U bent hier: Home » Blog » Informatie » De ontwikkeling van het 5G-netwerk

De ontwikkeling van het 5G-netwerk

Het lijkt haast nog onvoorstelbaar en nog erg ver weg: maar het 5G-netwerk wordt nu al ontwikkeld. Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat de landelijke uitrol van het 4G-netwerk, de opvolger van het 3G-netwerk nog niet eens volledig in ons land is uitgerold. Op dit moment werken KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 er nog hard aan om het 4G-netwerk zo snel mogelijk uit te rollen.

Toch wordt er nu al gesproken over het 5G-netwerk, dat op langere termijn het 4G-netwerk weer moet gaan vervangen. Het duurt nog wel even totdat het 5G-netwerk er is: pas in begin 2020 kunnen we apparatuur verwachten die met het 5G-netwerk kunnen werken. Het 5G-netwerk is wel in tegenstelling tot het 4G-netwerk een grotere verbetering. Bij de invoering van 4G ging het vooral om de verbetering van de snelheid van het mobiele internet, maar het 5G-netwerk kan meer dan alleen dat.

Geen standaarden
De ontwikkeling van 5G is zo nieuw, dat er nog geen standaarden en specificaties zijn. Het is allemaal nog niet erg concreet, net als dat bij het 4G-netwerk niet het geval was toen die techniek net ontwikkeld werd. 4G werd bijvoorbeeld ontwikkeld op HSPA+, LTE en Wimax. Dat terwijl het HSPA+-netwerk eigenlijk geen nieuwe techniek hoort, en deels nog hoort bij het oude 3G-netwerk.

Vraag is dan ook of er een soort LTE+-netwerk gaat komen, dat dan weer een half nieuwe techniek is voor 5G, terwijl we dan eigenlijk op ongeveer 4,5G zitten: er is immers geen sprake van een volledig vernieuwde techniek. Hoe het met 5G zit, moet nog maar blijken, want er is nog helemaal geen eenduidige informatie over wat de techniek nou zo ongeveer in moet gaan houden.

Sterker nog: het is ook nog niet zeker welke nieuwigheden de techniek met zich mee zal brengen. Er zijn al aanbieders bezig met het opvoeren van de datasnelheid op het mobiele internet. Het 4G-netwerk moet een snelheid leveren die net zo snel is als het internet thuis: dat ligt in de praktijk op ongeveer 30 Mb per seconde. Daarmee wordt de databundel wel sneller verbruikt. Bij het 5G-netwerk is het in ieder geval logisch dat de providers met nieuwe databundels moeten komen, want de datasnelheid kan wel komen te liggen op zo’n 500 Mbps.

Maar andere aanbieders maken zich niet zo druk over de datasnelheid. Zij lossen liever een andere veelgehoorde klacht op van klanten. Klanten klagen regelmatig bij verschillende providers over een haperende dekking, of zogenoemde ‘black spots’: plekken waar helemaal geen bereik is.

Instituten
Wereldwijd zijn er verschillende instituten die de nieuwe technologie goed moeten keuren. Voordat we überhaupt kunnen spreken van een 5G-netwerk, moeten IEEE en ITU hun goedkeuring geven aan een gezamenlijke standaard. Zo’n standaard is hard nodig: het wordt gebruikt als leidraad voor mobieltjesmakers. Zou zo’n standaard er niet zijn, dan zou dat betekenen dat fabrikanten moeten gissen naar welke technieken er wereldwijd gebruikt worden, en dan zouden er telefoons zijn die technieken wel ondersteunen, en andere technieken niet.

Telecomorganisatie ITU heeft al in 2012 een begin gemaakt aan de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Maar zo wil de organisatie de techniek weer niet noemen, want het maakt ook gebruik van reeds bestaande technieken zoals LTE en WiMAX.

Europese netwerken
De grote vragen blijven natuurlijk: wanneer kunnen we het 5G-netwerk daadwerkelijk gaan gebruiken, en misschien nog wel belangrijker: waarvoor precies?

In 2020 is er in ieder geval 30 keer meer dataverbruik dan nu, zo zeggen de eerder schattingen. Het mobiele internetgebruik zal behoorlijk groeien, omdat het aantal moderne smartphones en tablets zal toenemen. Maar er zullen ook meer apparaten uitgevonden worden of apparaten met een ondersteuning voor het 5G-netwerk komen. Daarbij kunnen we denken aan apparatuur zoals een slimme meter: apparatuur die zonder mensen dankzij sensoren bepaalde zaken kunnen meten en doorgeven. Wie weet komt er een apparaat dat in 2020 het gasverbruik automatisch door kan geven aan het gasbedrijf.

In ieder geval heeft de Europese Commissie in december 2013 al geld gestoken in de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Het plan ‘Horizon 2020’ kreeg 130 miljoen euro subsidie voor alleen al het onderzoek naar het 5G-netwerk.

In Zuid-Korea is de economische cultuur anders: men denkt meer op langere termijn. Daarom is er nu al een bedrag van 350 miljoen euro gereserveerd voor een techniek die nog uitgevonden moet worden, maar wel in 2020 ingevoerd moet zijn. De (lokale) overheden zien dus dat het investeren in nieuwe telecomtechnieken erg belangrijk is. Maar dan blijft de vraag: wat kunnen we straks met 5G?

Functies
Dat het 5G-netwerk meer wordt dan alleen een verbetering van de datasnelheid en bereikbaarheid, moge duidelijk zijn. Eerder haalden we al een slimme meter aan die meetwaarden zelfstandig door kan geven aan een energiebedrijf. Maar er zijn nog wel meer functies van het 5G-netwerk te verzinnen.

Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in de medische wereld: doctoren kunnen dankzij de veel snellere techniek eindelijk op afstand een operatie uitvoeren en tegelijkertijd dankzij sensoren de lichaamswaarden van patiënten meten.

Maar ook voor domotica-liefhebbers zit er nog wel wat in het vat: het zogenaamde ‘verbonden huis’. Een huis dat volledig op sneller internet loopt, dus. Bijvoorbeeld voor het bedienen van een thermostaat, rookmelder of IP-camera. In de praktijk kan dit nu ook al, maar apparatuur zal aan de hand van innovatie steeds slimmer worden.

Het bestaan van de mobiele telefoon
De vraag is eigenlijk of we in 2020 nog wel een mobiele telefoon hebben, of dan al lang een ander apparaat  hebben om mee te communiceren. Als 5G wordt ingevoerd, kan het zijn dat ook de frequentie ervoor verandert. Hoe lager het aantal Megahertz, hoe groter de golf en dus het bereik. De antennes zijn daardoor relatief groot.

Een hogere frequentie lijkt voor de hand liggend, maar dan is het bereik weer kleiner. De opkomst van de zogenaamde small cells zijn dan ook niet geheel ondenkbaar. Met small cells worden zenders bedoeld die een laag bereik hebben een klein gebied moeten voorzien. Door meerdere small cells dicht op elkaar te zetten, kan het bereik verbeterd worden en kan het 5G-netwerk dus een hogere frequentie gebruiken.

Een klein voorbeeld: small cells kunnen nu al toegepast worden. Een medewerker wil overal in het gebouw goed kunnen telefoneren en internetten. Dan is het mogelijk om een deel van het uitgezonden signaal opnieuw uit te zenden. Een Wi-Fi –repeater kan een goed voorbeeld zijn van een small cell.

Hoe het 5G-netwerk er echt uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dat blijft afwachten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: