U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Derde consumenten heeft problemen met bereik mobiele telefoon

Derde consumenten heeft problemen met bereik mobiele telefoon

Meer dan een derde van de Nederlandse consumenten heeft problemen met het bereik van de mobiele telefoon. In vrijwel alle gevallen ligt dat niet aan de telefoon zelf, maar aan het bereik van het mobiele netwerk.

Tegenwoordig is het bijna niet meer voor te stellen: bellen met een mobiele telefoon. Met de komst van de smartphone zijn Nederlandse consumenten steeds meer gaan appen, internetten, gamen en facebooken. Wie wel gebruikmaakt van het mobiel bellen, heeft er vaak problemen mee. In sommige gevallen is het bereik zo slecht, dat zelfs het noodnummer 112 voor consumenten niet te bereiken is. Dat schrijft TROS Radar na eigen onderzoek onder consumenten.

Vooral Vodafone erg slecht
Het onderzoek werd gehouden onder 60.000 respondenten. Bijna 37 procent van alle ondervraagden geeft aan wel eens problemen te hebben met het bereik va het mobiele netwerk. Met name de telefoongesprekken worden niet goed doorgeschakeld of zelfs onmogelijk gemaakt. Een ander vaak gehoorde klacht is dat sms’jes niet worden afgeleverd aan degene naar wie de sms verzonden is, of dat de consument een sms’je niet ontvangen heeft.

Consumenten zijn het allerminst tevreden over Vodafone, terwijl dat ook meteen de duurste provider van Nederland is. Het is goed denkbaar dat omdat Vodafone de prijzigste is, de verwachtingen van de consument bij de provider ook het hoogst liggen. 44 procent van de ondervraagden geeft aan niet tevreden te zijn met de mobiele dekking van het netwerk Vodafone.

T-Mobile doet het met 40 procent van de klachten een beetje beter dan Vodafone. Bij de mobiele provider met het roze logo is ongeveer 40 procent van de klanten ontevreden. De beste uit de test van de drie grote netwerken is KPN. 31 procent van de klanten van KPN is niet tevreden met de bereikbaarheid van het mobiele internet.

Mobiel internet
TROS Radar keek niet alleen naar de kwaliteit van mobiel bellen, maar dacht ook mee over hedendaagse technieken. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen mobiel internet om te communiceren. Daarom onderzocht het televisieprogramma ook hoe tevreden klanten zijn over de kwaliteit van het mobiele internet.

Doorgaans klagen consumenten vaker over de kwaliteit van het mobiele internet van de provider dan over het bereik. Bij T-Mobile zijn klanten het minst tevreden: ruim de helft van de klanten van T-Mobile (58 procent om precies te zijn) heeft regelmatig problemen met het mobiele internet. Er werd in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen de kwaliteit van 3G en 4G-internet. 3G-internet is trager dan 4G-internet, maar ook storingsgevoeliger. Ook over 4G-internet valt iets te zeggen: de providers zijn nog bezig met de landelijke uitrol, en dus kunnen er nog wat imperfecties optreden.

Sim only providers goed
Uit het onderzoek blijkt verder dat sim only abonnementen relatief goed scoren. Dat komt doordat sim only providers gebruikmaken van het netwerk van de drie grootste netwerken in Nederland: KPN, T-Mobile en Vodafone. De klachtengraad ligt ongeveer even hoog als bij het netwerk zelf. Zo is ongeveer een derde van de klanten van Simyo ontevreden over het mobiele internet of het netwerk zelf. Dat is ongeveer even hoog als bij moedernetwerk KPN.

Niet alleen bij Simyo doet zich dit verschijnsel voor: ook bij Hollands Nieuwe en Simpel.nl ligt de ontevredenheidsgraad ongeveer net zo hoog als bij het moedernetwerk. Vaak zijn virtuele providers zoals deze sim only aanbieders een stuk voordeliger dan het afsluiten van een normaal mobiel abonnement. Dat komt doordat er bij een normaal mobiel abonnement ook vaak een leen- of leasetoestel wordt geleverd, terwijl de klant daar bij een sim only-abonnement zelf voor moet zorgen.

Klantenservice kan beter
De klantenservice moet volgens het onderzoek van TROS Radar bij alle mobiele providers sterk verbeterd worden. Van de 60.000 ondervraagden geeft maar liefst bijna 80 procent van de ondervraagden aan niet tevreden te zijn met de wijze waarop ingediende klachten worden afgehandeld.

Het is niet altijd mogelijk voor telefoonproviders om de klachten omtrent mobiel internet en het netwerk zelf ook daadwerkelijk te verbeteren. Het Agentschap Telecom moet namelijk vergunningen afgeven voor de bouw van nieuwe antennes en masten, en dat gebeurt niet altijd.

Vorig artikel:

Volgend artikel: