U bent hier: Home » Blog » Informatie » DualSIM: Hoe werkt het?

DualSIM: Hoe werkt het?

Steeds meer moderne telefoons worden uitgerust met een mogelijkheid om twee simkaarten in één telefoon te gebruiken. Jaren geleden was de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken vooral te vinden in Chinese smartphones. Nu gebruikt ook Samsung dual-sim in een paar van zijn toestellen. Met dualsim kan de klant zowel privé als zakelijk bereikbaar zijn, tenminste, als de telefoon dat toestaat.

Twee soorten dual-SIM
Er zijn namelijk twee soorten van telefoons die dual-sim ondersteunen. De eerste soort heeft weliswaar twee poorten om simkaarten in te schuiven, maar de telefoon kan dat niet tegelijkertijd verwerken. Dit komt doordat de telefoon maar één antenne heeft.

Dit houdt in, dat als de eerste simkaart geactiveerd is, de klant dan niet op de tweede simkaart gebeld kan worden. Dit wordt de ‘standby dual-SIM’ genoemd.

De tegenhanger van ‘standby dual-SIM’ is ‘active dual-SIM’. Bij dit soort telefoons is het mogelijk twee simkaarten tegelijk te bedienen. Met andere woorden: de klant kan zowel op het eerste als tweede mobiele telefoonnummer gebeld of gesms’t worden. De telefoon kan automatisch schakelen en het is mogelijk om wisselgesprekken aan te nemen.

Internetten met dual-SIM
Het is met een dual-sim-telefoon niet alleen mogelijk om te bellen en te sms’en met twee simkaarten. De meeste telefoons die dual-sim ondersteunen, bieden namelijk de mogelijkheid om de taak per simkaart te verdelen. Dit betekent dat de telefoontjes binnen kunnen komen op simkaart 1, terwijl de gebruiker om simkaart 2 aan het internetten is.

Het voordeel van dual-SIM
Het lijkt misschien onhandig om twee telefoonnummers te gebruiken, en op die manier dubbel bereikbaar te zijn. Vrienden en kennissen kunnen immers op de hoogte zijn van beide telefoonnummers, waardoor er verwarring ontstaat.

Toch is dual-SIM voornamelijk op de zakelijke markt erg populair. Dual-SIM is voornamelijk een uitkomst om een scheiding te maken tussen privégebruik en zakelijk gebruik. Het ene telefoonnummer is vooral voor gebruik voor het onthouden van relaties in de privésfeer. Wie nooit meer een zakelijk bericht wil missen, kan vervolgens de tweede simkaart gebruiken voor zakelijke contacten.

Daarnaast kan het makkelijk zijn om twee simkaarten te hebben, voor iedereen die veel reist. In dat geval is een standby dual-SIM handig. De klant activeert de simkaart die bedoeld is voor het buienland en schakelt de simkaart voor Nederland tijdelijk uit. Dit is vaak gemakkelijker dan het verwijderen van de simkaart en het vervangen met de andere, buitenlandse simkaart.

Dubbele kosten
Een nadeel van het hebben van dubbele simkaarten, is dat de klant ook moet rekenen op dubbele kosten. Zowel voor simkaart 1 als 2 moeten aparte abonnementen worden afgesloten, zodat er twee aparte telefoonnummers ontstaan. Het kiezen van een abonnement en een prepaid-optie kan uiteraard ook. Aangeraden is om een sim only-abonnement af te sluiten. Zo is het mogelijk tegen een zo goedkoop mogelijk tarief te bellen, te sms’en en te internetten op beide simkaarten. Het is mogelijk om bij dezelfde provider twee abonnementen af te sluiten, zonder dat er zich bereikbaarheidsproblemen voordoen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: