U bent hier: Home » Blog » Nieuws » In Europa roaming uit

In Europa roaming uit

Steeds meer Europeanen zetten hun internetverbinding op hun mobiele telefoon uit als zij naar het buitenland gaan. Ook Europeanen die naar een andere land binnen Europa gaan zetten hun internetroaming uit. Een kwart van alle ondervraagden zet zelfs zijn telefoon volledig uit als hij naar het buitenland gaat.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie, die een onderzoek naar internetgebruik in het buitenland hield onder 28.000 mensen uit 28 verschillende landen. Bijna de helft van alle Europeanen zet de internetverbinding in het buitenland uit, om zo op de kosten van internetroaming te kunnen besparen.

Roaming
Europeanen lopen regelmatig op tegen de hoge roamingkosten in het buitenland. Met ‘roaming’ wordt bedoeld dat iemand gebruikmaakt van de internetverbinding in een ander land. Wie bijvoorbeeld in Nederland een telefoonabonnement heeft bij T-Mobile, inclusief een internetverbinding, kan ook in Duitsland bellen en internetten via de mobiele telefoon. De provider is dan niet T-Mobile, maar ePlus.

Voor het gebruik van een ander netwerk in het buitenland moeten consumenten doorgaans fors betalen. Daarom zetten nu steeds meer Europeanen hun dataverbinding of telefoon helemaal uit.

Uitzetten
Bijna de helft van alle ondervraagden, zo’n 43 procent zet de dataverbinding uit zodra hij de grens overgaat. Daardoor is het gebruikmaken van mobiel internet in het buitenland niet meer mogelijk. De Europese Unie vroeg ook duizend Nederlanders naar of zij hun mobiele internetverbinding uitzetten in het buitenland.

In vergelijking met de rest van de Europeanen zijn Nederlanders iets coulanter als het gaat om mobiel gebruik in het buitenland. Een kwart van de ondervraagde Nederlanders zet roaming uit in het buitenland.

Iets minder dan een vijfde van alle Nederlanders, 18 procent, sluit een speciaal pakket af bij de provider als hij op reis gaat naar een ander land. Het gebruik van de mobiele telefoon kost in het buitenland relatief veel. Uit onderzoek van de EU blijkt dat Europeanen hun telefoon gemiddeld veel minder gebruiken als zij in het buitenland zijn.

Hogere kosten
De kosten van roaming kunnen behoorlijk aan de prijs zijn, zo merken de ondervraagde Europeanen. 84 procent van de ondervraagde Europeanen belt niet of minder in het buitenland en 71 procent sms’t minder of niet. Nog eens 73 procent maakt geen gebruik van de e-mail en 72 procent stopt met sociale media als Twitter en Facebook te volgen als hij in het buitenland is, om zo te besparen op de hogere kosten.

De Europese Commissie wijt het gedrag van Europeanen in het buitenland aan de zeer hoge tarieven van roaming in het buitenland. Doordat steeds minder mensen gebruikmaken van de diensten in het buitenland, lopen de Europese providers miljoenen aan inkomsten mis. Als roamingkosten volledig zouden worden afgeschaft door de Europese Unie, zouden de providers samen 300 miljoen nieuwe klanten kunnen verwelkomen.

Geschrokken
Eurocommissaris Neelie Kroes, die belast is met de Digitale Agenda in de Europese Unie, zegt geschrokken te zijn van de extreme cijfers. Volgens haar zijn de cijfers een bevestiging van het idee dat Europeanen geen roamingtarieven willen en dat deze afgeschaft dienen te worden.

Kroes wijst erop dat consumenten hun telefoon in extreme mate beperken en dat dat ook nog eens onzinnig is voor de providers. “Het is een economische waanzin”,  zo stelt Kroes. Eind 2013 presenteerde ze nog een plan om de roamingkosten van providers binnen de gehele Europese Unie in de ban te doen. Het idee is dat nog dit jaar de kosten van bellen, sms’en en internetten net zo hoog in het buitenland moeten zijn als in het thuisland van de consument. Daarmee hoeven Europeanen in de toekomst dan hun telefoons niet meer uit te zetten of het internet af te sluiten als zij naar het buitenland gaan.

De afgelopen jaren hebben de providers binnen de Europese Unie wel al actie ondernomen. Een paar jaar geleden lagen de roamingkosten nog veel hoger, maar de EU heeft al regelgeving ingevoerd met maximumtarieven. De bedoeling is dat de komende maanden de providers de roamingtarieven nog verder verlagen, waarmee nog dit jaar de roamingkosten helemaal uit Europa moeten verdwijnen.

Wereldwijd
Hoe het zit met de roamingtarieven wereldwijd, is niet in het onderzoek meegenomen. Het is dus niet bekend of de Europeanen in het buitenland buiten Europa nog strikter omgaan met de manier waarop zij bellen, sms’en en internetten. De kosten in het buitenland kunnen buiten Europa nog verder stijgen.

Tegenwoordig zijn er diensten en providers actief die het mogelijk maken om een zogenaamd roamingapparaat mee te nemen naar het buitenland. De eindgebruiker sluit dan een abonnement af voor een beperkt aantal MB en kan dit apparaat koppelen aan de smartphone. Daarmee kunnen er wereldwijd kosten worden bespaard.

Vorig artikel:

Volgend artikel: