U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Mobiel dataverkeer stijgt explosief

Mobiel dataverkeer stijgt explosief

Het mobiele dataverkeer over de periode tussen 2013 en 2014 is explosief gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Telecommonitor, die wordt bijgehouden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De belangrijkste oorzaak van de stijging van het mobiele dataverkeer is waarschijnlijk de uitrol van het 4G-netwerk.

Het 4G-netwerk is de opvolger van het 3G-netwerk en moet zorgen voor een veel snellere mobiele internetverbinding. Op dit moment zijn KPN en T-Mobile het verst met de uitrol van het netwerk. Beide providers gaven al aan een flinke toename in het dataverkeer te zien sinds de uitrol van het snellere netwerk.

Snelle aansluiting
Met de uitrol van het 4G-netwerk kunnen consumenten die een dergelijk abonnement hebben snelheden halen van zo’n 50 Mb per seconde. Dat is meer dan de gemiddelde ADSL-verbinding. De toename van mobiel breedband zorgde eerder voor een behoorlijke daling van het aantal verstuurde sms-berichten, zo concludeerde de ACM eerder al.

De sms-berichten en spraakoproepen worden vervangen door consumenten voor het gebruik van mobiel internet. Zo versturen steeds meer consumenten hun tekstberichten via WhatsApp en vinden meer spraakoproepen plaats via Skype of Viber. Daarmee loopt het aantal belminuten en sms’jes af, terwijl het mobiele dataverkeer een enorme groei doormaakt.

Sms-berichten en belminuten kunnen nog steeds gecombineerd worden met een sim only abonnement voor mobiel breedband. Dat bedrag is vaak vast en wordt dus niet naar verbruik aangeboden. Er is een trend te zien dat steeds meer consumenten kiezen voor minder belminuten en sms’jes, maar juist een groter abonnement voor dataverkeer afsluiten.

Frequenties
In december 2012 kregen de grootste netwerken in Nederland hun frequenties voor het 4G-netwerk. Daaronder worden KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 verstaan. Tele2 was een verrassende speler bij het meebieden op de frequenties voor het 4G-netwerk.

Toch valt nog niet te beoordelen hoe goed het netwerk van Tele2 is, omdat het simpelweg nog niet wordt aangeboden aan consumenten. Op dit moment staat het 4G-netwerk van Tele2 nog in de kinderschoenen en bevindt het zich in de testfase. De andere netwerken zijn wel al begonnen met de uitrol van het 4G-netwerk. Zo zegt KPN zelfs de uitrol in de zomer van 2014 klaar te willen hebben. T-Mobile volgt daarop met een landelijke uitrol die klaar moet zijn in het eerste kwartaal van 2015.

Mobiele aansluitingen
Sinds de biedingen op het 4G-netwerk, verwacht de ACM dat het aantal mobiele aansluitingen op het snellere netwerk zal toenemen. In 2013 begonnen de grote netwerken in de grote steden met de uitrol van het 4G-netwerk. De Autoriteit Consument en Markt verwacht dan ook dat door de hogere snelheden en nieuwe technieken meer abonnees zullen overstappen naar het snellere netwerk.

De afgelopen jaren was er overigens geen stijging te zien in het aantal afgesloten mobiele abonnementen: er zijn nog steeds 19,3 miljoen abonnementen in Nederland. Het aantal mobiele abonnementen dat beschikt over een internetverbinding is wel toegenomen: van 19,8 miljoen in 2010 naar 11 miljoen in 2014.

In 2010 waren dongels en tablets erg populair, omdat er voor het eerst internet mogelijk was op locatie. Tegenwoordig zijn de dongels vervangen door het 3G of op sommige plekken al het 4G-netwerk. In de eerste helft van 2013 daalde het aantal dongels en de abonnementen die daar horen dan ook.

Nederland scoort gemiddeld met het aantal mobiele verbindingen met een internetverbinding. Op de 100 inwoners hebben 66 inwoners een internetverbinding bij hun mobiele telefoon. Het gemiddelde ligt Europees gezien op ongeveer 68 procent, en daarmee scoort Nederland gemiddeld. De koplopers zijn de Scandinavische landen, en dan in het bijzonder Finland.

Sim only vs mobiel abonnement
Sim only abonnementen worden steeds populairder, maar toch blijft een mobiel abonnement met (gratis) toestel het populairst. 46 procent van de Nederlandse consumenten heeft zo’n abonnement. Eén op de vijf Nederlanders heeft inmiddels een mobiel abonnement zonder mobiele telefoon; het zogenoemde sim only abonnement.

Eén op de drie Nederlanders kiest er nog steeds voor te telefoneren met een prepaid aansluiting; de voorloper van het sim only abonnement.

Verbruik
Tussen de periode 2010 en 2013 bleef het dataverkeer iedere periode stijgen. Het verbruik van dataverkeer stijgt iedere periode, terwijl het sms-verkeer juist iedere periode een daling meemaakt. In een jaar tijd steeg het verbruik van dataverkeer met ongeveer 53 procent; een explosieve stijging. Vorig jaar verbruikten consumenten nog 18,1 petabyte per jaar, nu ligt die hoeveelheid al op 27m6 petabyte per jaar. Een petabyte is ongeveer een miljard megabyte.

Mobiele breedband alternatieven zoals WhatsApp en Viber zorgen ervoor dat het aantal belminuten en sms’jes flink daalt. Het aantal verzonden sms’jes daalde met ruim een derde. Ook de mobiele providers in Nederland spelen daar op in: zij willen bellen en sms’en weer aantrekkelijk maken door bundels aan te bieden met een onbeperkte hoeveelheid belminuten en sms’jes. Het aantal belminuten bleef overigens in deze metingen nog gelijk: er werd voor 22,7 miljard aan belminuten verbruikt.

Het gemiddelde verbruik van dataverkeer is de afgelopen jaren ook flink gestegen: in de eerste helft van 2011 werd er per maand voor ongeveer 250 MB aan dataverkeer verstookt. Twee jaar later is te zien dat er van de 100 sms’jes per maand weinig meer over is: dat aantal ligt nu op ongeveer 20. Wel is er een flinke stijging in het dataverkeer te zien: zo’n 450 MB per maand.

Vorig artikel:

Volgend artikel: