U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Onbeperkt bellen, sms’en en internetten

Onbeperkt bellen, sms’en en internetten

Een nieuwe stap in het mobiel bellen, sms’en en internetten is gezet. Provider Robin Mobile heeft de primeur in handen om een abonnement te lanceren waarbij klanten onbeperkt kunnen bellen, sms’en en internetten. Met een dergelijk abonnement kunnen klanten afrekenen met het zogenaamde ‘buiten bundel’ bellen, sms’en of internetten. Er zijn ook geen datalimieten meer, waardoor de abonnee dus nooit extra bij hoeft te betalen.

Robin Mobile biedt zo’n abonnement aan voor bijna 40 euro per maand. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Het is voor het eerst dat een provider een maandelijks opzegbaar abonnement lanceert, dat geen limieten kent.

Sim only abonnement
Het abonnement van Robin Mobile is gebaseerd op een sim only abonnement. Dit wil zeggen dat de abonnee zelf een telefoon moet rekenen; er worden geen toestellen verstrekt bij het afsluiten van een abonnement. Doordat het abonnement alleen op sim only basis beschikbaar is, kan de prijs van het abonnement op 40 euro per maand blijven staan.

Er zijn geen belbundels. De klant kan zoveel bellen, sms’en en internetten als hij wil. Daarmee is een belplafond instellen, een begrip dat in de sim only wereld vaak gebruik wordt, verleden tijd.

Toch kan het op één manier toch nog voorkomen dat een abonnee buiten zijn bundel gebeld heeft. Dat gebeurt als de abonnee in het buitenland belt of gebeld wordt, terwijl daar geen abonnement voor is afgesloten. Met het lanceren van het nieuwe abonnement hoopt Robin Mobile de toon te kunnen zetten tegenover andere grote (sim only) providers.

Geen 4G
Eén van de net nieuwe gelanceerde technieken in Nederland, is 4G. Met 4G kunnen abonnees een stuk sneller internetten dan met de huidige 3G-verbindingen. Maar Robin Mobile biedt alleen 3G-internet aan, omdat het een keuze moest maken tussen mobiel onbeperkt internet aanbieden, of investeren in de 4G-technologie.

Volgens Robin Mobile is het op dit moment niet nodig om 4G-technologie aan te bieden. Met een gemiddelde downloadsnelheid van 7,2 Mb per seconde is het netwerk in principe nog snel genoeg om liedjes via Spotify te streamen of YouTube-filmpjes te kijken. Het kijken van HD-films via de online dienst Netflix, is daarmee nog niet mogelijk.

Protestprovider
Experts noemden de nieuwe manier van een abonnement afsluiten een ‘protest’ tegen andere providers, die met belbundels, belplafonds en bellimieten werken. Ook het mobiel internetten is vaak beperkt tot een aantal MB’s. Al snel kreeg Robin Mobile om die reden de naam ‘protestprovider’. Het was immers de enige provider in Nederland die met een onbeperkt abonnement kwam.

Robin Mobile komt aan zijn naam door een verwijzing naar Robin Hood, die iets wat aan het volk toebehoorde terug gaf aan het volk.

Toekomstplannen
Vanuit de zakelijke markt komen er volgens Robin Mobile steeds meer verzoeken om ook dataroaming onbeperkt te maken. Bij dataroaming kunnen klanten snel van provider wisselen om zo altijd de beste dekking te hebben. Voornamelijk in het buitenland wordt er nog erg veel gebruik gemaakt van dataroaming.

Eind 2013 komt Robin Mobile met een oplossing voor de wens om ook in het buitenland onbeperkt mobiel te kunnen bellen en sms’en. Deze worden alleen beschikbaar gesteld voor zakelijke klanten. De kosten van dataroaming moeten betaald worden via een extra tegoed.

Minder betalen
Het pakket van 40 euro per maand is voor sommige consumenten even slikken, zeker gezien er maandelijks opzegbare abonnementen zijn die veel goedkoper zijn. Deze zijn echter niet onbeperkt. Daarom kijkt de provider naar goedkopere alternatieven om abonnementen aan te bieden.

Toch blijft het onbeperkte karakter weldegelijk bestaan. Een mogelijkheid om een abonnement goedkoper te maken, is door de internetsnelheid te beperken. De abonnee betaalt dan minder, maar heeft niet te maken met limieten.

Onderdeel van KPN
Robin Mobile heeft overigens geen eigen netwerk, maar maakt gebruik van het moderne netwerk van KPN. Wanneer het bedrijf gaat uitbreiden, wil dat nog niet zeggen dat de abonnee per se het netwerk van KPN gaat gebruiken. Zo staat er in de toekomst bijvoorbeeld nog een mogelijke uitbreiding naar het buitenland op het programma.

Daarnaast is het goed mogelijk dat naast de sim only variant ook de normale abonnementen terug komen, waarbij de abonnement dus wel een telefoon geleverd kan krijgen.

Vorig artikel:

Volgend artikel: