U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Meer mensen stappen over op sim only

Meer mensen stappen over op sim only

Steeds meer mensen stappen over van een gebruikelijk mobiel telefoonabonnement naar een sim only abonnement. Een sim only abonnement is veel goedkoper dan een abonnement waarbij klanten een mobiele telefoon krijgen. Deze mobiele telefoon moet vaak afbetaald worden en worden op leasebasis vrijgegeven. Dit houdt in dat de klant dus betaalt voor de mobiele kosten, en voor de mobiele telefoon.

Uit onderzoek blijkt nu dat één op de vier Nederlanders tussen de 18 en 55 jaar inmiddels kist voor een sim only abonnement. Met het onderzoek wordt een duidelijke groei in populariteit aangetoond.

Flinke groei
Er is een flinke groei in populariteit te zien op het gebied van sim only abonnement. Vorig jaar koos nog een vijfde van alle Nederlanders tussen de 18 en 55 jaar voor een sim only abonnement. Nu kiest meer dan een kwart van alle Nederlanders voor een goedkoper abonnement. De meeste gebruikers kiezen ervoor om hun mobiele telefoon te houden, als zij een sim only abonnement afsluiten.

Bijna een derde van alle nieuwe sim only abonnees kocht een nieuwe telefoon toen hij een sim only abonnement afsloot. Mensen die nog een toestel hebben uit een vorig abonnement, zijn doorgaans nog steeds tevreden over hun mobiele toestel. Zij kiezen na een duurder mobiele abonnement vaker voor een sim only abonnement, en houden de telefoon.

Berekeningen
Nederlanders worden over het algemeen ook steeds prijsbewuster van de kosten van een mobiel abonnement. Steeds vaker maakt de Nederlandse consument eerst een uitgebreide berekening en komen tot de conclusie dat een sim only abonnement goedkoper is. Zij kijken bij deze berekening bijvoorbeeld naar de kosten van een mobiele telefoon bij een abonnement, in verhouding tot de nieuwprijs. Ook kijken zij naar de prijs van een vervangend toestel, als het huidige toestel kapot zou gaan.

Uit de berekeningen blijkt dat het vaak goedkoper is een mobiele telefoon te vervangen, dan een mobiel abonnement af te sluiten. Daardoor worden losse toestellen steeds vaker gekocht, voor een langere tijd. Consumenten die een nieuw toestel kopen, kiezen vaak voor een duurdere telefoon die langer mee moet gaan.

Met de keuze voor een sim only abonnement, kopen consumenten ook steeds vaker een los toestel die minder duur is. Dat worden door deskundigen de ‘middensegment-telefoons’ genoemd. Deze telefoons zijn vaak net zo goed als de duurdere telefoons, maar zijn minder populair en minder nieuw.

Providers spelen in op trend
Veel mobiele telefoonproviders spelen in op de trend die momenteel gaande is in telecomland. Mobiele provider geeft bijvoorbeeld tweedehands toestellen bij het afsluiten van een mobiel abonnement. Op die manier krijgt de klant een goedkoper abonnement, zonder daarbij het nieuwste toestel te krijgen. Daardoor zijn de totale kosten ook lager.

Sim only aanbieder Simyo heeft een eigen telefoonshop geopend. In deze shop kunnen klanten weliswaar kiezen voor de nieuwste toestellen, maar er is een groot aanbod op het gebied van middensegmenttoestellen. Deze telefoons zijn doorgaans te koop voor een lagere prijs. Daarmee blijft de abonnement laag, omdat de klant alleen een simkaart toegestuurd krijgt. De telefoon zelf is te koop in één losse, eenmalige aankoop. De klant betaalt de telefoon dus niet binnen het abonnement af.

Consumentenbond
Afgelopen zomer deed de Consumentenbond onderzoek naar de ontwikkeling van smartphones. Uit dat onderzoek bleek dat lang niet iedereen een nieuw toestel met nieuwe functies nodig heeft, en de meeste consumenten uit de voeten kunnen met een modern toestel, zonder daarvoor veel geld te betalen. Deze modellen zijn ouder, maar ondersteunen dezelfde functies als de nieuwste toestellen.

Grote bundel in trek
Uit een ander onderzoek blijkt dat iets minder dan de helft van de Nederlandse consumenten denkt dat het belangrijk is een duur mobiel netwerk te gebruiken. Zij denken vaak dat de bereikbaarheid beter is. Ook kiest 40 procent van de  consumenten voor een abonnement met minimaal 100 Mbps internetsnelheid. Vorig jaar lag dat aantal nog op bijna 30 procent.

Databundels worden voor Nederlanders steeds belangrijker, doordat apps als Whatsapp en Spotify steeds meer in populariteit toenemen.

Flinke opmars
De vraag naar sim only abonnementen steeg het afgelopen jaar gestaag. Deze opmars van sim only abonnementen gaat ten koste van prepaid-abonnementen, die steeds minder populair worden. Sim only abonnementen kunnen net als prepaid-abonnementen van tevoren opgeladen worden met beltegoed. Het verschil is dat dit bij sim only abonnementen gemakkelijk online kan. Bovendien kunnen klanten een belplafond instellen, zodat zij geen hoge telefoonrekening kunnen krijgen.

Uit onderzoeken blijkt dat sim only abonnementen veel goedkoper zijn, en daarmee veel populairder worden. Daarmee wordt ook de aanschaf van een losse telefoon uit het middensegment steeds populairder.

Vorig artikel:

Volgend artikel: