U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Nederland loopt achter met snelheid mobiel internet

Nederland loopt achter met snelheid mobiel internet

De snelheid van het mobiele internet in Nederland loopt flink achter met de rest van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Akamai, dat een onderzoek uitvoerde in 243 landen. Nederland komt tijdens de test niet erg sterk uit de verf: de snelheid in Nederland bedraagt gemiddeld zo’n 1,9 Megabyte per seconde. Daarmee staat Nederland op de 18e plek in Europa en doen Oost-Europese landen het een stuk beter. Bovenaan de lijst staan Oostenrijk, Oekraïne, Griekenland, Rusland en Spanje. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 5,8 Megabyte per seconde.

Nationaal netwerk
Akamai keek tijdens het uitvoeren van het onderzoek niet naar alle providers apart, maar nam een gemiddelde van de snelheden van providers die deelnemen aan een eigen nationaal netwerk. Volgens Hans Niphagen, Regional Sales Manager Belenux zijn er in Nederland tienduizenden metingen van de mobiele internetsnelheid uitgevoerd om tot een gegronde conclusie te komen. Dat laat Niphagen weten aan de redactie van een grote online nieuwssite.

Volgens Akamai kan het mobiele internet in Nederland sterk verbeterd worden. Gemiddeld scoort Nederland zo’n 1905 kb per seconde, wat neerkomt op bijna 2 Mb per seconde. Opvallend is de positie van Oost-Europese landen. Tsjechië, Litouwen en Oekraïne doen het beduidend beter dan Nederland.

Top 3
De top 3 wordt aangevoerd door Oostenrijk (1), Oekraïne (2) en Griekenland (3). De snelheden van de mobiele providers daar liggen gemiddeld tussen de 5 en 6 Mb per seconde. Akamai voerde daarnaast ook een test uit voor het vaste internet, waarbij Nederland een stuk beter uit de bus komt.

Vast internet
De snelheid in Nederland van het vaste internet ligt gemiddeld op 8.5 Mb per seconde. Dat is een groei van bijna 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Met deze snelheid staat Nederland in de top 10 op de tweede plaats. Alleen het internet in Zwitserland is sneller, terwijl het internet daar vorig jaar nog tot één van de langzaamste verbindingen in Europa behoorde.

Hoewel Oost-Europese landen het op mobiel gebied het beter doen dan Oost-Europese landen, is dat met het vaste internet net andersom. Roemenië en Oekraïne moesten flink inleveren op de internetsnelheid, zo’n 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Verbeteringen
Toch is de strijd met Oost-Europa voor West-Europa nog niet gestreden. In Nederland beloven alle grote netwerken (KPN, Vodafone en T-Mobile) de komende jaren fors meer te investeren in de betrouwbaarheid en de snelheid van het mobiele internet. Het streven is om het mobiele internet net zo snel te maken als de verbinding bij de consument thuis.

Gemiddeld ligt die internetsnelheid in Nederland op 8.5 Mb per seconde.  Volgens experts is met een huidige snelheid van bijna 2 Mbps nog een lange weg te gaan.

Vergelijken
Hoe snel alle mobiele internetverbindingen zijn in combinatie met sim only abonnementen, hangt af van de providers in Nederland. Vergelijk sim only abonnementen om een overzicht te krijgen van alle snelheden, belminuten, sms’jes en kosten per provider in Nederland

Vorig artikel:

Volgend artikel: