U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Nederlanders verbruiken 488 MB

Nederlanders verbruiken 488 MB

Nederlandse consumenten met een mobiel abonnement verbruiken gemiddeld zo’n 488 MB aan mobiel dataverkeer per maand. Dat is gebleken uit onderzoek van vergelijkingssites, die af afgelopen maanden aan de hand van een verbruikstool dataverkeer maten. De meeste MB’s werden verstookt via de populaire berichtenapp WhatsApp. Gemiddeld versturen consumenten zo’n 40 tot 170 berichten per dag via WhatsApp,

Meting
De afgelopen maanden konden consumenten met een mobiele telefoonabonnement zelf een verbruiksapp installeren. Deze stuurde vervolgens de gegevens over het verbruik op naar de vergelijkingssites. Daarnaast konden consumenten aangeven hoeveel MB zijn verwachtten te verbruiken.

Gemiddeld verbruiken Nederlanders bijna 500 MB per maand. Het gaat daarbij niet om het werkelijke verbruik, maar de verwachting van de abonnee gedeeld door het werkelijke verbruik. De gegevens werden ingevoerd op basis van verbruik via 3G of 4G.

Geen WiFi
Het verbruik van WiFi-punten wordt in de meting nooit meegenomen. Dat komt doordat het dataverkeer dat via WiFi verbruikt wordt, niet doorgestuurd wordt naar de provider. Alleen het mobiele internet is gemeten, zonder daarbij ook de MB’s van draadloze netwerken te meten.

Op die manier kregen vergelijkingssites de afgelopen maanden een goed inzicht van het verbruik van de databundel.

Apps
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen een smartphone gebruiken, waarbij zij ook een mobiel internet abonnement afsluiten. Ook via sim only abonnementen kunnen klanten een dergelijk internet abonnement afsluiten. Het vaakst wordt de berichtenapp WhatsApp gebruikt. Gemiddeld sturen consumenten tussen de 40 en 170 berichten oer dag.

Webpagina’s worden ongeveer 10 tot 20 keer per dag bezocht. Nog minder vaak gebruiken consumenten de e-mailapp. Met slechts vijf tot tien e-mails per dag verliest het e-mailen flink van het tegenwoordige WhatsApp.

Uit angst voor hoge mobiele kosten en bijbetalingen, mijden consumenten streaming diensten als YouTube en Spotify ,wanneer de klant zich op een 3G-verbinding bevindt. Mobiel internet is per MB in Nederland vrij duur binnen Europa. Er worden vaak meer MB’s verbruikt dan verwacht, waardoor consumenten liever geen gebruikmaken van deze streaming diensten.

Dat wordt anders wanneer de consument beschikking heeft over WiFi. In dat geval worden de diensten een stuk vaker gebruikt.

Groeiend verbruik
De verwachting van de onderzoekers is, is dat komende jaren het verbruik via mobiele telefonie alleen nog maar meer zal groeien. Komende jaren wordt het nieuwere en veel snellere 4G-netwerk uitgerold. Daardoor hoeven klanten minder lang te wachten totdat zij verbinding hebben. De mobiele verbinding is dan ongeveer even snel als een ADSL-aansluiting die klanten thuis hebben.

De afgelopen jaren groeiden ook de sim only abonnementen gestaag mee. De bundels bevatten ten minste 500MB; het afsluiten van kleinere bundels is al niet meer mogelijk.
Ruim 3500 consumenten werkten mee aan het onderzoek. Gemiddeld verbruiken zij bijna een halve gigabyte per maand.

Vorig artikel:

Volgend artikel: