U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Nieuwjaarswensen

Nieuwjaarswensen

Het einde van het jaar zit er weer aan te komen. Ieder jaar opnieuw proberen mensen elkaar om exact 12 uur ’s nachts een gelukkig nieuw jaar te wensen. Door de grote toestroom van het aantal mensen dat tegelijkertijd een sms’je verstuurt, komen de meeste sms’jes en ook telefoontjes niet aan. Vaak is er helemaal geen verbinding of bereik mogelijk tijdens Oud en Nieuw. Dat komt doordat de servers van de telefoonproviders de grote vraag niet langer aankunnen. Daarom wat handige tips waardoor je met je sim only abonnement toch nog kunt bellen en sms’en tijdens Oud en Nieuw.

Een grote toestroom
Ten eerste moet je weten dat wij in Nederland drie grote netwerken kennen. Dat zijn KPN, T-Mobile en Vodafone. Op deze netwerken zitten de zogenoemde lijnen, zoals bijvoorbeeld Hi en Ben. Als al deze klanten van alle lijnen en netwerken elkaar tegelijk een gelukkig nieuw jaar gaan wensen, is de datastroom vele malen groter dan normaal het geval is.

De servers van de providers raken oververhit, waardoor sms’jes en oproepen zoekraken of met een fikse vertraging aankomen. Het enige nummer dat ten alle tijden – zelfs tijdens de grote datastroom – bereikbaar blijft, is 112.

Verstuur op tijd
Eigenlijk kun je je nieuwsjaarswensen het beste beschouwen als het versturen van een kerstkaart. Dat moet ook op tijd, omdat de kerstkaart anders te laat aankomt. Hetzelfde geldt voor bellen en sms’en tijdens Oud en Nieuw. Bel je kenniskring eerder op de avond en verstuur de SMS’jes op hetzelfde moment eerder die avond.

Bovendien kan het zijn dat je zelf ook slechter bereikbaar bent door de grote datastroom. Mocht je echt afhankelijk zijn van je bereikbaarheid, dan kun je beter met een vaste telefoon bellen. In een tijd van smartphones wordt het vaste netwerk meestal ontzien.

Voorbereidingen
Providers doen gelukkig aan voorbereidingen om de overlast tijdens Oud en Nieuw een beetje te beperken. De servers van de providers staan vaak opgeslagen in een zogenaamd datacenter. Bekende datacenters zijn bijvoorbeeld Redbus Interhouse in Amsterdam en Serverius in Dronten. De servers zijn onderling verbonden met een load balancer, waardoor niet alle data op één server terechtkomt.

Providers plaatsen tijdens Kerst en Oud en Nieuw geregeld extra servers om de overlast zo goed mogelijk te beperken. Daarnaast werken providers met Oud en Nieuw met ‘delayed calls’ (ofterwijl: wachtlijsten). Je SMS’je wordt dan wel verstuurd, maar pas op een later tijdstip met enkele vertragingen.

Bereikbaarheid
KPN kreeg het vorig jaar als eerste provider voor elkaar om weinig storing te hebben, ondanks de grote datastroom die tijdens Oud en Nieuw uitgeoefend werd op hun netwerk. De grootste problemen hadden klanten die aangesloten waren op het T-Mobile-netwerk. Ook lijnen als Ben worden dan onbereikbaar.

Het maakt niet uit of je een goedkoop of duur pakket hebt. Daarom is het verstandig om sim only abonnementen te vergelijken. Het maakt namelijk voor de prijs niet uit wanneer je wel of niet bereikbaar bent tijdens Oud en Nieuw.

Vorig artikel:

Volgend artikel: