U bent hier: Home » Blog » Informatie » De uitrol van 4G

De uitrol van 4G

We berichtten er al eerder over, en inmiddels kunnen de eerste abonnees er gebruik van maken: 4G. 4G is de snellere opvolger van 4G, waarmee abonnees sneller kunnen internetten op hun mobiele telefoon. Eerder kon iedereen met een Android-telefoon al gebruikmaken van het 4G-netwerk van Vodafone. Nu kunnen ook mensen met een iPhone 5 het 4G-netwerk gebruiken. Niet overal in Nederland is het snellere netwerk ook echt te gebruiken, de meestal telecombedrijven zijn nog bezig met de uitrol.

Randstad
Vodafone heeft het 4G-netwerk in ieder geval in gebruik gesteld in de Randstad. Dit betekent concreet dat iedereen die in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is gebruik kan maken van 4G, als de telefoon en het abonnement dat ondersteunt. Bij Vodafone kunnen alleen mensen die het Vodafone Red-abonnement hebben afgesloten het snellere netwerk gebruiken.

In andere delen van het land is de snellere opvolger van het 3G-netwerk nog niet beschikbaar. Ook bij andere providers laat 4G nog even op zich wachten. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee?

Sneller internet
4G is een verbeterde versie van het 3G-netwerk. Over een paar jaar zal iedereen in Nederland gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk. In theorie zouden downloadsnelheden van 50 Mb per seconde gehaald moeten kunnen worden. Dit betekent dan dat het internet op de mobiele telefoon eigenlijk nog sneller moet zijn dan de meeste mensen als verbinding thuis hebben.

De praktijk blijkt echter wel een beetje anders: meestal worden er snelheden van slechts 10 tot 15Mbps behaald. Dat lijkt misschien teleurstellend, maar 4G is nog steeds fors sneller dan het huidige 3G-netwerk.

Andere providers
Niet alleen Vodafone is bezig met de uitrol van het 4G-netwerk in Nederland. Nu nog is 4G alleen bereikbaar in de Randstad. Het kost providers over het algemeen veel geld om te investeren in nieuwe technologieën. Toch is 4G wel de richting waar de meeste providers op willen. Daarom zijn nu ook de andere twee netwerken bezig met de uitrol van 4G.

KPN

Eén van de grootste netwerken in Nederland is KPN. Zij zijn wel al bezig met 4G, maar zitten nog in de testfase. Zo bestudeert het bedrijf eerst nog de inzet van zogenaamde ‘small cells’. Door op een optimalere manier gebruik te maken van het uitzendspectrum, kan de dekking wellicht beter zijn dan dat van bijvoorbeeld Vodafone.

Maar KPN weet nog niet op welke plekken die zogenaamde small cells dan moeten komen te staan. Op dit moment maakt KPN ook nog geen gebruik van deze tussenstations. Slechts in enkele gevallen maar KPN gebruik van ‘small cells’, bijvoorbeeld als in een gebouw de dekking van KPN erg slecht is.

KPN heeft nog tenminste tot 2014 nodig om überhaupt een deel van 4G uit te rollen. Op dit moment is het bedrijf bezig met een LTE-4G-verbinding in de regio Eindhoven; een compleet ander gebied dan waar Vodafone zich nu op focust.

T-Mobile
Ook T-Mobile volgt natuurlijk het pad van concurrenten als KPN en Vodafone. Vodafone begon de uitrol eind augustus en in de helft van september konden de eerste klanten het netwerk ook echt gebruiken.

Net als Vodafone gaat ook T-Mobile zich richten op de uitrol van 4G in de randstedelijke gebieden. De uitrol begint op 18 november in Amsterdam en Rotterdam en delen van Den Haag en Utrecht. De uitrol zal vervolgens op landelijk niveau snel volgen; in 2014 moet 80 procent van de klanten straks kunnen beschikken over het snellere netwerk.

In tegenstelling tot Vodafone hoeven T-Mobile-klanten geen apart abonnement of databundel af te sluiten. Iedereen die meer dan 1000MB per maand gebruikt en een 4G-geschikt toestel heeft, kan gebruikmaken van het snellere netwerk. Ook klanten van MTV Mobile kunnen gebruikmaken van 4G.

Vorig artikel:

Volgend artikel: