U bent hier: Home » Blog » Informatie » Netwerk

Netwerk

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van sim only abonnementen te vinden. Het is een misverstand dat iedere aanbieder een beschikking heeft over zijn eigen, afgesplitste telefonienetwerk. De meeste sim only aanbieders zijn zogenaamde ‘virtuele providers’: het zijn aanbieders die gebruikmaken van een netwerk van een groter bedrijf. In telefonietermen wordt het onderscheidt gemaakt tussen ‘lijn’ en ‘netwerk’.

De ‘lijn’ geeft de eigen sim only aanbieder aan. Deze ‘lijn’ is vaak aangemaakt op een groter ‘netwerk’. In Nederland zijn er drie grote netwerken: KPN, T-Mobile en Vodafone.

De lijn
Het is onmogelijk om voor iedere telefonieaanbieder een totaal eigen netwerk op te richten. Er moeten dan duizenden masten geplaatst worden, waarbij een investering van honderden miljarden euro’s genoodzaakt is.
Daardoor moet de klant een behoorlijk hoge rekening betalen, en bovendien is dit storingsgevoeliger en minder efficiënt.

Daarom maken de meeste aanbieders gebruik van een netwerk van een grotere aanbieder. De ‘lijn’ is terug te vinden in de telefooninstellingen. Als je dus bijvoorbeeld een contract bij Ben hebt afgesloten, dan is ‘Ben’ ook de lijn.

Het netwerk
Maar Ben heeft geen eigen telecomnetwerk. Het behoort tot één van de zogenoemde ‘virtuele providers’ op het netwerk van T-Mobile. Het is dus ook niet vreemd dat er op je telefoon staat dat je gebruikmaakt van het netwerk van T-Mobile, terwijl je een contract hebt afgesloten bij Ben.

Wanneer er problemen optreden met het netwerk, dan hoef je daarvoor niet de netwerkaanbieder te bellen. Zijn er problemen met de dekking, bel dan met de aanbieder van de ‘lijn’. Bij storing kan er dus gebeld worden met bijvoorbeeld ‘Ben’, en niet met T-Mobile.

Het voordeel
Het gebruikmaken van een groter netwerk heeft verschillende voordelen voor zowel de klant als de telecomprovider. Doordat er minder kosten gemaakt hoeven worden voor het plaatsen van masten, het verbeteren van het netwerk en dergelijke, kan de klant profiteren van een lagere prijs.

Daarnaast heeft een groter netwerk vaak ook belangen in het buitenland. KPN heeft bijvoorbeeld E-Plus, waardoor je ook in Duitsland gewoon bereikbaar bent. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras: meestal gelden er in het buitenland andere tarieven dan je in Nederland gewend bent.

Als je je in het buitenland bevindt, krijg je daarom een sms’je van de telecomprovider met daarin de tarieven die in dat land gelden. Dat is volgens de Europese afspraken verplicht.

De telecomprovider hoeft minder kosten te maken door gebruik te maken van een groter netwerk. Daarmee kan er veel tijd en dus geld bespaard worden. Daardoor kan het bovendien beter concurreren met de overige aanbieders.

Vergelijken

Niet tevreden over het huidige netwerk, of is het abonnement te duur? Dan kun je er voor kiezen om over te stappen op een ander netwerk die een betere dekking heeft in de regio waar je vaak te vinden bent.

Vergelijk sim only abonnementen om een overzicht te maken van alle sim only providers in Nederland, inclusief de abonnementsprijs per maand. Daardoor kun je per maand flink besparen op de telefonierekening.

Vorig artikel:

Volgend artikel: