U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Hoera! De smartphone bestaat twintig jaar!

Hoera! De smartphone bestaat twintig jaar!

Afgelopen weekend was het twintig jaar geleden dat de smartphone werd uitgevonden. Op 16 augustus 1994 bracht computerbedrijf IBM de IBM Simon op de markt, de voorloper van de smartphones zoals we ze vandaag de dag zien.

Nog geen smartphone
Voor de experts is de IBM Simon toch echt de eerste smartphone, schrijft de BBC. Ook al noemde computerbedrijf IBM de Simon nog geen smartphone. Met de Simon konden vooral zakenlui bellen, de agenda bijhouden en faxen versturen en ontvangen. En geloof het of niet: de telefoon had ook toen al een touchscreen. Die was alleen met een stylus  te besturen.

‘Loeizwaar’
Voor huidige begrippen was de telefoon loeizwaar. De telefoon woog 500 gram en was alles behalve compact. De ingebouwde accu maakte de  telefoon zo zwaar, terwijl zakenmensen er nog geen uur mee konden bellen. En vergeet het maar om de telefoon daadwerkelijk mee te nemen naar buiten, want het LCD-scherm was groen.

Qua formaat is er niet zoveel veranderd. Het beeldscherm is namelijk ongeveer zo groot als de huidige Apple iPhone 4S. En ook toen al konden gebruikers de telefoon via een touchscreen besturen.

Duur
Net als de huidige iPhones, was de IBM Simon aardig aan de prijzige kant. In de Verenigde Staten kostte het toestel zo’n 899 dollar. Vertalen we dat naar de huidige prijzen, met inflatie, dan zou het toestel vandaag zo’n 1250 euro gekost hebben. Geen gewone Amerikaan die de voorloper van de smartphone kon betalen. De prijs en het flinke formaat zorgden ervoor dat de smartphone van IBM geen gewilde telefoon was.

In totaal zijn er slechts 50.000 van verkocht en de telefoon is nu waar hij hoort: in het museum. Sinds dit weekend kunnen bezoekers van het Britse Science Museum in Londen de telefoon bekijken. Want eerlijk is eerlijk: de telefoon was toch dè pionier voor de huidige smartphonemarkt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: