U bent hier: Home » Blog » Informatie » Op vakantie? Voorkom een hoge telefoonrekening!

Op vakantie? Voorkom een hoge telefoonrekening!

Jaarlijks kiezen veel Nederlanders ervoor op vakantie te gaan in het buitenland. In vrijwel alle gevallen wordt dan ook de mobiele telefoon meegenomen. Tegenwoordig maken weinig telefoons nog gebruik van dataroaming, maar toch kunnen de kosten door toenemend gebruik van mobiele apps flink hoog worden. Daarom kunnen sim only abonnees kiezen voor het instellen van een belplafond. In dit artikel behandelen we naast deze oplossingen ook nog andere handige tips.

Tarieven
Ten eerste: de tarieven binnen de Europese Unie kunnen behoorlijk verschillen. Zowel bellen, sms’en en internetten worden in beide situaties flink duurder. Hiermee wordt bedoeld dat de abonnee kosten moet betalen als hij gebeld of gesmst wordt, terwijl hij in het buitenland verblijft.

De tarieven verschillen per land, aangezien er per land andere providers actief zijn. In de meeste gevallen ontvangt de abonnee een sms waarin de tarieven zijn weergegeven. Inmiddels is de Europese Commissie bezig met het aan banden leggen van grote verschillen in de tarieven binnen de Europese Unie.

Tot die tijd is het verstandig zich te verdiepen in de tarieven in landen. Zeker voor vakantiegangers die niet in één land verblijven kan het opvragen van tarieven nuttig zijn. Wie geen sms ontvangt van zijn provider, kan de tarieven altijd gemakkelijk online opvragen via de website van de mobiele aanbieder.

Roaming
De term ‘dataroaming’ hebben we al eens eerder behandeld. Inmiddels hebben weinig telefoons nog een ondersteuning voor dataroaming, doordat netwerken over de wereld steeds stabieler functioneren. Tegenwoordig bestaan er telecombedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van roaming oplossingen.

Sommige bedrijven bieden speciale apparaatjes aan waarmee de abonnee van tevoren een bepaald verbruik kiest. Dit apparaatje maakt verbinding via 3G en zet vervolgens een WiFi-hotspot op. Door het apparaatje van tevoren te huren, weet de abonnee dus precies hoeveel hij of zij kwijt zal zijn aan datakosten.

Wie nog wel een ondersteuning voor dataroaming heeft, doet er verstandig aan deze uit te zetten. Dit scheelt niet alleen op de kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon, maar kan ook behoorlijk schelen op de batterijduur.

Gratis WiFi
In het buitenland bieden steeds meer openbare plekken en accommodaties de mogelijkheid gebruik te maken van gratis WiFi-hotspots. Voornamelijk hotels en restaurants hebben deze WiFi-spots. Het gebruik van deze draadloze netwerken is meestal gratis. Door WiFi te gebruiken in plaats van 3G, kunnen abonnees behoorlijk besparen op hun telefoonrekening. Er wordt immers minder data verbruikt via het mobiele internet-netwerk.

Foto’s en video’s
Het delen van zonnige vakantievideo’s en foto’s is tegenwoordig erg gemakkelijk geworden dankzij de komst van mobiele toepassingen als Twitter, Facebook en WhatsApp. Het versturen van foto’s en video’s kost data. De datatarieven zijn in het buitenland altijd buiten bundel, en kunnen daardoor flink in de kosten lopen. Dit komt doordat de abonnee geen gebruikmaakt van zijn eigen Nederlandse provider, maar van een buitenlandse vervanger.

Wees dus voorzichtig met het openen van streams, foto’s en video’s. Zeker foto’s en video’s die een hoge kwaliteit hebben kunnen intensief gebruikmaken van dataverkeer. Daardoor kan de rekening behoorlijk omhoog gaan.

Automatische updates
Zakenlui, maar ook voor particulieren, hebben tegenwoordig talloze apps die informatie op de achtergrond synchroniseren. Zo komt de mail binnen enkele seconden binnen, doordat de app de inbox automatisch controleert. Ook mentions via Facebook en Twitter worden automatisch via zogenaamde pushnotificaties binnengehaald.

Daarmee worden er wellicht ook foto’s en video’s geladen. Zorg ervoor dat automatische updates van apps uitgeschakeld zijn. Daarmee kan voorkomen worden dat de abonnee onbedoeld grote hoeveelheden data binnenhaalt.

Peer to peer
Programma’s als Dropbox bieden de mogelijkheid bestanden op te vragen en te versturen via ‘de cloud’. Deze cloud is in principe altijd synchroon, wat inhoudt dat er op de achtergrond bestanden worden gedownload en geupload.

Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk muziek en video’s te downloaden via peer-to-peerprogramma’s. Het gaat bijvoorbeeld om de mobiele versie van BitTorrent. Dit programma downloadt niet alleen mobiele data, maar verbruikt deze  ook. Voorkom hoge kosten, en gebruik dit soort programma’s niet op vakantie.

Belplafond
Wie helemaal naar geworden is van alle gevaren op een hoge telefoonrekening, kan ook in het buitenland een belplafond instellen. Daarmee kan voorkomen worden dat de telefoonrekening hoger uitvalt dan verwacht.

Vorig artikel:

Volgend artikel: