U bent hier: Home » Blog » Nieuws » KPN komt met data-centricbundels

KPN komt met data-centricbundels

KPN komt per 1 juli 2013 met nieuwe mobiele abonnementen. Naast de reeds bestaande 100 of 200 bundels komt het telecombedrijf met bundels voor onbeperkt bellen, sms’en en internetten. Consumenten kunnen straks gebruikmaken van het snellere 4G internet. De abonnementen zijn opgebouwd op basis van verschillende hoeveelheden data per bundel. De data-centricbundels worden geïntroduceerd op basis van sim only abonnementen. Bij de meeste bundels wordt er dus geen toestel geleverd.

Toename van internet door 4G
Jesper Eriksen, directeur Consumenten Mobiel bij KPN verwacht met de nieuwe abonnementen een toename van het mobiele internetverbruik. Dat komt doordat KPN bij de nieuwe bundels een 4G-verbinding mogelijk maakt. Deze verbinding is een stuk sneller dan de huidige 3G-verbinding.

KPN schrapt met het invoeren van de data-centricbundels bovendien het buitenbundel-tarief. Als de klant buiten bundel belt, sms’t of internet, wordt de snelheid van het internet teruggeschroefd naar een lagere snelheid. Daarmee wordt het moeilijker internetsites te openen, maar blijft het ontvangen van pushberichten mogelijk.

Sim Only
KPN verandert bovendien ook de categorieën die het nu heeft. Per 1 juli kan de consument kiezen tussen basis, standaard en luxe. Het bedrijf wil werken aan een duidelijkere opzet van de abonnementen.

Daarmee stopt het met het leasen van toestellen, en gaat het bedrijf over op een abonnement dat meer lijkt op sim only. Toestelleasing bestaat nog helemaal niet zo lang: de eerste provider begon in maart 2012 met de optie tot het leasen van een toestel. Steeds meer consumenten stappen echter over op een sim only abonnement, omdat deze abonnementen veel goedkoper zijn. Klanten die nu nog een leasecontract hebben bij KPN, kunnen voorlopig hun toestel blijven leasen.

Handset en lease
Het telecombedrijf stopt met toestelleasing, en brengt de abonnementencategorieën terug van drie naar twee. Klanten kunnen straks kiezen tussen ‘handset’ en ‘lease’. Een handset abonnement is te vergelijken met een sim only abonnement. Toestelleasing blijft in principe wel mogelijk, maar wordt mogelijk ondergebracht bij KPN.

Bundels
De bundels die per 1 juli beschikbaar zijn, worden aangeboden in twee basisvarianten: 100 en 200. Dat wil zeggen: 100 belminuten, 100 sms’jes en 100 MB internet per maand. Wanneer de bundel overschreden wordt, wordt de internetsnelheid naar beneden bijgesteld. Daarmee komt de klant niet meteen terecht in het buitenbundeltarief.

Bij het afsluiten van een abonnement kan de klant aangeven of hij of zij een smartphone wil leasen. Datzelfde geldt voor het abonnement alles-in-een Mobiel. De klant kan bij dat abonnement onbeperkt bellen en sms’en. De verschillende varianten bieden databundels variërend van 500 MB per maand tot 2GB per maand. De snelheden die behaald kunnen worden via 4G, kunnen oplopen tot 25 Mb per seconde.

Wie bang is buiten bundel te internetten, kan voor 5 euro steeds eenheden van 250 MB bijkopen.

4G
KPN is het eerste bedrijf in Nederland dat een landelijke dekking voor 4G mogelijk wil maken. Inmiddels kan bijna 50 procent van de klanten van KPN al gebruikmaken van de snellere 4G-verbinding. In 204 moet deze dekking op landelijk niveau beschikbaar zijn.

Tot slot gaat het bedrijf meer landelijke WiFi Hotspots mogelijk maken. Klanten op het vaste netwerk kunnen gebruikmaken van deze dienst.

De komst van 4G is ook een betere oplossing voor de zogenaamde dataroaming, meent Eriksen. De huidige tarieven voor dataroaming blijven gehandhaafd. Daarmee voldoet KPN aan de wens van Eurocommissaris Neelie Kroes, die pleit voor een roamingdienst op een ‘playing field’ level.

Vorig artikel:

Volgend artikel: