bij de Europese smartphones van topmerken. De batterijduur is daarnaast ook beduidend slechter. En voor de navigatie kun je je geld beter steken in een Tom Tomsysteem.  Gebruikers klagen over de lange fixtijd die Chinese smartphones nodig hebben op de GPS-module. Terwijl een iPhone binnen een paar seconden weet waar je bent, doen Chinese smartphones daar soms tot wel dertig seconden over.

Bestellen
Ook het bestellen van een Chinese telefoon is erg moeilijk. De verzendtijd is lang, en de verzendtijd is vanzelfsprekend erg lang. Een telefoon rechtstreeks kopen via Taobao is niet mogelijk, en dus heb je een Taobao-agent nodig. Deze agent rekent echter wel een fiks aantal procenten fee op de totaalprijs, waardoor de telefoon die ooit 30 euro kostte, nu opeens het dubbele kost.
Daardoor zal de Chinese smartphone voorlopig Europa niet veroveren.

Het enige Chinese merk dat op dit moment een kansje maakt in Europa, is Huawei. Dat merk scoort erg goed in het onderzoek van IDC. In de verkoopcijfers is te zien dat Samsung en Apple de meest verkochte merken zijn. Meteen daarna is Huawei opgenomen, en het merk verslaat daarmee de ooit mateloos populaire Nokia’s en Blackberry’s.

Verbeteren
De Chinese telecommarkt heeft dus nog wel een inhaalslag te merken, Huawei buiten beschouwing gelaten. Critici vinden dat het design van de Chinese telefoons net als jaren geleden nog steeds weinig orgineel zijn. Ook dat is een reden om te stellen dat de Chinese smartphone voorlopig nog telefoons van Apple en Samsung voor zich moet blijven dulden in Europa.

Zoals al eerder gezegd: het bemachtigen van een Chinese smartphone is in Europa erg moeilijk. Gaan Chinese smartphones de wereld veroveren? Nee, voorlopig nog niet. Het wordt eerst tijd voor een compleet eigen design met eigen onderdelen in plaats van onderdelen die bij grote bedrijven niet door de keuringscheck kwamen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: