U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Meer telefoons besmet met kwaadaardige software

Meer telefoons besmet met kwaadaardige software

Steeds meer mobiele telefoons raken besmet met kwaadaardige software. Waar phishing en andere virussen vroeger alleen voorkwamen op de computer, worden er steeds meer virussen ontwikkeld voor de mobiele telefoon. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaans bedrijf, dat zich specialiseert in het onderzoeken van de belasngrijkste dreigen op mobiele toestellen. Uit het onderzoek blijkt dat er in het afgelopen jaar voor meer dan 30 procent groei te zien is op het gebied van kwaadaardige software.

Meer virussen
In het onderzoek onderzocht een team 1300 nieuwe apparaten per dag. Daarbij werd er gekeken naar meer dan 300 virussen op Android onder meer dan 250.000 Android apps.

Naar alle waarschijnlijkheid raken meer mobiele telefoons besmet met kwaadaardige software, doordat steeds meer ondernemingen werken met ‘Bring Your Own Device’. Dit is een principe waarbij werknemers hun eigen mobiele telefoon kunnen gebruiken om hun werk op uit te voeren. Het nadeel is, is dat het toestel besmet kan zijn met kwaadwillende software, die zich vervolgens verspreid over het netwerk. Daarbij kan collega vervolgens het virus ook weer op de telefoon ontvangen, waardoor dus het netwerk meer gevaar loopt.

Privacygevoelige informatie
Dat steeds meer smartphones besmet raken met kwaadwillende software, is volgens Fortinet verontrustend. Steeds meer consumenten en zakelijke gebruikers gebruiken hun mobiele telefoon namelijk ook voor privacygevoelige zaken. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het lezen van e-mails via een mobiele telefoonverbinding.

Daarnaast brengen steeds meer banken hun eigen mobiele app uit, waardoor het gemakkelijker wordt bankzaken te regelen. Door kwaadwillende software kunnen derden deze e-mails en bankzaken ook lezen.

Grote toename
Volgens het onderzoek bedrijf was kwaadaardige software op de smartphone nog geen probleem. Alleen het Cabir-virus viel de afgelopen jaren op, doordat het pictogrammen van normale apps verving om zo de eindgebruiker te misleiden.

Cybercriminelen worden echter steeds slimmer, waardoor het aantal besmette toestellen flink toeneemt. Daardoor lopen gebruikers van smartphones een steeds groter risico het slachtoffer te worden van zogenaamde phishing. Daarbij neemt een deel van de besmette software de besturing van de telefoon over. Ingetypte pincodes en andere privacygevoelige informatie worden op deze manier naar de kwaadwillende gestuurd.

In het afgelopen half jaar zag het onderzoeksteam het aantal telefoons met daarop kwaadaardige software snel toenemen. In 2009 waren de meeste virussen aanwezig op het systeem Symbian, dat destijds het besturingssysteem van Nokia was. iOS en Android werden minder geplaagd door virussen, doordat zij nog maar net op de markt waren.

Inmiddels is er veel veranderd. Het besturingssysteem Android is een open source besturingssysteem, wat wil zeggen dat iedereen vrijelijk software kan ontwikkelen. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, waardoor er voor dit systeem ook de meeste virussen gemaakt worden. Door de grote diversiteit aan het aantal apps voor Android, kregen cybercriminelen de kans frauduleuze software te ontwikkelen.

Telefoon beveiligen
Toch hoeven consumenten zich niet meteen zorgen te maken over de beveiliging van hun mobiele telefoon. Inmiddels zijn er verschillende apps op de markt die de gebruiker kunnen beschermen tegen virussen en andere zogenaamde ‘malware’. Deze virusscanners zijn te koop via bijvoorbeeld de AppStore van Apple en de PlayMarket van Google.

Bovendien is het met de kwaadaardige software alleen mogelijk de gegevens van een eindgebruiker af te lezen. Zo kan een derde toegang krijgen tot bijvoorbeeld de e-mails van de gebruiker, of lezen welke pincodes er zijn ingetoetst. Het is echter niet mogelijk te bellen op kosten van de gebruiker.

Vorig artikel:

Volgend artikel: