U bent hier: Home » Blog » Informatie » Da’s pech, telefoon weg!

Da’s pech, telefoon weg!

Het overkomt iedereen wel eens en het kan ontzettend vervelend zijn. In een onbewaakt moment heb je je telefoon in de trein laten liggen, op school, op het werk of nog erger, je weet niet meer waar je hem gelaten hebt! Eén ding is zeker: je telefoon ben je voorlopig kwijt. En als iemand hem vindt, kan je de klok erop gelijk zetten dat iemand gaat bellen op jouw kosten! We begrijpen dat je dan helemaal in paniek bent, maar blijf rustig nadenken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je telefoon en je simkaart kunt blokkeren en opsporen.

IMEI-code
Allereerst is het goed om te weten dat iedere telefoon een zogenaamde imei-code heeft. Dat IMEI-nummer moet je opgeven bij de politie wanneer je aangifte wilt doen van diefstal of vermissing van je persoonlijke eigendom.

Hoe je aan die IMEI-code komt, hangt af van welk toestel je hebt. Even een reminder: een telecomoperator heeft er niks aan om je IMEI-code te blokkeren, omdat deze niet gekoppeld is aan je sim-only abonnement. Maar die code heb je wel nodig voor je aangifte. De meeste telefoons ondersteunen de code ‘ *#06# ‘ om je IMEI-code op te vragen. Maar daar heb je niets meer aan als je telefoon gestolen is. Dus schrijf je IMEI-nummer op een papiertje en bewaar die goed. Dat kan later nog eens van pas komen.

Aangifte doen
Als je telefoon gestolen of vermist is, doe dan aangifte bij de politie. Soms zijn er eerlijke vinders die de spullen netjes terugbrengen bij de politie. Als je een duidelijk signalering kan geven van je telefoon, inclusief je IMEI-nummer, is er een grote kans dat het toestel ooit nog weer boven water komt.

Maar in de tussentijd kan het zijn dat de vinder aan het bellen slaat op jouw kosten, of de telefoon nooit meer terug zal brengen.

Find my iPhone
Als je een iPhone hebt, kun je gebruikmaken van ‘Find my iPhone’. Met dat programma kun je vanaf afstand via iCloud je telefoon blokkeren. Zelfs het resetten naar fabrieksinstellingen zal geblokkeerd worden, zodat de vinder alleen maar een melding met je adresgegevens krijgt.

De vinder heeft dus niets aan de telefoon en kan hem eigenlijk alleen maar terugbrengen naar de regelmatige eigenaar – jij dus.

Blokkeren
Tot slot: bel je telefoonprovider en laat je abonnement tijdelijk bevriezen. Je kan vragen of je een ander tijdelijk abonnement kunt afsluiten om ervoor te zorgen dat je wel gewoon mobiel bereikbaar bent. Meestal heeft de provider alleen maar je gegevens nodig om het abonnement af te sluiten. Het IMEI-nummer is niet relevant, alleen voor de politie. Wanneer u meer wilt weten over het blokkeren van uw mobiele telefoon verwijzen we u graag door naar de website van IamExpat.nl. Daar vindt u het artikel “Remote blocking of stolen mobile phones coming soon“.

Want ook al heb je een sim only abonnement, het verliezen van je telefoon kan alsnog een duur geintje worden. En daar zit niemand op te wachten.

In de tussentijd moet je dus een nieuw abonnement afsluiten. Vergelijk sim only abonnementen om te zien wat daar de kosten van zijn.

Vorig artikel:

Volgend artikel: