U bent hier: Home » Blog » Informatie » Het perfecte schermformaat

Het perfecte schermformaat

Al jaren zijn mobieltjesmakers over de hele wereld bezig met het vaststellen van het perfecte schermformaat. Androidtelefoons worden steeds groter. Zo kwam Samsung al met een mobiele telefoon op de markt die de naam ‘phablet’ mag dragen: een smartphone en tablet in één. Dat terwijl de andere geduchte concurrent, Apple, bekendstaat om de relatief kleine schermen die het op de mobiele telefoons levert.

De vraag is dan ook of telefoongebruikers juist grotere of kleinere schermen willen. Dat zorgt voor een tweedeling in mobieltjesland. Steeds meer is er een scheiding te zien tussen Androidgebruikers die juist grotere schermen willen, terwijl Apple-gebruikers de fabrikant waarschuwen dat als er grotere schermen komen, zij de iPhone waarschijnlijk niet meer zullen kopen.

Samsung
Samsung begon ooit met een gewaagde stap om het formaat van het beeldscherm flink te vergroten. Toen de Samsung Galaxy Note op de markt kwam, kwam er een smartphone op de markt met een 5,3 inch scherm. Toen de telefoon op de markt kwam, was een scherm met een dergelijk formaat eigenlijk ondenkbaar.

Toch was er een grote groep smartphonegebruikers die wel heil zag in een dergelijk groot scherm en sindsdien is er eigenlijk geen einde meer aangekomen. De schermen werden steeds groter, met als hoogtepunt een mobiele telefoon van Sony.

5 en 6 inch
De schermen werden sinds de Samsung Galaxy Note steeds groter en groter. De Sony Xperia Z Ultra is waarschijnlijk de telefoon met het grootste scherm op de markt. Het scherm heeft een diagonaal van maar liefst 6.44 inch. Critici vragen zich af of een telefoon met een dergelijk groot scherm zijn doel niet voorbijschiet, want: kun je er eigenlijk nog wel mee bellen?

De mobiele telefoons van de topmerken veranderden met de tijd mee, en werden ook steeds groter. Consumenten ontkomen er niet meer aan om een mobiele telefoon te kopen met een scherm van tenminste 5 inch. De enige telefoon die eigenlijk achterbleef, was de iPhone.

Apple
Apple is al jarenlang in gevecht met aartsrivaal Android, als het gaat om mobiele besturingssystemen. Als het gaat om fabrikanten zelf, krijgt Samsung het regelmatig te verduren in de gang naar de rechter. Keer op keer betichten de mobieltjesmakers elkaar ervan patenten van elkaar te schenden.

Er is ook een flink verschil te zien in schermformaat. Waar Androidgebruikers de schermen niet groot genoeg kunnen zijn, hebben Applegebruikers juist de wens om het scherm op een normaal formaat te houden. Hoe groot dat formaat is, is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke wens van de grebruiker. Maar tot nu toe heeft Apple zich altijd aan schermformaten van rond de 4 inch gehouden. Dat is voor de mobiele telefoons van vandaag de dag redelijk klein.

Het grootste deel van de smartphone-gebruikers gebruikt op dit moment nog een mobiele telefoon met een beeldscherm van 4 inch. Het grootste deel van die gebruikers is daar best tevreden mee. Dertig procent van de gebruikers geeft zelfs aan een scherm van 4 inch ‘optimaal’ te vinden; met andere woorden: het scherm hoeft niet groter.

Maar dat wil niet zeggen dat daarom alle Apple-gebruikers meteen tegen een groter scherm zijn. 21 procent van de gebruikers wil graag een groter scherm, maar 5 inch gaat dan net te ver. Een scherm van 4,7 inch zou volgens die gebruikers perfect zijn. Een vijfde van de Apple-gebruikers hebben liever een telefoon met een 4,3 inch scherm.

Een enorme phablet zou voor Apple waarschijnlijk een flinke stap in de verkeerde richting zijn. Maar 3 procent van de ondervraagden wil een iPhone met een 6 inch scherm.

Android
Bij Androidgebruikers is er juist een behoorlijke tegenstelling in vergelijking met Apple-gebruikers. Het lijkt wel alsof het Androidgebruikers niet groot genoeg kan worden. Waar Apple waarschijnlijk klanten kwijt zou raken als het een enorme phablet op de markt zou brengen, zou een Android-mobieltjesmaker als Samsung of Sony juist klanten werken.

Dat geeft nog eens aan hoe scherp de tweedeling tussen het Android en Applekamp is. Androidgebruikers zien namelijk liever een mobiele telefoon met een schermgrootte van 5 inch, terwijl dat bij Apple-gebruikers bijna ondenkbaar is.

Een meerderheid van een derde van de Androidgebruikers geeft zelfs aan een vijf inch scherm het perfecte formaat te vinden. Op dit moment zijn de meeste Android-schermen nog 4,7 inch, en daarmee doen de mobieltjesmakers het goed. Dertig procent van de gebruikers geeft namelijk aan dat een goed formaat te vinden.

Terwijl bij Apple het grootste dele van de gebruikers blij is met een schermdiagonaal van 4 inch, zijn gebruikers van Android dat allerminst. Slechts één procent van de gebruikers wil een scherm die kleiner dan 4 inch is. Vier procent wil een scherm van 4 inch. Maar kan het Androidgebruikers dan niet groot genoeg zijn? Nee, dat is niet waar want slechts vier procent zit te wachten op een scherm van 6 inch. Er is dus een duidelijke grens.

Welk scherm past bij mij?
Het is duidelijk te zien dat er een tweedeling bestaat tussen Applegebruikers en consumenten die een Androidtoestel gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat de mening van een grote groep gebruikers leidend hoeft te zijn. Sommige consumenten kiezen liever voor een kleinere smartphone vanwege het comfort. Bovendien krijgen consumenten bij een sim only abonnement meestal geen mobiele telefoon geleverd en moeten zij deze zelf aanschaffen. In dat geval is een scherm met een kleiner oppervlak wellicht een betere keuze, al gaat die vlieger voor de iPhone natuurlijk niet op. Die kent een adviesprijs van 700 euro (nieuwste model).

Vorig artikel:

Volgend artikel: