U bent hier: Home » Blog » Informatie » NL Alert

NL Alert

Op maandag 4 november zendt de overheid voor de tweede keer een NL-alertbericht uit. Deze wordt uitgezonden op 12.00, samen met de maandelijkse sirenetest. Iedere mobiele telefoon die beschikt over de techniek cell broadcasting kan in principe deze berichten ontvangen. In het bericht zal duidelijk staan dat het hier een testbericht betreft, en dat de ontvanger zich geen zorgen hoeft te maken. Cell broadcasting en de ondersteuning voor NL Alert staan niet op elke telefoon standaard aan. In dit artikel bespreken we het doel van NL Alert, en de voor- en nadelen van het inschakelen van cell broadcasting.

Het doel
Het doel van NL Alert, is net als bij de sirenes het volk te waarschuwen bij calamiteiten in de regio. Nu hebben we de sirene die op de eerste maandag van de maand getest wordt. Bij noodsituaties moeten omwonenden dan ramen en deuren sluiten, maar het is wel onduidelijk wat er precies gebeurd is.

Tegenwoordig leven we in een moderne maatschappij waarin we gebeurtenissen in de regio ook kunnen volgen op alarmeringssites, Twitter en Facebook. Maar het kan hier gaan om geruchten en dus niet om bevestigde berichten. Om een bevestigd bericht uit te doen gaan, zoveel mogelijk mensen te bereiken en te wijzen op de gevaren van de calamiteit, is NL-Alert in het leven geroepen.

Wat is NL-Alert?
NL-Alert maakt gebruik van de zogeheten cell broadcasting-techniek. Dat houdt in dat iedere mobiele telefoon die zich bevindt bij de zendmast van de netwerken binnen het getroffen gebied, een berichtje ontvangt met daarin de informatie over wat de omwonende doen moet en wat er gebeurd is.

Dit bericht wordt verzonden via een mededeling, maar niet via een SMS. Wel komen de berichten via cell broadcasting terecht via de SMS-app, maar het bericht wordt niet in rekening gebracht. Het is dus een gratis service van de overheid.

De meldkamer van de hulpdiensten kan bij een calamiteit via cell broadcasting meteen een bericht uitsturen naar alle mobiele telefoons in de buurt. Dat bericht is dan binnen enkele seconden al ontvangen door de mobiele telefoon. Als een netwerk overbelast is, blijft NL-alert werken.

De voordelen van NL-Alert
Het voordeel van NL-Alert is, is dat de ontvanger onmiddellijk informatie ontvangt over wat er gebeurd is en wat hij het beste kan doen. Deze berichten worden binnen een paar seconden ontvangen, en zijn gratis. Ook als het netwerk overbelast is, blijft NL-Alert werken. Daardoor is degene die in het getroffen gebied woont en zijn mobiele telefoon heeft geactiveerd, altijd geïnformeerd over de situatie.

Bovendien is NL-Alert  gratis en anoniem. Als het telefoonnummer van de ontvanger verandert, hoeft dit niet doorgegeven te worden aan NL-Alert. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld het Amber Alert en Burgernet, werken deze berichten niet via een mobiel telefoonnummer, maar via de antennes is de mobiele telefoon zelf.

Het nadeel van NL-Alert
Er zijn ook nadelen van NL-Alert. Zo wordt cell broadcasting (nog) niet op iedere mobiele telefoon ondersteund. Sommige Android-telefoons ondersteunen cell broadcasting wel al. Het ligt hier niet altijd aan het besturingssysteem dat op de mobiele telefoon staat, maar om het merk of type telefoon. Als er geen antennes in de telefoon geplaatst zijn die geschikt zijn voor cell broadcasting, kan dit ook nog geactiveerd worden.

Ook bij sommige iPhones was het tot voor kort niet mogelijk om cell broadcasting in te schakelen. De iPhone 4S, de iPhone 5 en de nieuwe iPhone 5S kunnen tegenwoordig wel gebruikmaken van cell broadcasting, mits de gebruiker iOS7 heeft geïnstalleerd.

Het nadeel van cell broadcasting is bij beide types telefoons dat cell broadcasting werkt met intervallen. Eens per seconde stuurt de telefoon een pull-bericht naar de zendmast, om te kijken of er een nieuw bericht beschikbaar is. Daardoor loopt de batterij van de telefoon sneller leeg.

Cell broadcasting instellen
Het is afhankelijk van het besturingssysteem hoe de ontvanger cell broadcasting in kan schakelen. Bij zowel de iPhone als bij Androidtoestellen kan dit meestal via het Berichtgevingsmenu. In het geval van de iPhone kan alleen NL-Alert geactiveerd worden, bij Android is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Amber Alert in te schakelen. Voor de iPhone is hiervoor een speciale app beschikbaar.

Vorig artikel:

Volgend artikel: