U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Goedkope providers worden populairder

Goedkope providers worden populairder

Providers die goedkope sim only abonnementen aanbieden, groeien fors. Dat gaat ten koste van de drie grootste netwerken in Nederland: KPN, Vodafone en T-Mobile. Nederlanders kiezen volgens onderzoek van een grote telecomwebsite steeds vaker voor goedkopere providers. Dat verklaart de sterke groei van Tele2, HollandsNieuwe en Simyo.

Submerken
HollandsNieuwe en Simyo zijn submerken van de grotere netwerken: Vodafone en KPN. Tele2 schoot het afgelopen jaar naar een verdubbeling van het marktaandeel, naar zeven procent.

De verklaring voor die sterke groei, is waarschijnlijk te verklaren doordat Tele2 meebood op de frequenties voor de uitrol van een 4G-netwerk. Dat was met succes: Tele2 wist inderdaad een frequentie voor 4G te bemachtigen. Daarnaast is Tele2 nu nog een kleine provider op de Nederlandse telecommarkt, maar groeit het dus gestaag.

Niet alleen Tele2, maar ook HollandsNieuwe en Simyo zijn gegroeid. Beide zijn providers die voornamelijk sim only-abonnementen aanbieden. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een sim only-abonnement. Sim only-abonnementen zijn goedkoper dan normale abonnementen, doordat de klant alleen maar een simkaart krijgt aangeboden. Hij moet zelf nog op zoek naar een mobiele telefoon. Daardoor hoeft de klant geen telefoon die hij in bruikleen van de provider heeft gekregen, af te betalen. De maandelijkse kosten van het mobiele abonnement blijven daardoor laag.

Loyale klanten
KPN heeft volgens het onderzoek de meest loyale klanten. KPN is één van de grootste netwerken van Nederland. 44 procent van de KPN-abonnees zeggen al zolang als zij zich kunnen herinneren een abonnement te hebben afgesloten bij het netwerk.

Het populairst blijft op dit moment het abonnement in combinatie met een mobiele telefoon. Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een dergelijk abonnement. De rest van de respondenten heeft een prepaid abonnement, waar een sim only-abonnement ook onder valt.

Een derde van alle klanten heeft een sim only-abonnement, maar dat percentage kan in de praktijk een stuk hoger liggen. Bij sim only-provider Telfort heeft bijna 60 procenten van de abonnees een sim only-abonnement afgesloten.

Smartphones
Ook het aantal smartphones in Nederland groeit gestaag door. Vorig jaar had nog bijna zeventig procent een smartphone. Dat aantal is nu gestegen naar 81 procent dit jaar. Bij sommige providers ligt het aantal klanten dat een smartphone bezit nog hoger. Dat komt bijvoorbeeld doordat de provider in combinatie met een abonnement, een gratis smartphone meegeeft. Voor dit abonnement geldt wel dat de prijs hoger ligt: in feite betaalt de klant de smartphone terug, samen met de belkosten.

Daardoor zijn abonnementen die een smartphone meeleveren vaak duurder. Maar ook een sim only-provider kent hogere aantallen klanten die een smartphone bezitten. Hi is een relatief jonge provider, met een jonge doelgroep. Steeds meer jongeren hebben een smartphone, ook als zij alleen een sim only-abonnement hebben afgesloten. Negen van de tien klanten heeft bij Hi een smartphone. Dat is mogelijk door smartphones online of tweedehands te kopen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: