U bent hier: Home » Blog » Informatie » Nummerbehoud

Nummerbehoud

Als je na het vergelijken van sim only abonnementen erachter bent gekomen dat je eigenlijk te veel betaalt voor het abonnement, dan kun je besluiten over te stappen naar een andere provider. Daarvoor moet nog wel het één en ander geregeld worden. Zo moet het huidige abonnement bij de huidige aanbieder opgezegd worden. Daarna moet het nieuwe abonnement afgesloten worden. En daarna moet je al je vrienden weer bellen met je nieuwe telefoonnummer. Dat kan gelukkig gemakkelijker.

Overstapservice
Gelukkig bieden de meeste sim only providers een gratis overstapservice aan. Door gebruik te maken van de overstapservice, geef je de meeste administratieve rompslomp uit handen. Sommige telecomproviders hebben standaardbrieven die je naar je huidige aanbieder kan sturen om het abonnement op te zeggen.

Andere telecomproviders bieden een volledig gratis overstapservice aan. Daarbij regelt de ene provider met de andere provider dat het abonnement opgezegd wordt. In de meeste gevallen is het tegenwoordig mogelijk om je nummer te kunnen behouden.

Nummer
Of je het nummer wilt behouden of niet, moet dan wel van tevoren aangegeven worden. Geef dus bij het afsluiten van het nieuwe abonnement bij een nieuwe provider aan of je het nummer wilt behouden of niet.

Om het nummer te behouden, heb je wel een nieuwe simkaart nodig. De nieuwe provider kan dus het oude nummer overnemen van de oude provider. Echter zal de simkaart van de oude provider dus niet meer werken.

Opzegtermijn
Let wel: de meeste sim only aanbieders hanteren een opzegtermijn. Dit opzegtermijn is wettelijk bepaald, en meestal in het contract vastgelegd. Besluit je over te stappen naar een nieuwe provider, dan regelt de provider binnen een x aantal werkdagen de rest.

Ben je echter nog niet contractvrij, dan wacht de provider totdat het contract afgelopen is. Om je nummer te kunnen behouden, kan het verzoek alleen verwerkt worden als de contractdatum afgelopen is.

Extra kosten
Meestal kost de overstapservice en het behouden van het telefoonnummer niets extra. Het is belangrijk dat de meeste aanbieders een ‘tijdelijk telefoonnummer’ uitgeven. Dit telefoonnummer kan worden gebruikt zolang je eigen telefoonnummer nog niet overgenomen is door de nieuwe lijn.

Houd er rekening mee dat sommige providers extra kosten rekenen voor het gebruiken van dit tijdelijke telefoonnummer. Daarmee bel je ‘buiten bundel’, en kunnen de kosten dus fors hoger uitvallen. Daarom raden de meeste aanbieders aan om pas te bellen met de nieuwe simkaart op het moment dat je bevestigd hebt gekregen dat je nummer is overgezet.

Simlock vrij
Om je nummer te kunnen behouden en over te kunnen stappen, moet je ervoor zorgen dat je toestel simlockvrij is. Wanneer je contract nog niet afgelopen is, kan het toestel simlockvrij gemaakt worden door de provider tegen betaling.

Na de contractperiode kun je het toestel gratis simlockvrij laten maken door de provider.

Vergelijken
Wil je weten welke aanbieders nummerbehoud ondersteunen bij het afsluiten van een nieuw abonnement? Sim only abonnementen vergelijken is een goede manier om hierin inzicht te krijgen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: