U bent hier: Home » Blog » Nieuws » Providers komen met seconde-abonnementen

Providers komen met seconde-abonnementen

Vodafone, T-Mobile en Hi gaan beginnen met het aanbieden van seconde-abonnementen aan sim only gebruikers. Nu worden telefoongesprekken nog per minuut afgerekend, maar binnenkort hebben klanten ook de mogelijkheid om per seconde af te rekenen. Soms worden minuten naar boven afgerekend, waardoor de consument meer moet betalen voor seconden die hij niet verbruikt heeft.

Het kiezen van een sim only abonnement op basis van seconden kan dus goedkoper zijn. Daarom nemen we de prijzen per seconde bij de verschillende providers eens onder de loep.

Hi
Telefoonprovider Hi maakte begin januari de prijzen van het seconde abonnement bekend. Voor het abonnement geldt geen starttarief en bovendien is het alleen geldig voor een prepaid sim only. Gesprekken naar Nederlandse vaste en mobiele nummers kosten 36 cent per minuut. Een sms kost 9 cent per verzonden bericht.

Mobiel internetten wordt daarnaast niet meer berekend per verbruikte MB, maar per kB. 1000 kB (1MB) kost 2 euro, wat neerkomt op zo’n 0,2 cent per verbruikte kB.

T-Mobile
Ook T-Mobile met een dergelijk ‘per seconde’ abonnement. En gaat het ‘Smart Seconds’ noemen. Dat maakte T-Mobile aan het einde van het jaar 2012 al bekend. De abonnementen worden opgesplitst in Smart Seconds 50 (50 belminuten of sms’jes per maand) en Smart Seconds 200 (200 belminuten of sms’jes per maand).

Net als bij Hi betaal je geen starttarief en worden gesprekken per seconde berekend. Het is echter niet mogelijk om te internetten met de SmartSecondsbundels. Daarmee is het SmartSecond-idee te vergelijken met de prepaid-methode van jaren geleden.

Vodafone
Daarnaast heeft ook Vodafone bekendgemaakt met nieuwe abonnementen te komen waarbij afrekenen per seconde centraal komt te staan.

In tegenstelling tot T-Mobile kunnen klanten bij Vodafone wel internetten per seconde. Het abonnement gaat 42,50 per maand kosten en kent 140 belminuten, onbeperkt sms en 500 MB mobiel internetten. Het beltegoed is echter niet langer dan één maand geldig en gesprekken buiten bundel kosten 30 cent per minuut.

Het internetverbruik van de klant wordt berekend per 10kB. Per MB buiten bundel wordt 10 cent berekend. De snelheid van het abonnement ligt ongeveer op 1,5 tot 3 Mbps, terwijl de maximale downloadsnelheid op 7,2 Mbps ligt.

Afrekenen per seconde
Dat steeds meer telecomaanbieders komen met het afrekenen per seconde, is geen trend te noemen. De Telecomwet is op artikel 7.2a gewijzigd. Per januari 2013 moeten alle telecomaanbieders in Nederland het mogelijk maken om per seconde af te kunnen rekenen. Afrekenen per minuut mag straks dus niet meer. Het is bij de meeste providers nu nog zo dat de klant die 1 minuut en 1 seconde belt, voor 2 minuten moet betalen.

Het is maar zeer de vraag of T-Mobile zonder internetabonnement wel voldoet aan de hernieuwde Telecomwet.

Binnenkort zullen dus ook de andere aanbieders met hun prijzen naar buiten komen. Dat houden wij uiteraard scherp in de gaten. Weten wat een sim only abonnement bij elke aanbieder in Nederland kost? Vergelijk sim only abonnementen om een abonnement af te sluiten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: