U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Kamp: mobiel bellen niet te duur

Kamp: mobiel bellen niet te duur

De Nederlandse consument kan voldoende kiezen uit verschillende mobiele abonnementen, en de prijzen zijn ook niet hoger dan de prijs van een mobiel abonnement in andere West-Europese landen. Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp liet een onderzoek onder elf landen uitvoeren door onderzoeker Telecompaper.

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt zelfs dan Nederland relatief goedkoop is met het aanbieden van sim only-abonnementen. De prijs van een abonnement waarbij een toestel geleverd wordt, ligt wel hoger dan in andere landen.

Mediane prijs
Bij het onderzoek wordt uitgegaan van de zogenaamde ‘mediane prijs’. De mediane prijs houdt de prijs van een abonnement in de middelste categorie in. Er wordt dan niet gekeken naar het gemiddelde van het duurste en het goedkoopste abonnement, maar naar letterlijk het middelste abonnement.

Uit het kiezen van de mediane prijs blijkt dat sim only-abonnementen mediaan gezien een stuk goedkoper zijn dan in de rest van de West-Europese landen. Wel zijn mobiele abonnementen met een toestel duurder.

Er is gekozen voor het kijken naar de mediane prijs, omdat die beter inzicht geven in de markt dan gemiddelden, zo schrijft Telecompaper. Gemiddelden worden vaak omhoog gehaald doordat één abonnement extreem duur kan zijn.

Duurder
De prijs van een mobiel abonnement waarbij een mobiele telefoon geleverd wordt, ligt wel veel hoger dan in overige Europese landen. Het verschil tussen overige West-Europese landen en Nederland kan soms wel tien tot dertig procent bedragen. Ook de middelste abonnementen die geleverd wordt met een goedkope mobiele telefoon, is nog een stuk duurder dan in andere landen.

In de Scandinavische landen ligt de prijs van een mobiel abonnement met smartphone een stuk lager dan in Nederland. Ook in Oostenrijk is de consument een stuk goedkoper uit.

Uit het onderzoek blijkt dat de mediane prijs van een mobiel Nederlands telefoonabonnement tussen de vijf en 55 procent hoger ligt dan in andere landen.  Alleen de allergoedkoopste abonnementen in Nederland zijn goedkoper dan in andere Europese landen.

Een abonnement met geen belminuten en 1 GB mobiel internet is ongeveer vijftien procent duurder dan in de elf landen die in het onderzoek getoetst werden. Bij een abonnement van 360 minuten en 1GB data is de prijs een kwart hoger, bij 1000 belminuten en 1GB bijna een derde.

Overstappen
Toch zegt Kamp dat de prijzen van mobiele abonnementen in Nederland niet te duur zijn. Er is voldoende keuzemogelijkheid om over te stappen op een ander, goedkoper abonnement, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Een keuzemogelijkheid kan het overstappen naar een sim only-abonnement zijn. Bij een dergelijk abonnement krijgt de consument geen mobiele telefoon geleverd, maar alleen een sim-kaart. De consument moet dan zelf zorgen voor een mobiele telefoon.

Ook zijn de mediane prijzen van de mobiele abonnementen weliswaar hoger dan in ander Europese landen, toch zijn we niet de hoogste. Bovendien wijken de mediane prijzen niet veel af van andere Europese landen, en dus is er volgens Kamp weinig aan de hand.

Goedkoopste abonnementen
De goedkoopste abonnementen in Nederland zijn de sim only-abonnementen. Wie kijkt naar deze goedkope abonnementen, ziet dat Nederland het wel bezig doet dan zijn Europese medeleden. Soms zijn abonnementen wel 10 tot 25 procent goedkoper. Met name bij abonnementen van 180 of 360 euro is een flinke besparing te halen. Ook als de consument kiest voor een abonnement met 2GB of meer dataverkeer kunnen consumenten besparen.

Het allergoedkoopste abonnement in Nederland, is dan wel weer duurder dan in andere landen. Voor 500MB internet en 1000MB internet betaalt de Nederlandse consument bijna een derde meer dan in overige landen.

Minister Kamp van Economische Zaken wijst erop dat sim only-abonnementen het goedkoopst zijn, en dat er genoeg keuzemogelijkheid is. Er zijn voldoende duurdere abonnementen, maar ook genoeg goedkope abonnementen. Bij het onderzoek keken de onderzoekers alleen naar de aangeboden abonnementen en niet naar welk abonnement Nederlanders het vaakst afsluiten.

Tele2
In aanvulling op het onderzoek verwelkomt minister Kamp de komst van Tele2 op de telecommarkt. Volgens hem is de opbouw van het 4G-netwerk bij Tele2 in de toekomst een belangrijke stap voor de concurrentie.

Vorig artikel:

Volgend artikel: