U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Europees Parlement voor netneutraliteit, tegen dataroaming

Europees Parlement voor netneutraliteit, tegen dataroaming

Per 15 december 2015 worden er geen kosten meer voor dataroaming in het buitenland in rekening gebracht. Het Europees Parlement heeft afgelopen week in een stemming besloten dat de roamingkosten afgeschaft moeten worden.

Het Europees Parlement stemde deze week over een sterkere vorm van de zogeheten netneutraliteit. Eurocommissaris Neelie Kroes, die belast is met de Digitale Agenda, wilde eerder nog een zwakkere vorm van de netneutraliteit, zodat de ‘chatheffing’-mogelijkheid opengelaten kon worden. Het Europees Parlement nam echter een amendement aan, waardoor de netneutraliteit juist strenger wordt.

Amendement
Het amendement werd ingediend door de ALDE-fractie, bestaande uit onder meer de VVD en D66. In dat amendement wordt juist gepleit voor een sterkere netneutraliteit. Daarmee is ‘netneutraliteit’ niet langer meer een rekbare term, maar heeft het een vrij strenge omschrijving gekregen. In de netneutraliteit is opgenomen dat providers niet langer meer onderscheid mogen maken tussen diensten en applicaties.

Daarmee moeten ook de roamingkosten per eind 2015 afgeschaft worden. Toch is het nog niet volledig zeker dat de roamingkosten afgeschaft worden. In Nederland is een stemming van de Tweede Kamer bindend, maar een stemming van het Europees Parlement is niet bindend. De Raad van Ministers hebben het laatste woord, en zij zullen bepalen of consumenten per 2016 hetzelfde tarief voor mobiel bellen in het buitenland gaan betalen als in het binnenland.

Er zijn sterke signalen dat de Raad van Ministers van alle EU-landen in zal stemmen. De verwachting is daarmee gewekt dat de Europese Unie de netneutraliteit wil gaan garanderen.

Regels
De providers in Nederland krijgen met het aannemen van een Europees netneutraliteit wel te maken met meer regels, ook al zijn er uitzonderingen. Internetproviders mogen bijvoorbeeld geen verkeer blokkeren of vertragen. Ze mogen tegelijkertijd wel gespecialiseerde diensten met een hogere kwaliteit aanbieden, zolang dit geen grote belasting voor het netwerk vormt. Providers mogen dus geen voorrang geven aan bepaalde apps of diensten.

In de praktijk hield dit in dat providers de weg konden openen voor diensten die voorrang kregen op het netwerk, als daarvoor betaald werd. KPN probeerde klanten bijvoorbeeld te laten betalen voor de toegang van messaging-diensten op het netwerk. Zo waren er plannen om consumenten te laten betalen voor het gebruik van apps als Viber en WhatsApp. Deze apps vervangen het mobiele bellen en sms’en. Uit recent onderzoek is al gebleken dat het aantal sms’jes fors is afgenomen, terwijl het dataverkeer met vijftig procent explosief gestegen is. Deze plannen werden later de ‘chatheffing’ genoemd.

De chatheffing mag in ieder geval niet meer doorgaan: alle providers moeten garanderen dat de consument toegang krijgt tot alle diensten. Daarnaast mogen providers consumenten niet laten betalen voor de toegang tot diensten als YouTube en Netflix. Het belangrijkste wapen van de netneutraliteit is dus dat providers diensten niet mogen vertragen of blokkeren. Het vragen van een vergoeding om toegang tot deze diensten te krijgen, valt daar dus ook onder.

Roaming
Het belangrijkst voor consumenten met een sim only abonnement of ander mobiel telefoonabonnement, is dat de roamingkosten met de netneutraliteit waarschijnlijk tot verleden tijd zullen behoren.

Het Europees Parlement pleit namelijk voor de afschaffing van roamingkosten, per 15 december 2015. De plannen om de dataroamingkosten af te schaffen hingen al een tijdje in de lucht, naar de wenst van Eurocommissaris Kroes. Consumenten betalen vanaf 2016 hetzelfde bedrag voor mobiel bellen, sms’en of internetten in het buitenland, als dat zij in het thuisland moeten betalen. Daarmee verdwijnen de torenhoge rekeningen van buitenlandse mobiele providers.

Telefoon uit
Uit onderzoek van de Europese Unie bleek eerder al dat twee derde van alle consumenten de mobiele telefoon of de toegang tot het internet in het buitenland uitzet. Volgens eurocommissaris Kroes liepen providers daarmee zo’n 300 miljoen potentiële klanten mis, en zijn de hogere kosten voor dataroaming voor niemand gunstig: de providers lopen klanten mis, en consumenten krijgen een hogere rekening.

Daarom opteerde Kroes er eerder al voor om dataroaming af te schaffen. Als de Raad van Ministers van alle EU-landen instemt, is dat straks ook daadwerkelijk een feit.

Vorig artikel:

Volgend artikel: