U bent hier: Home » Blog » Informatie » Mobiel bereikbaar in het buitenland

Mobiel bereikbaar in het buitenland

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat ruim twee derde van de mensen die naar het buitenland op reis gaan, hun telefoon of dataverbinding op de mobiele telefoon uitzetten. Dit doen zij om zo te voorkomen dat zij een hogere telefoonrekening krijgen als gevolg van dataroaming.

2014 wordt één van de laatste jaren dat er nog met dataroaming gewerkt word. Uiterlijk in december 2015 moeten alle mobiele providers binnen Europa met hetzelfde tarief werken als het thuisland van de consument.

Op vakantie kan het heel handig zijn om toch mobiel te internetten of even te bellen met het thuisfront. Daarom is het een goed idee alle functies zoals bellen, sms’en en internetten eens op een rijtje te zetten. Welke providers komen dan als beste uit de bus, en welke niet? Bovendien leggen we het vergrootglas eens op de tarieven die voor het bellen en internetten in het buitenland gelden. De conclusie: bellen per minuut buiten de Europese Unie is erg prijzig: soms bijna twee euro per minuut.

Bellen
Ten eerste beginnen we met het beloverzicht. Het is goed om te weten dat de mobiele providers de wereld meestal opdelen in drie tot soms vijf grote zones, waarbinnen gebeld kan worden. Binnen de Europese Unie is het bellen naar landen binnen de Europese Unie vrij goed geregeld. Er zijn geen grote verschillen op het gebied van belkosten: gemiddeld kost een belletje naar een ander Europees land zo’n 29 tot 30 cent per minuut. Dat is bij vrijwel alle providers hetzelfde.

Dat wil niet zeggen dat de consument nu ongestoord de wereld rond kan bellen. De telefoonkosten voor bellen naar het buitenland zijn namelijk veel hoger als iemand naar of in een land belt buiten de Europese Unie. De verschillen per provider zijn dan ook een stuk groter. De meeste mobiele providers houden zich aan een richtlijn: zij rekenen zo’n 1,27 euro per minuut. Voornamelijk de virtuele providers willen nog wel eens afwijken van dit bedrag.

Wie bijvoorbeeld buiten de Europese Unie belt via Tele2, Telfort of Youfone, kan zo twee euro per minuut verder zijn. Bij Tele2 en Youfone betalen klanten 1,75 euro per minuut, bij Telfort 1,52. Het goedkoopst bellen kan via Robin Mobile, die slechts een euro per minuut berekent.

Robin Mobile valt op, doordat het buiten de Europese Unie rekent met een tarief van 0,99 euro per minuut. Belt de consument dan met Canada of met de Verenigde Staten, dan kost dit zelfs maar 0,75 per minuut. Daarmee is Robin Mobile een echte winnaar. Maar er komen wel wat voorwaarden bij kijken: bellen naar Argentinië kost bijvoorbeeld de volle twee euro per minuut. En de overige lage belkosten gelden alleen als de consument een EXTRA abonnement afneemt. Dit abonnement kost tenminste een tientje, en is niet erg voordelig voor de reiziger die incidenteel een keer in het buitenland te vinden is.

SMS
Over het sms’en kunnen we redelijk kort zijn: de tarieven variëren van 0.10 euro per sms tot 0,15 of zelfs 1 euro per minuut. Alle providers rekenen 0,10 euro per verzonden tekstbericht ui t het buitenland. Valt de sms buiten een bepaalde zone, dan loopt dit bedrag op tot 0,51 euro per tekstbericht. Tot zover zijn de providers het met elkaar eens, daarna worden de verschillen flink groter.

Providers als Hi, Sizz, maar ook Vodafone vragen bijna 70 cent per sms. Tele2 (75 cent) en KPN (77 cent) zitten daar nog iets boven. Youfone is de allerduurste provider met 1 euro per verzonden bericht. Wie ook nog eens met een exotische liefde sms’t, zal wel even slikken van de hoge telefoonrekening: één sms’je kost namelijk al 1,75.

Bij Robin Mobile kost sms’en maar 29 cent buiten de Europese Unie, en daarmee is Robin Mobile ook op het gebied van SMS’en een stuk goedkoper dan zijn concurrenten. Helaas geldt ook hier: het EXTRA abonnement moet zijn afgesloten. Het voordeel van dit abonnement is wel dat de belminuten niet verlopen, en dus eeuwig geldig blijven.

Internetten
Op gebied van mobiel internetten is Youfone wederom weer een verliezer. Hoewel Robin Mobile de winnaar is bij bellen en sms’en, is het erg duur om bij Robin Mobile te internetten. Gemiddeld kost een MB in het buitenland binnen de Europese Unie zo’n 50 cent. Maar wie buiten de Europese Unie mobiel internet, betaalt gemakkelijk 5 tot 10 euro per MB, terwijl Tele2 maar 1,50 per MB in rekening brengt. Bij Vodafone kunnen consumenten voor 54 cent per MB in het buitenland internetten. Daarvoor moet de consument zich wel in één van de 43 voordeellanden bevinden.

Het beste is de dataroaming uit te schakelen bij Youfone klanten: die betalen buiten de Europese Unie tot wel 15 euro.  Houd de verbruiksapps dus goed in de gaten om hoge mobiele telefoonkosten te voorkomen!

Bundels
Tot slot zijn er tegenwoordig ook vakantiebundels waarbij consumenten flink kunnen besparen. Hi, T-Mobile, Youfone en Robin mobile bieden deze abonnementen aan. T-Mobile werkt zelfs met een dagpas: de gebruiker kan dan 10 MB verbruiken voor het vaste bedrag van 2 euro. Deze passen zijn ook in meerdere dagen verkrijgbaar.

T-Mobile heeft een Internet Europa Bundel voor 15 euro voor 500MB per maand in het buitenland. Ook Telfort werkt met dagbundels: voor 2,50 krijgt de consument zo’n 10 MB.

Het voordeligst is de reiziger uit bij Vodafone of Sizz. De bundel valt namelijk gemakkelijk aan- en uit te zetten. De klant betaalt dus alleen voor de belminuten en MB’s in het buitenland die hij echt gebruikt. Voor 2 euro kan iemand 20 minuten bellen of gebeld worden, 20 sms-berichten versturen en 35 MB aan dataverkeer verbruiken. Let er wel op dat het noodzakelijk is om binnen een voordeelland te bellen.

Bij Vodafone en Sizz is de klant het goedkoopst uit. De grootste verliezers zijn KPN, Simpel, Simyo, Ben en Hollandsnieuwe. Die bieden namelijk geen bundels aan en doen dus automatisch niet meer mee.

Vorig artikel:

Volgend artikel: