U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Populariteit simlockvrije telefoon neemt toe

Populariteit simlockvrije telefoon neemt toe

In het afgelopen jaar hebben steeds meer Nederlanders een telefoon gekocht, zonder daarbij een abonnement te hebben afgesloten. Ongeveer een derde van alle Nederlanders koopt tegenwoordig een simlockvrije smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van GfK Retail and Technology. Het voordeel van simlockvrije telefoons is dat consumenten geen abonnement hoeven af te sluiten alvorens met het toestel te kunnen bellen. De abonnee heeft dus een volledige keuze en een vol aanbod aan telefoonproviders.

Ruim een derde
Ruim een derde van alle Nederlandse consumenten kochten in mei 2013 een telefoon zonder dat daarbij een simkaart hoorde of een abonnement moest worden afgesloten. Het percentage van het aantal Nederlanders dan een simlockvrije telefoon kocht, lag in mei op 35 procent.

Achttien procent kocht een telefoon op prepaid basis. Nog steeds koop de meerderheid van de consumenten (bijna de helft) een telefoon in combinatie met een vast abonnement.

Steeds populairder
Het aanschaffen van een mobiele telefoon, zonder het afsluiten van een mobiel abonnement is de afgelopen jaren alleen maar populairder geworden. Vorig jaar kocht nog 26 procent van de consumenten een simlockvrije telefoon. Prepaid toestellen hebben het afgelopen jaar flink aan populariteit verloren. Vorig jaar kocht nog bijna 30 procent van alle consumenten een dergelijk toestel.

Goedkoper
Een mobiele telefoon zonder simkaart aanschaffen, kan erg aantrekkelijk zijn. Tegenwoordig maken steeds meer consumenten gebruik van een sim only-abonnement. Deze abonnementen zijn vaak goedkoper dan normale abonnementen, doordat er alleen een simkaart geleverd wordt. De consument moet dan zelf nog zorgen voor een toestel.

De prijs van een sim only abonnement ligt per maand fors lager dan een normaal abonnement. Bij een sim only abonnement wordt geen toestel aangeboden, en dus hoeft de klant daarvan ook niets af te betalen.

Abonnement
Een normaal abonnement afsluiten blijft echter wel populair onder consumenten. Bijna de helft van alle consumenten sluit nog een normaal abonnement in combinatie met een telefoon af. Gemiddeld sluiten 43 tot 47 procent van alle consumenten een dergelijk abonnement af.

Veelal zijn normale abonnementen duurder dan sim only abonnementen, doordat consumenten bij het abonnement ook een telefoon ontvangen. Deze telefoon moet vaak deels nog worden afbetaald, waardoor het abonnementsgeld per maand vaak fors duurder is.

Langer doen over een telefoon
Wel doen consumenten steeds langer met hun mobiele telefoon. Dat komt onder andere doordat de levensduur van tablets en mobiele telefoons steeds verder vergroot worden. Bovendien kiezen steeds meer consumenten voor een oplossing of abonnementsvorm zonder dat daarbij een nieuwe mobiele telefoon verstrekt wordt. Daarom doen consumenten langer over het gebruik van een mobiele telefoon.

Belplafond
Een sim only abonnement is ook om een andere reden nog goedkoper: net als bij prepaidoplossingen kunnen consumenten een bellimiet instellen. In sim only termen wordt dit ‘belplafond’ genoemd. In tegenstelling tot prepaid abonnementen, hoeven abonnees bij sim only abonnementen te deur niet uit om beltegoed te kopen. Het toevoegen van beltegoed kan gemakkelijk online.

Vorig artikel:

Volgend artikel: