U bent hier: Home » Blog » Nieuws » KPN bezig met testen vast internet over 4G

KPN bezig met testen vast internet over 4G

4G is niet alleen een populaire, nieuwere techniek voor internet op sim only abonnementen, maar kunnen ook nuttig zijn voor de vaste verbinding. Daarom gaat KPN experimenteren met het aanbieden van breedbandinternet op basis van 4G en ADSL. De tests zullen voornamelijk worden uitgevoerd op het platteland.

Dat heeft Joost Steltenpool van KPN bekend gemaakt. Het aanbieden van vast internet via 4G staat nog in de kinderschoenen. Daarom wordt pas volgend jaar gekeken of het idee van vast internet via 4G überhaupt mogelijk is.

Vervanger van breedbandkabels
Een mix van ADSL en 4G zou aantrekkelijker kunnen zijn dan het vervangen van internetkabels, omdat het vervangen van internet vaak erg duur is. De kosten wegen dan niet op tegen het aantal mensen dat op het platteland woont. Door via 4G een breedbandverbinding aan te kunnen bieden, kunnen klanten straks hogere snelheden halen dan dat zij nu doen via ADSL.

Bij sim-only-abonnementen biedt KPN al 4G-internet aan. Deze snellere methode van internet aanbieden is op dit moment alleen beschikbaar in de Randstad. De klant krijgt in het geval van breedbandinternet via 4G een modem waarin hij zelf in kan stellen of hij gebruik wil maken van de vaste verbinding of van het 4G-netwerk. Er zou geen datalimiet worden ingevoerd als de klant gebruik gaat maken van het 4G-netwerk.

Volgens Steltenpool is het belangrijk dat KPN geen onderscheid gaat maken tussen mensen die via een breedbandverbinding internetten, of mensen die dat in de toekomst via 4G doen.

Alles via 4G
Ook kijkt KPN naar een combinatie tussen mobiele telefonie, internetten en televisie in één abonnement, dat allemaal via 4G wordt aangeboden. Of dat inderdaad mogelijk is, moeten tests die begin 2014 worden gehouden uitwijzen. Het is nog maar de vraag of het aanbod van televisie via 4G net zo goed zal werken als dat internet doet.

Invoering van 4G
Op dit moment kunnen klanten van KPN alleen gebruik maken van 4G via hun mobiele telefoon. Er zijn wel datalimieten en op dit moment kunnen alleen klanten die in de Randstad wonen gebruikmaken van het 4G-netwerk. Toch wil KPN snel klaar zijn met het uitrollen van de 4G-verbinding. Begin april moet iedereen in Nederland het 4G-netwerk kunnen gebruiken: het noorden van Schiermonnikoog tot het drielandenpunt in Limburg moeten dan 4G kunnen ontvangen.

Door de invoering van 4G is het dataverbruik bij KPN-klanten vijf maal zo hoog ten opzichte van vorig jaar. Dat zei Jaap Postma, directeur consumentenmarkt van KPN, in een presentatie.

Toen 4G net ingevoerd werd, gebruikte de klant ongeveer 250 MB via het 3G-netwerk. Drie maanden later, toen 4G door bijna iedereen in de Randstad te ontvangen was, nam het internetverbruik toe naar 700MB per maand. Weer drie maanden later gebruikten klanten met een 4G-verbinding van KPN ruim 1,4 gigabyte per maand.

Buiten de bundel
Volgens de directeur consumentenmarkt van KPN heeft 20 procent van de klanten problemen met het binnen hun bundel blijven, door de komst van 4G. Doordat de verbinding veel sneller is, wordt het veel aantrekkelijker om meer toepassingen via het mobiele internet te gebruiken. Klanten die buiten hun bundel internetten, worden teruggezet op een verbinding met een snelheid van slechts 64Kbps. Daarmee kunnen klanten nog wel whatsappen, maar het is niet meer mogelijk nog langer filmpjes te kijken via YouTube of te Skypen. Voor 5 euro kan de klant 250 MB extra data kopen.

KPN meldt dat 85 procent van de klanten die een nieuw toestel aanschaft, ook gebruik kan maken van 4G. Hun toestel is daarvoor nieuw genoeg.

Abonnementen
Alle abonnementen van KPN worden de komende week standaard voorzien van het snellere netwerk. De basisabonnementen krijgen een 4G verbinding met een snelheid tot 25Mbps en databundels van 250 of 500MB. Bestaande basis-abonnees krijgen binnenkort toegang tot de 4G-verbinding, en daarmee ook een hoger datalimiet.

Voor het hogere datalimiet hoeft de klant dan niet extra te betalen. Van alle nieuwe klanten van KPN, koos bijna 40 procent voor het Standaard-abonnement. De abonnee krijgt dan een 4G-databundel met een maximaal verbruik van 2GB per maand. Iets meer dan 10 procent kiest voor een instap-abonnement. Daarbij wordt 500MB ruimte aangeboden. Vier procent van de abonnees kiest meteen voor het Premium-abonnement met 4GB maandelijkse capaciteit.

Toen KPN alleen nog 3G-internet aanbod, koos iets minder dan de helft van de abonnees voor een basis-abonnement. Bijna 10 procent kiest voor een sim-only-abonnement. Klanten die voor een 4G-abonnement kiezen, kiezen doorgaans ook voor een grotere belbundel. Dat komt doordat zij beseffen dat een snellere internetverbinding vaak gepaard gaat met een groter verbruik.

Vorig artikel:

Volgend artikel: