U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Hi breidt toegang 4G uit

Hi breidt toegang 4G uit

Telecomprovider Hi geeft vanaf maart meer klanten toegang tot hun 4G-netwerk. Op dit moment zijn de grootste netwerken in Nederland bezig met het uitrollen van het snellere newerk, waardoor ook virtuele providers zoals Hi klanten toegang kunnen geven.

Klanten van Hi hoeven niet te betalen voor de toegang tot het netwerk, in tegenstelling tot klanten van Simyo. Bij Simyo betalen klanten vijf euro per maand voor alleen de toegang, exclusief de databundel. Bij Hi betalen klanten alleen voor de databundels, en niet voor toegang tot het 4G-netwerk.

Selectief
Niet iedereen die een abonnement heeft bij Hi krijgt vanaf 4 maart toegang tot het 4G-netwerk. Klanten hoeven er weliswaar geen speciale bundel voor af te sluiten, maar zij krijgen alleen toegang als de klant na september 2013 een bundel heeft afgesloten. Consumenten die dat gedaan hebben, krijgen straks gratis toegang tot het 4G-netwerk.

Het maakt daarbij niet uit welke bundel de klant gekozen heeft. Een klant met zowel een telefoonabonnement met leasetoestel als een klant met een sim only-abonnement krijgen in maart beide toegang. Ook de goedkoopste abonnementen krijgen de toegang verstrekt.

4G bij Hi
Op dit moment krijgen sommige abonnees van Hi al 4G doorgegeven vanuit het KPN-netwerk. Deze klanten hebben de drie duurste abonnementen van de telecomprovider: medium, large of eindeloos. De snelheden bij die abonnementen verschillen van 25 tot 50 Mb per seconde. Daarmee wordt de belofte dat het mobiele internet net zo snel is als thuis, ruimschoots waargemaakt.

Hi belooft klanten een snelheid te bieden van tussen de 15 en 25 Mbps. Wie naar het buitenland gaat, kan ook de Hi-vakantiebundel inschakelen. De klant kan dan ook in het buitenland gebruikmaken van het 4G-netwerk en dus snel internetten. De bundel raakt daarbij wel sneller op.

Ondersteuning
Hi waarschuwt nieuwe klanten dat niet iedereen het snellere netwerk kan gebruiken. Dat ligt niet bij de provider, maar bij de klant zelf. De meeste klanten hebben namelijk een mobiele telefoon die binnen een paar jaar al is ingehaald door de huidige technieken. Wie een mobiele telefoon van twee jaar oud heeft, heeft waarschijnlijk geen ondersteuning om 4G of LTE te kunnen ontvangen.

Daarom worden klanten aangeraden van tevoren te kijken of het model van de mobiele telefoon wel geschikt is voor het snellere netwerk. Voorbeelden van een toestel met deze ondersteuning zijn bijvoorbeeld de iPhone 5S en de iPhone 5C. Ook andere toestellen die 4G-frequenties kunnen ontvangen zijn geschikt.

Bij sommige mobiele telefoons is de dekking overigens maar matig. Experts meten dat als de frequentie op de 1800 Megahertz ligt, dat de frequentie dan maar 800 Megahertz haalt. Dit houdt in dat de dekking matiger is en dat het internet daardoor dus trager is. KPN, het moederbedrijf van Hi, probeert die problemen zo snel mogelijk op te lossen. De bedoeling is om in het voorjaar van 2014 – over enkele maanden dus al – een landelijke dekking te kunnen bieden. Dan worden niet meer alleen de grote plaatsen in Nederland gedekt, maar moet ook de dekking van landelijke gebieden een stuk beter zijn.

Niet de enige
Hi is niet de enige provider die onlangs bekendmaakte dat klanten toegang krijgen tot het 4G-netwerk. Sim only aanbieder Simyo bood klanten al eerder de mogelijkheid om het netwerk gratis voor een aantal weken te testen. Toen de eerste tests klaar waren, rolde Simyo een nieuwe optie uit. Klanten van het bedrijf kunnen namelijk zelf 4G inschakelen op hun daarvoor geschikte mobiele telefoon. Hiervoor moeten consumenten wel extra betalen: toegang tot het netwerk kost maandelijks 5 euro extra bovenop het abonnementsgeld.

Zowel Hi als Simyo zijn onderdeel van het KPN-netwerk. KPN is het verst met het uitrollen van het snellere netwerk, gevolgd door T-Mobile. T-Mobile hoopt eind dit jaar de dekking van het 4G-netwerk landelijk uitgerold te hebben. Ook bij Vodafone is men druk bezig met de uitrol.

De grootste achterblijver in dit verhaal is het Zweedse telecombedrijf Tele2. Tele2 verraste afgelopen zomer vriend en vijand door mee te bieden op een frequentie binnen het 4G-netwerk. Het bedrijf is nog steeds bezig met het uitvoeren van tests en is nog niet aan de uitrol begonnen. Daarmee heeft dat bedrijf een dekkingspercentage van nul procent.

Vorig artikel:

Volgend artikel: