U bent hier: Home » Blog » Informatie » Nieuwe telefoons en besturingssystemen: Jolla met Sailfish OS

Nieuwe telefoons en besturingssystemen: Jolla met Sailfish OS

2014 wordt het jaar van nieuwe smartphones die uitgebracht worden op nieuwe besturingssystemen. Bij het afsluiten van een sim only abonnement moet de consument zelf een telefoon kopen. Maar: wat te kiezen? Er komen steeds meer nieuwe telefoons op de markt, die allemaal een eigen OS krijgen, in plaats van te zijn gebaseerd op het open source systeem Android.

De komende weken bespreken we een aantal nieuwe telefoons en besturingssystemen. We trappen af met de telefoon Jolla uit Finland.

Besturingssysteem
Jolla wordt geleverd met het besturingssysteem Sailfish OS, en dus niet met Android. Sailfish OS is ontwikkeld door het team dat ook lange tijd het besturingssysteem van Nokia ontwikkelde: Symbian. Nokia heeft lang op het punt gestaan om Symbian te vervangen met een eigen ontwikkeld besturingssysteem, maar het nieuwe systeem MeeGo was al te ver doorontwikkeld om nog af te blazen.

In Finland en Duitsland vielen in 2012 ontslagen voor iedereen die nog aan het systeem MeeGo werkte, omdat de Nokia-directeur besloot te stoppen met de ontwikkeling van het systeem. De mensen die daarbij ontslagen zijn, pakten een eigen nieuw besturingssysteem op: Sailfish OS. Op dit moment wordt dat besturingssysteem alleen nog aangeboden op de Jolla, maar in de toekomst kan het systeem ook op andere telefoons geïnstalleerd worden.

Gestures
Jolla werkt met zogenaamde ‘gestures’ ofwel gebaren. Dat is in tegenstelling tot bijvoorbeeld het besturingssysteem van Apple. Het is volgens recensenten daarom even wennen. Zo zijn de meeste smartphonegebruikers gewend om te vegen over het scherm om naar een ander scherm te wisselen. Dat werkt op Sailfish OS onder een animatie, waardoor het besturen van het systeem een beetje sloom aan zou voelen.

Het fijne aan Sailfish OS is dat er net als bij Android en iOS wel een lockscreen is, maar dat daaronder de icoontjes van de apps zitten. De gebruiker hoeft de apps niet per se open te klikken om ze te kunnen besturen. Zo heeft de muziekspeler bijvoorbeeld een eigen klein controlepaneeltje, waardoor de gebruiker het geluid van de muziek harder en zachter kan zetten zonder daarvoor eerst de muziekspeler te laden.

Ook kunnen gebruikers op het lockscreen al nieuwe tabbladen openen in de browser. Daardoor zijn de thumbnails een stuk functioneler geworden en heeft het soms meer weg van een zogenoemde widget. In vergelijking met iOS en Android lijkt dat een aangename functie: bij beide besturingssystemen moet de gebruiker per se eerst de app openen.

Kleuren passen zich aan
Sailfish leunt op de achtergrond die de gebruiker instelt. Dat wil zeggen: als de gebruiker een foto instelt met overwegend veel blauwe tinten, dan wordt het achtergrond waar de tekst op staat vervaagd naar lichtblauw. Daarmee past de gebruiker dus niet alleen het achtergrond aan, maar eigenlijk de gehele sfeer van de telefoon. Alleen iOS7 van Apple kan hetzelfde, maar verder lijkt het een onderscheidende optie.

Best een kale telefoon
De Jolla lijkt op het eerste gezicht een leuk toestel, maar het is wel ontzettend wennen en zeker niet voor beginners weggelegd. Dat komt doordat er bij levering vrij weinig op de telefoon is voorgeïnstalleerd. Gebruikers krijgen een telefonie-app, een sms-app, een browser, een app om foto’s te maken, een contacten-app, een fotogalerij en de instellingspagina. Tot slot is ook Google Play meegeleverd.

Wie meer apps wil, moet deze zelf downloaden via de Google Playstore. Daar vindt de gebruiker onder meer bijvoorbeeld een app om e-mails te verzenden en te lezen, of de mediaspeler. In ruil voor het zelf installeren van een aantal onderdelen, krijgt de gebruiker een overzichtelijk besturingssysteem. De meeste tijd lijkt dus in de look-and-feel gestoken te zijn.

Skins
Sailfish OS is in principe een opvolger van het MeeGo-project, waar voortijdig mee gestopt werd. De ontwikkelaars van dat project zijn zich nu gaan focussen op de ontwikkeling van dit nieuwe besturingssysteem. MeeGo had net als Android de eigenschap om eigen skins toe te laten. Sailfish OS heeft die optie ook.

Het is echter niet de bedoeling dat gebruikers zelf nieuwe skins ontwerpen. De vrije keuze om skins in te bouwen, is in principe bedoeld voor mobieltjesmakerss die een nieuw toestel willen uitbrengen met een andere uitstraling. Daardoor kan het besturingssysteem op gebied van uiterlijk gemakkelijk aangepast worden. Het lijkt erop dat de icoontjes in ieder geval het gemakkelijkst aan te passen zijn.

Android-apps
Een belangrijke vraag voor veel smartphonegebruikers is natuurlijk hoe goed een besturingssysteem is in het gebruik van apps. Het goede nieuws is dat apps die op Android werken, zoals WhatsApp, ook probleemloos op Sailfish OS kunnen werken.

Een nadeel is wel dat de apps niet helemaal goed werken met het notificatiesysteem. Wie een WhatsApp-bericht krijgt, moet zelf WhatsApp voortdurend in de gaten houden. De gebruiker krijgt namelijk geen berichtje dat er een nieuw bericht is. Daardoor kunnen de contactpersonen aan de andere kant van de lijn voor een lange wachttijd komen te staan totdat de gebruiker een berichtje teruggestuurd heeft. Opvallend is dat de notificatiefunctie juist wel weer goed werkt bij Twitter en Facebook. Bovendien kun je geen gesprekken beginnen via WhatsApp, maar er alleen aan deelnemen als iemand de gebruiker uitnodigt. Dat komt doordat WhatsApp op Sailfish geen toestemming heeft om de contactpersonen in te laden. Dat is dus minder handig.

De onderdelen van de Jolla
Tot slot keken meerdere testpanels naar hoe de batterij en de camera van de nieuwe telefoon Jolla is. In beide gevallen was het oordeel: niet erg best. Gemiddeld gaat de batterij maar vier uur mee, en dat is volgens experts te weinig om de dag mee door te komen.

Nokia staat bekend om het hoge aantal megapixels dat de Carl Zeiss-lens weet te schieten, maar die gewoonte is in ieder geval niet meegenomen bij de ontwikkeling van de Jolla. Het toestel heeft een 8 megapixel-camera aan de achterkant en een 2 megapixel-camera aan de voorkant. Helemaal een succes is dat niet: vooral in donkere omstandigheden zijn de foto’s erg onduidelijk.

Vorig artikel:

Volgend artikel: