U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Omzet mobiel dataverkeer stijgt fors

Omzet mobiel dataverkeer stijgt fors

Het mobiele dataverkeer op smartphones en tablets blijft gestaag groeien, terwijl het ouderwets sturen van berichten ook weer een kleine groei doormaakt. Dat blijkt uit cijfers van het tweede kwartaal van 2013. Die werden afgelopen week gepubliceerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In de cijfers worden de ontwikkelen in de mobiele diensten, vaste telefonie en televisie onderzocht en weergegeven in cijfers. Uit die cijfers blijkt nu dat vooral mobiel internet steeds populairder wordt.

Elf miljoen aansluitingen
In Nederland wonen bijna 17 miljoen inwoners. Nederlandse inwoners hebben samen meer dan 11 miljoen internetabonnementen afgesloten. Iets meer dan 10,2 miljoen abonnementen betreffen abonnementen voor de smartphone, waarmee geïnternet kan worden. Het aantal mobiele verbindingen (met en zonder internet) daalde in Nederland wel, met 400.000 abonnementen. In totaal zijn er nu 21,3 miljoen mobiele verbindingen in Nederland.

De grootste providers in Nederland: T-Mobile, Vodafone en KPN, verloren de meeste klanten op hun eigen netwerk. Kleinere providers die geen eigen netwerk hebben, maar een deel van een netwerk huren, krijgen juist meer klanten. De oorzaak daarvan is dat de kosten bij een provider vaak veel lager liggen dan bij een eigen netwerk.

Spraakdiensten
Met de komst van WhatsApp nam het aantal verstuurde sms’jes al af, datzelfde lijkt nu ook aan de hand te zijn met mobiele telefonie. Dankzij als apps als Viber en Skype bellen steeds meer mensen via internet, en dus nam het aantal spraakoproepen af. De afname van spraakoproepen leidde tot een daling van de omzet op het gebied van spraak oproepen.

De dalende omzet van spraakoproepen wordt ruimschoots gecompenseerd door de opbrengsten die telefoonproviders halen uit de groeiende omzet van mobiel dataverkeer. In het tweede kwartaal werd bijna 8 petabyte aan mobiele data verstookt. In vergelijking met een jaar eerder, was dat nog bijna 4,7 petabyte, een groei van 46 procent.

Sms’en minder populair
Het aantal verstuurde sms’jes is door de komst van apps als WhatsApp wederom een stuk minder populair geworden. In 2012 werden er nog ongeveer 2 miljard sms’jes verstuurd, nu ligt dat aantal op nog maar 1,4 miljard sms’jes. Alleen bij het netwerk van KPN is te zien dat er meer sms’jes verstuurd zijn.

De snelheid waarmee het aantal sms’jes daalt, is wel een stuk minder snel ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar werden er bijna 14 procent minder sms’jes gestuurd ten opzichte van het jaar ervoor. Nu is er nog een daling van vier procent te zien.

Bundels
Uit cijfers van de ACM blijkt verder dat het afsluiten van bundels populairder wordt. Daarmee wordt bedoeld dat klanten steeds vaker naast een mobiel abonnement ook een televisie- of internetafsluiting bij dezelfde provider onderbrengen als de mobiele telefonie.

Bijna 5,5 miljoen bundels bestaan uit de zogenaamde ‘triple-play-bundels’ (bundels waarin internet, televisie en mobiel bellen worden aangeboden). Voorheen bleek al dat mobiele providers sterk staan met deze bundels, maar vooral bij netwerk KPN is er een flinke groei te zien.

Sim only bellen
Grote netwerken worden uit cijfers van de ACM wel een stuk minder populair. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat kleinere providers bezig zijn met een opmars. De prijs bij een kleinere provider is een stuk lager dan bij een eigen netwerk. Bovendien bieden kleine virtuele providers vaak een sim only-abonnement aan, in plaats van een abonnement waarbij de klant ook een smartphone toegestuurd krijgt.

Deze abonnementen zijn vaak duurder, doordat de klant naast het abonnement ook moet betalen voor het lenen van een smartphone. De smartphone moet immers later volledig terugbetaald zijn. Bij de goedkopere sim only-abonnementen krijgt de klant alleen een simkaartje, en moet hij zelf een telefoon regelen.

Toekomst
Naar verwachting zal in de toekomst de hoeveelheid mobiele dataverkeer nog wel verder groeien. Bij sim only provider Robinmobile is het inmiddels al mogelijk om onbeperkt dataverkeer te gebruiken en alsnog een vast bedrag per maand te komen.

Ook T-Mobile bracht onlangs haar nieuwe abonnementbundels uit, inclusief bijhorende prijzen. Daarnaast wordt ook het gebruik van streaming apps als YouTube en Spotify populairder, waardoor het mobiele dataverkeer ook in de toekomst verder zal groeien.

Vorig artikel:

Volgend artikel: