U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Einde aan roamingkosten buitenland

Einde aan roamingkosten buitenland

Er komt een einde aan de kosten van dataroaming in het buitenland. Per 15 december 2015 wordt het voor telecomproviders binnen de Europese Unie verboden nog langer roamingkosten aan te rekenen in het buitenland. Met roamingkosten worden de extra kosten bedoeld die de abonnees moeten betalen voor het bellen, sms’en en mobiel internetten in het buitenland.

De industriecommissie van het Europees Parlement besliste vandaag dat er vanaf 15 december 2015 geen roamingkosten meer mogen worden gerekend. Dat ging eurocommissaris Neelie Kroes, die belast is met de Digitale Agenda, niet ver genoeg. Zij eiste ook garanties voor de netneutraliteit van het internet. De sociaaldemocraten en de groenen konden dat echter niet beloven: discriminatie bij internetgebruik zal altijd mogelijk blijven, zo waarschuwen zij.

Limiet
Dat er een verbod zou komen op het berekenen van roamingkosten, is geen verrassing. Eerder was de Europese Unie al bezig met het beperken van de roamingkosten in het buitenland, via een zogenaamd ‘plafond’. Eurocommissaris Kroes wil dat de roamingkosten helemaal worden afgeschaft en daar heeft de industriecommissie nu een streep onder gezet. Per definitie betekent dat, dat vanaf eind 2015 de tarieven voor het bellen in binnen- en buitenland straks gelijk wordt getrokken.

Dit houdt in dat consumenten in het binnenland tegen hetzelfde tarief bij hun mobiele provider kunnen bellen als in het buitenland. Op die manier wordt bellen in het buitenland aantrekkelijker. Uit eerder onderzoek bleek dat de mobiele providers samen zo’n 300 miljoen euro laten liggen, omdat consumenten hun mobiele telefoon soms helemaal uitschakelen als zij zich in het buitenland bevinden.

Eurocommissaris Kroes liet daarop weten dat het berekenen van kosten voor dataroaming voor niemand gunstig is. De consument betaalt extra kosten voor dezelfde dienst als normaal. Het enige verschil is, is dat de consument zich nu in het buitenland bevindt. Die schakelt dat het mobiele internet uit, of zet de telefoon helemaal uit. Daarmee lopen providers dan 300 miljoen euro mee mis. Zij pleitte eerder al voor het bannen van de dataroamingkosten in 2015.

Beperkt gebruik
Consumenten worden zich steeds bewuster van de kosten die mobiel bellen, sms’en of internetten in het buitenland met zich mee kunnen brengen. “De meerderheid van de Europeanen beperkt het gsm-gebruik in het buitenland”, zo onderschrijft het Europees Parlementslid Ivo Berlet nog een keer.

De industriecommissie stemde niet alleen over de afschaffing van de kosten voor de dataroaming in het buitenland, maar voor een veel breder pakket. Een breed scala aan maatregelen en nieuwe opties zijn verpakt in het idee van de ‘netneutraliteit’. Daarmee wordt bedoelt dat internetproviders geen voorkeur mogen geven aan content van bepaalde aanbieders. In principe is het dus niet toegestaan om een contentaanbieder te blokkeren, zoals eerder wel met bijvoorbeeld The PirateBay gebeurd is.

Netneutraliteit
De parlementsleden vinden dan ook dat het telecombedrijven verboden moet worden om het internet te omheinen met virtuele hekken. Het internet moet een open plek blijven, en toepassingen van concurrenten mogen niet vertraagd of geblokkeerd worden. De commissie noemt daarin voorbeelden waarbij sommige (mobiele) (telecom)providers bijvoorbeeld de beldienst Skype blokkeren, of WhatsApp tijdelijk ontoegankelijk maken.

Mobiele apps als WhatsApp, Skype en Viber zijn in opkomst en vervangen de belminuten en sms’jes. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek eerder al dat voornamelijk het aantal sms’jes sterk daalt, terwijl het dataverkeer de afgelopen jaren met bijna de helft in hoeveelheid gegroeid is. Steeds meer consumenten gebruiken mobiele apps via het mobiele internet, en laten de ouderwetse sms steeds meer links liggen. Het idee is simpel: het versturen van een tekstbericht kost hooguit een paar kilobytes, terwijl het sms’en per sms een sms of belminuut kost. Belminuten worden nog steeds naar boven afgerond per minuut, en niet per seconde. Dat maakt ook dat consumenten liever via mobiel internet bellen. Het kwaliteit van bellen over internet, het zogenoemde VoIP-protocol is ook een stuk beter.

Dat wil niet zeggen dat mobiele providers nu helemaal niets meer mogen, als de netneutraliteit streng wordt gehandhaafd. Er zijn uitzonderingen: bedrijven mogen diensten nog steeds in hogere kwaliteit aanbieden dan hun concurrenten. Daar is wel een voorwaarde aan gesteld: het mag de internetsnelheid niet schaden.

Niet iedereen blij
Toch is niet iedereen blij met de komst van de netneutraliteit en de ban op het in kosten brengen van mobiel dataverkeer. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben bijvoorbeeld niet gestemd. Wanneer er plenair gestemd wordt, moet er een dossier komen met een duidelijk definitie van wat onder ‘gespecialiseerde diensten’ valt. De groenen wijzen erop dat de manier van stemmen erg chaotisch is verlopen, en dat het eigenlijk geen onderhandelingsbasis kan zijn. Het gaat hen dus niet zo zeer om het pakket dat er ligt, maar meer om de manier waarop die er gekomen is. Toch zal per december 2015 het over zijn met het in kosten brengen van dataverkeer in het buitenland.

Vorig artikel:

Volgend artikel: