U bent hier: Home » Blog » Nieuws » De juiste mobiele telefoon kiezen

De juiste mobiele telefoon kiezen

Sim only bellen is een stuk goedkoper dan het bellen met een mobiele abonnement. Het wordt steeds populairder om een sim only abonnement af te sluiten en daar vervolgens een los toestel bij te kopen. Die toestellen worden tegen nieuwprijs verkocht in de telefoonwinkel, maar ook online op Marktplaats.

Het is belangrijk op een aantal factoren te letten bij het kiezen van een mobiele telefoon. Zo kiest de consument een telefoon die bij hem past.

Besturingssysteem
Ten eerste: welk besturingssysteem kiest de consument? Android heeft het grootste marktaandeel op de telefoniemarkt. Dit besturingssysteem wordt op allerlei soorten telefoons geleverd: van goedkope telefoons onder de 100 euro tot telefoons die behoren tot de midden- en hoofdklasse. Een ander populair systeem is iOS van Apple, dan wordt geleverd bij alle iPhones.

Een Windows Phone is ook een mogelijkheid, maar dit systeem bestaat voornamelijk uit zogenaamde ‘tegels’. Het is even wennen als de consument gewend is rechtstreeks op knoppen te kunnen drukken. Maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen.

Kwaliteit
Een telefoon kan tegenwoordig veel meer dan alleen maar bellen, maar het blijft een basisfunctie. Er zijn genoeg telefoons in de hogere, duurdere klasse, die een veel slechtere microfoon hebben dan een telefoon van 50 euro. Het is dus belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de microfoon en de luidspreker. Soms zijn de luidsprekers zo slecht, dat het eigenlijk moeilijk is om met een telefoon te bellen.

Het beste is alvorens een telefoon aan te schaffen er eerst een aantal testgesprekken mee te voeren. In de winkel zal dat een stuk minder eenvoudig zijn dan bij een verkoper van een tweedehands toestel. Probeer op te letten op of het geluid vervormd klinkt en of de tegenpartij aan de telefoon ook goed te verstaan is.

Scherm
Het scherm is tegenwoordig ook een belangrijke factor. Vroeger vonden we het niet erg als een telefoon wat groter was, of juist een kleiner scherm had. Toen hadden telefoons nog niet de smartphonefuncties die zij nu wel hebben. Daardoor is het mogelijk om muziek te luisteren of filmpjes te kijken. Het scherm wordt dus steeds belangrijker.

Schermen worden dan ook in alle soorten en maten gemaakt. De één heeft een ruime voorkeur voor zogenaamde ‘phablets’. Die telefoons zijn ook prima te gebruiken als een tablet en telefoon. Ze passen minder goed in de broekzak en daarmee is de telefoon niet voor iedereen geschikt. Anderen hebben juist weer te grote vingers en kunnen niet goed typen op een klein scherm. Let dus goed op welk scherm je kiest bij een mobiele telefoon.

Het scherm is dan ook een onderdeel van het totale design. Misschien is een Chinese smartphone een keuze, ze lijken vaak op de normale, duurdere A-merken. Maar kijk dan wel goed naar het materiaal waar de volledige telefoon – en dus niet alleen het scherm – van gemaakt is. De telefoon moet immers wel tegen een stootje kunnen. Zo bestaan er waterdichte telefoons, maar ook telefoons met ‘gorilla glass’. De nieuwe iPhone werkt met speciaal gehard glas, omdat de telefoons erom bekend staan snel kapot te gaan bij vallen.

Resolutie
Een ander onderdeel van het scherm is de beeldschermresolutie. Als de resolutie hoog is, is het beeld beter leesbaar doordat er meer pixels op een bepaald oppervlakte zitten. Bij de iPhone wordt gewerkt met het zogenaamde Retinaglas, maar daar betaalt de consument dan ook voor.

Dat wil niet zeggen dat Androidtelefoons slechter zijn. Kijk naar de specificaties alvorens een telefoon te kopen. Hoe hoger het aantal pixels, hoe beter dat is.

De ingebouwde camera
Elke telefoon heeft inmiddels een camera. Sommige telefoons hebben zowel een camera aan de voorkant als de achterkant. De middenklasse en hogere klasse smartphones hebben vaak de beste camera’s. Een misverstand is dat het aantal megapixels iets zegt over de kwaliteit van de camera en van de foto.

De Nokia-smartphone is vaak uitgerust met één van de betere Carl Zeiss-lenzen. Zo heeft de Lumia een camera van 42 megapixels. Dat lijkt veel, maar een beetje fotograaf weet dat het niet alleen om megapixels gaat, maar ook om de belichting. Bij zowel Nokia’s met Windows Phone, de iPhone of Android zijn speciale led’s verwerkt waarmee de kwaliteit verbeterd is.

De beste manier om de camera te testen, is door in de winkel een foto te maken. Let er wel op dat er veel licht in de winkel kan zijn, waardoor het beeld iets fletser kan zijn dan normaal is.

Batterijduur
Een vaak gehoorde klacht bij smartphones is dat de batterijduur erg slecht is. Het vaakst ligt dat aan de gebruiker zelf: bluetooth staat voortdurend aan of iemand maakte veel gebruik van 3G. Maar er is geen goede manier om vast te stellen hoe lang een telefoon mee zal gaan – ook niet als de fabrikant een tijdsduur aangeeft -.

De batterijduur is meestal afhankelijk van wat iemand precies met een telefoon doet. De processor speelt ook een cruciale rol. De meeste telefoons hebben een dualcore processor. Maar een quadcore processor kan vier keer sneller werken, zonder daarbij de batterij tekort te doen. Het is dus volledig afhankelijk van de gebruiker: WhatsApp en Facebook zijn apps die veel batterij gebruiken, waardoor het mogelijk is een volledige dag vol te houden.

4G
Tot slot kan de consument ook de beschikbaarheid van het 4G-netwerk mee laten spelen. Nu is 4G alleen nog te ontvangen in de grote gebieden: de Randstad en Maastricht. Naar verwachting zal het 4G-netwerk van KPN al eind april 2014 volledig klaar zijn, en in heel Nederland te ontvangen zijn. 4G is de snellere opvolger van 3G. Met 4G is het mogelijk veel sneller te internetten, waardoor filmpjes sneller geladen zijn, evenals muziek. Wel is het zo dat uit onderzoek blijkt dat mensen die 4G gebruiken, sneller door hun databundel heen zijn.

Inmiddels zijn er al sim only providers die tests uitvoeren met dit snellere netwerk. De ondersteuning van 4G wordt dus steeds belangrijker.

Vorig artikel:

Volgend artikel: