U bent hier: Home » Blog » Informatie » Problemen met internet en bellen tegelijk?

Problemen met internet en bellen tegelijk?

De laatste tijd doen zich er veel verhalen de ronde van mensen die niet kunnen internet en bellen tegelijk met hun smartphone. Het probleem zou zich voordoen bij zowel 3G- als 4G-abonnees. Tijdens het bellen kan de internetverbinding tijdelijk wegvallen, doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken.

Desalniettemin is het een vervelend probleem als de consument tijdens het bellen niet kan internetten en dus niet handsfree snel iets op kan zoeken. Er is een verklaring voor waarom dit probleem soms voorkomt en in sommige gevallen is er zelfs een oplossing beschikbaar.

Smartphone
Het probleem dat de internetverbinding wegvalt tijdens het bellen, doet zich op bijna alle soorten smartphones voor. Het maakt in dit geval niet uit welk type sim only abonnement de consument heeft afgesloten en of hij een iPhone of een Androidtoestel heeft.

Waarschijnlijk komt dit probleem voor doordat de smartphone met verschillende technieken tegelijk om moet gaan, en dus soms niet helemaal de juiste schakeling gemaakt. Het is een vervelend probleem, maar in sommige gevallen kan de consument het probleem zelf oplossen. Zo niet, dan moet de abonnee contact opnemen met de provider, die in de meeste gevallen het probleem al kan verhelpen.

Verschillende technieken
Tijdens het telefoneren en internetten krijgt de telefoon te maken met verschillende technieken. Vrijwel iedere abonnee heeft tegenwoordig 3G-internet, al zijn er zelfs al abonnees met toegang tot het snellere 4G-netwerk.

Daarnaast wordt er tijdens het telefoneren nog een ander netwerk gebruikt: Long Term Evolution, of terwijl LTE. Met LTE wordt over het algemeen de spraak van de ene telefoon overgezet naar degene met wie de consument aan het bellen is. Het is dus goed mogelijk dat er een schakelfout voorkomt in de smartphone.

APN
Bij alle toestellen wordt voor de toegang tot het internet gebruikgemaakt van de zogenaamde APN. De APN staat voor: Access Point Name en hoeft in de meeste gevallen niet door de gebruiker zelf ingesteld te worden. De meeste providers installeren de gegevens voor de APN namelijk al op de simkaart zelf. De consument hoeft in dat geval niets te doen.

Maar als er problemen optreden met het internetten, bijvoorbeeld tijdens normaal gebruik of tijdens het bellen, dan kan het toch zinnig zijn de APN-instellingen even te controleren. Als de APN-server namelijk verouderd is of niet langer meer ingesteld, kunnen zich er dit soort problemen voordoen.

Waar de APN-instellingen precies staan, is afhankelijk van het type telefoon dat de consument heeft. Bij de APN-instellingen moet in ieder geval een proxy, een poort, een gebruikersnaam, een wachtwoord en een mobiele landcode ingevoerd worden. In de meeste gevallen is die landcode ‘240’.

Als er twijfel bestaat over of de instellingen van de APN wel kloppen, kan de consument het best even kijken of de website van de mobiele aanbieder. Mochten daar de gegevens niet staan, dan is het raadzaam even contact op te nemen met de mobiele provider.

Carrier Update
Maar in sommige gevallen kunnen consumenten het probleem toch niet zelf verhelpen. Dan moet er contact opgenomen worden met de mobiele provider. Voornamelijk bij iPhones doet het probleem zich vaak voor. De mobiele provider kan een handje helpen bij het oplossen van dit probleem, door een zogenaamde carrier update uit te brengen. Een dergelijke carrier update zorgt ervoor dat een deel van de software van de mobiele telefoon opnieuw ingesteld wordt. In dit geval gaat het om de software die verbinding maakt met het mobiele netwerk: de ondersteuning van de simkaart dus.

Carrier updates worden maar zelden uitgebracht. Bij de invoering van NL Alert werd bijvoorbeeld een dergelijke carrier update door vrijwel alle providers in Nederland uitgebracht. Een carrier update is niet zomaar te downloaden, maar moet speciaal door de fabrikant van de software uitgebracht worden. Als bijvoorbeeld KPN iets wijzigt in de instellingen en een carrier update wil uitbrengen, moet het bedrijf dit bijvoorbeeld in samenspraak met Apple doen.

4G en LTE
In Nederland wordt er nog volop getest met het nieuwe, snellere 4G-netwerk. Doordat het 4G-netwerk nog niet in heel Nederland is uitgerold, kan het voorkomen dat de dekking minder is of dat de consument wordt teruggeschakeld naar het 3G-netwerk. De laatste tijd zijn er veel berichten binnengekomen van consumenten die niet meer konden internetten tijdens het bellen.

In dat geval is het raadzaam contact op te nemen met de mobiele aanbieder. Het is best mogelijk dat er bij de abonnementsinstellingen nog iets onjuist is ingesteld. Waarschijnlijk zijn de APN-instellingen nog verouderd.

Toestel defect
De laatste mogelijkheid is, is dat het probleem niet bij de mobiele telefoonprovider ligt, maar in de telefoon van de klant zelf. In dat geval kan dit wijzen op een defect aan de antenne van het mobiele toestel.

Neem contact op met het punt waar de telefoon gekocht is en vraag dan om vervanging.

Vorig artikel:

Volgend artikel: