U bent hier: Home » Blog » Informatie » Dure rekeningen voor mobiel internet?

Dure rekeningen voor mobiel internet?

Het overkomt iedereen wel eens: er valt een gepeperde rekening op de mat van de telefoonprovider met het verzoek honderden euro’s te betalen. De telefoonprovider houdt stug vol dat de gebruiker gebruik heeft gemaakt van het mobiele internet, en dat dat buiten de bundel valt.

Dit komt voornamelijk vaak voor bij consumenten die geen internetbundel hebben afgesloten, en alleen maar kunnen bellen en sms’en. Maar dat iemand geen bundel voor een functie afsluit, wil nog niet zeggen dat hij er daarom geen gebruik van kan maken. Er zijn namelijk talloze providers die de toegang naar het mobiele internet niet blokkeren, ook niet als de consument daarvoor geen abonnement heeft afgesloten.

3G-netwerk
Als de smartphone even niet met WiFi verbonden is, kan het voorkomen dat deze overspringt naar het 3G- of 4G-netwerk. Dit behoort tot de standaard APN-instellingen: de standaardinstellingen die automatisch geïnstalleerd worden zodra de consument de simkaart in de mobiele telefoon steekt. Het is daarom belangrijk goed op te letten dat de consument de verbinding zelf blokkeert, als hij geen internetbundel heeft afgesloten.

Verschillende providers in Nederland maken mobiel internetten mogelijk, ook als de consument daarvoor geen bundel heeft afgesloten. Simyo, Sizz en Tele2 zijn van die providers. Het kan nog erger: bij Tele2 betaalt de consument al 1 euro per MB. Volgens de Consumentenbond kunnen er daarmee gemakkelijk gepeperde rekeningen veroorzaakt worden.

Er zijn ook providers in Nederland die simpelweg geen internet leveren, als de abonnee daarvoor geen abonnement voor het afgesloten. Bij HollandsNieuwe, KPN, Telfort, T-Mobile, Vodafone en Youfone is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te internetten zonder abonnement. Bij Simpel wordt het internet wel geblokkeerd. Abonnees die wel een abonnement met internet hebben afgesloten, krijgen bij 80% van hun verbruik een waarschuwing.

Mag dat zomaar?
De vraag van de consument is natuurlijk al snel: mag de mobiele telefoonprovider zomaar toegang verlenen tot een netwerk waarvoor niet betaald is, en zo torenhoge kosten in rekeningen brengen? Het antwoord: ja, dat mag. Er is wettelijk niet iets geregeld dat de telecomproviders verbiedt om op deze manier te werken.

Netjes is het echter niet, zo vinden providers Tele2, Vodafone, T-Mobile en KPN – kortweg de vier grootste netwerken in Nederland. Zij hebben daarom in 2013 een gedragscode opgesteld. Consumenten die na 1 januari 2013 een abonnement hebben afgesloten, krijgen een waarschuwing per sms en e-mail gestuurd als zij te veel kosten maken door het gebruik van mobiel internet. Die gedragscode maakt wel weer één uitzending: die meldingen worden alleen verstuurd als de abonnee en abonnement heeft op het mobiele internet. Is dat niet het geval, dan krijgt de abonnee geen melding en heeft hij er geen erg in dat hij mobiel internet verbruikt.

Welke provider moet ik kiezen?
Er zijn verschillende providers in Nederland die simpelweg geen internet leveren als de abonnee daar geen abonnement voor heeft. De meeste providers in Nederland doen dat: Hi, Hollandsnieuwe, KPN, MTV Mobile, Tele2, Telfort, Simpel en T-Mobile. Deze providers blokkeren of vertragen het internet zodra de databundel op is. Daarmee kan voorkomen worden dat klanten een torenhoge rekening toegestuurd krijgen. Youfone scoort volgens de Consumentenbond het slechtst, omdat zij toegang verlenen tot het internetnetwerk, terwijl dat buiten de bundel valt. Bovendien krijgen consumenten ook nog eens geen waarschuwing als de databundel bijna op is.

De middenmoters zijn Ben, Sizz, Vodafone, Ziggo en Simyo. Zij sturen wel een waarschuwing als de databundel bijna op is, maar berekenen wel kosten door buiten de bundel. De Consumentenbond wenst een optie waarbij de klant bij de telecomprovider aan kan geven de internetverbinding volledig te willen laten blokkeren.

Zelf er iets aan doen
Het is natuurlijk een optie om iets dergelijks te verwachten van de telecomprovider, maar de abonnee kan er ook zelf iets aan doen. Elke moderne smartphone die mobiel internet – al dan niet onbewust – ondersteunt, heeft ook de optie om de verbinding te wijzigen. Wie de verbinding wijzigt naar foutieve instellingen, kan geen verbinding meer maken met het 3G- of 4G-netwerk en dus niet meer internetten.

De verbinding wordt geregeld via een zogenaamde APN-instelling. APN staat voor: Access Point Network. Hierin zijn de instellingen voor de mobiele internetverbinding met de provider te vinden. Door het adres, de gebruikersnaam en wachtwoord aan te passen naar niet bestaande instellingen, kan het internet geblokkeerd worden. De  APN-instellingen staan doorgaans onder ‘mobiel netwerk’ bij Android en bij iOS.

Een andere optie is de standaard schakelaars te gebruiken die zowel Android als iOS ondersteunen. Echter: alles wat met software te maken heeft, kan ook problemen opleveren. Als de schakelaar niet juist werkt, is er nog steeds verbinding mogelijk. De APN-instellingen ‘onklaar maken’ heeft dus de voorkeur. Wie toch liever de schakelaar omhaalt, kan dat bij Android doen door de gegevenstoegang uit te zetten. Bij de iPhone kan dat door bij instellingen ‘Mobiele data’ uit te zetten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: