U bent hier: Home » Blog » Informatie » Dataroaming

Dataroaming

Wie naar het buitenland gaat, loopt het risico flink bij te moeten betalen op de rekening van het mobiele telefoonabonnement. Vlak over de grens zijn er andere providers, vaak vanuit hetzelfde netwerk als in Nederland. Zo hebben abonnees van T-Mobile bijvoorbeeld in Duitsland ontvangst van ePlus. Daarbij hoort een sms’je, waarin staat wat de tarieven in het buitenland zijn. Maar onterecht menen providers en consumenten dat dataroaming zich alleen in het buitenland voor kan doen.

De term
De term dataroaming betekent namelijk het switchen tussen de ene en de andere provider. Vooral de oudere mobiele telefoons wisselden nog wel eens van netwerk. De tarieven voor dataroaming kunnen behoorlijk oplopen, wat niet zelden tot een gepeperde rekening voor mobiele telefonie leidde.

In de meeste gevallen staat dataroaming op een mobiele telefoon, ook op een smartphone, nog steeds aan. Dit houdt in, dat als de provider met storing kampt, de telefoon automatisch overschakelt naar een ander netwerk. Het mobiele telefoonnummer blijft in de meeste gevallen wel bereikbaar.

Dat lijk handig, maar dat is het in sommige gevallen niet. Niet zelden zijn de tarieven bij andere providers namelijk fors hoger dan bij de eigen provider. De kosten van de andere provider worden verrekend op de rekening van de eigen provider.

Zet dataroaming uit
Het meest simpel om op de telefoonrekening te besparen, is het uitzetten van dataroaming. Met de hedendaagse moderne technieken, kampen mobiele providers nog amper met storingen. Daarom is dataroaming eigenlijk onnodig. Het scheelt een hoop onvoorziene kosten, en bovendien bevordert het uitschakelen van deze functie ook nog eens de batterijduur.

Buitenland
Heeft dataroaming alleen maar een vervelende kant? Het antwoord daarop is: nee. Het kan ook erg handig zijn, bijvoorbeeld in het buitenland. Wie de grens met Duitsland of België wel eens gepasseerd is, heeft vast al eens een sms-bericht ontvangen met daarin de tarieven in het buitenland.

Deze tarieven kunnen hoger liggen dan in Nederland. Niet alleen bellen vanuit het buitenland naar Nederland wordt in rekening gebracht. Ook gebeld worden in het buitenland kan flink in de papieren lopen. De tarieven verschillen per land en per provider.

Tegenwoordig bieden sim only providers wel al abonnementen aan waardoor de consument toch zorgeloos op reis kan, zonder daarbij flink bij te moeten betalen op de telefoonrekening. Wie in het buitenland gebruik wil maken van dataroaming, kan het beste eerst even contact opnemen met de eigen provider. In de meeste gevallen heeft de provider de tarieven in het buitenland voor handen.

Belplafond
Een andere manier om tegen te gaan dat dataroaming zorgt voor een gepeperde rekening, is het inschakelen van het belplafond. De meeste sim only providers hanteren tegenwoordig een limiet die de consument zelf in kan stellen. Sommige providers noemen dit ‘het belplafond’. Dit houdt in dat de abonnee zelf een bepaald bedrag per maand instelt waarmee hij kan bellen. Wanneer dit bedrag bijna bereikt is, krijgt de klant een sms’je waarin staat dat het tegoed bijna op is.

Vliegtuigmodus
Tot slot is er nog één andere mogelijkheid om dataroaming uit te schakelen. Vlak voordat de abonnee de grens passeert, is het slim om op de telefoon de vliegtuigmodus in te schakelen. De vliegtuigmodus was ooit bedoeld voor het uitschakelen van het netwerk wanneer iemand met zijn telefoon het vliegtuig instapt. De functie zorgt ervoor dat alle verbindingen (behalve draadloos netwerk/WiFi) uitgeschakeld worden. Dit zorgt ervoor dat internetverbindingen, bellen, sms’en en gebeld worden buiten functie komen te staan.

Doordat er geen enkele verbinding mogelijk is, gaat de telefoon niet op zoek naar verbindingen. Daarmee kunnen geen verbindingen met andere mobiele providers worden gemaakt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: